UGROŽAVA REPUTACIJU NATJECANJA

Organizacija Eurosonga odbacila pjesmu natjecatelja: 'Slijedi diskvalifikacija ako je ne izmijenite'

Foto: DPA/PIXSELL
Eurosong 2018.
Foto: DPA/PIXSELL
Eurosong 2018.
Foto: HRT/Screenshot
Netta
Foto: Screenshot
Foto: DPA/Pixsell
11.03.2021.
u 18:57
Iz organizacije Eurosonga poručuju kako bi pjesma mogla narušiti reputaciju natjecanja.
Pogledaj originalni članak

Unija europskih radiotelevizija (EBU) u četvrtak je odbacila bjelorusku pjesmu za Eurosong i najavila da će diskvalificirati Bjelorusiju ako je ne izmijeni ili ne predloži novu.

Pjesma benda koji je ranije objavljivao pjesme u kojima vrijeđa prosvjede protiv predsjednika Aleksandera Lukašenka, izazvala je bijes oporbenih političara i pozive nekih članova Europskog parlamenta da se Bjelorusiju izbaci iz popularnog natjecanja.

"Zaključili smo da pjesma dovodi u pitanje nepolitički karakter Eurosonga", priopćio je EBU. "Povrh toga, reakcije koje je izazvala prijete reputaciji Eurosonga".

Pjesma skupine Galasy ZMesta sadrži riječi poput "naučit ću vas redu" i na službenom YouTube kanalu natjecanja dobila je 5800 'lajkova' i 40.000 'dislajkova' od više od pola milijuna pregleda.

Bude li pjesma izvedena, kritičari kažu da bi legitimirala nasilni obračun Lukašenka protiv masa koje su izašle na ulice nakon spornih predsjedničkih izbora u kolovozu prošle godine.

Podsjetimo, Armenija je nedavno odustala od ovogodišnjeg nastupa na Eurosongu jer ih je rat s Azerbajdžanom zbog pokrajine Gornji Karabah iscrpio i stavio u nepovoljan položaj te izazvao krizu i tu zemlju natjerao da se povuče s natjecanja.

- Nakon pažljivih i detaljnih razgovora Armenska javna televizija odlučila je povući se s Eurosonga 2021., uzimajući u obzir posljednje događaje, kratkoću vremena za produkciju, kao i druge objektivne razloge zašto je pravo sudjelovanje Armenije na Eurosongu 2021. nemoguće - poručuju s AMPTV-a, nacionalne armenske televizije koja je odlučila da zbog krize ipak neće poslati svog predstavnika u Rotterdam. Podsjetimo, nedavno je tamo umalo izvršen vojni udar, kojemu je bio cilj svrgnuti tamošnjeg premijera.

- Europska radiotelevizijska unija duboko žali što se AMPTV odlučio na povlačenje s ovogodišnjeg Eurosonga. Armenija ima sjajne rezultate na Eurosongu i uvijek donosi uzbuđenje i kvalitetne nastupe na pozornicu. Razumijemo odluku o povlačenju i nedostajat će nam njihova predanost radu i profesionalna delegacija u Rotterdamu i nadamo se povratku 2022. - rekao je supervizor Eurosonga Martin Österdahl. 

U natjecanju ostaje 40 zemalja koje će odmjeriti snage na roterdamskoj pozornici u svibnju, 18., 20. i 22. svibnja.

mnogi vide sličnosti

Povijest se ponavlja! Ovo je glumica koja je prije Meghan pokušala razoriti kraljevsku obitelj, družila se i s nacistima

Naime, nije teško povući paralelu između Harryja i bivše glumice Meghan i kralja Edwarda VIII i američke glumice Wallis Simpson. Kralj se zbog nje odrekao obitelji i krune, abdicirao je 1936., a ona je kao i Meghan bila razvedena i kraljevska obitelj joj nije htjela dati titulu, te zbog dva razvoda i burne ljubavne povijesti nije bila materijal za kraljicu.

 

 

 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

BR
Brankko
02:54 13.03.2021.

Za Agramera1966: Hrvatska enciklopedija: "Zbog kulturne, gospodarske i političke uloge u svijetu, Europa se od davnine smatra posebnim kontinentom, iako je samo zapadni dio azijskoga kopna." -- Tijela koja se nazivaju europskima obuhvaćaju i neke zemlje koje ovako ili onako pripadaju ili ne pripadaju Europi, pa tako i Armenija. Po čemu Bjelorusiju Agramer ne smatra dijelom Europe?! Ona je između Rusije, Ukrajine, Poljske, Litve i Latvije -- zar Agrameru to nisu europske zemlje? Vjerojatno Agramer ne zna da su Armenci kršćani koje stoljeće dulje nego Hrvati (od vremena kada Hrvata još nije ni bilo tu na "zapadnom Balkanu"). A o širini poimanja Europe -- Grenland baš i nije blizu Europe, a i o Islandu bi se moglo razgovarati. Turska sudjeluje u raznim europskim tijelima (i onima u vezi s potresima, da). Također, na eurosongu sudjeluje Izrael -- vrlo europska zemlja, zar ne? A gle, sudjelovala je i Australija. Vidjeti, molim, i članak Eurovision na wikipediji. Usput budi rečeno, Agram, to je njemačko ime za Zagreb. Njemačko, nije hrvatsko.

ME
MegySethNephilim
00:32 12.03.2021.

"1944" od Jamal koja je predstavljala Ukrajinu je isto trebala biti izbačena.

SI
sisavac
21:49 11.03.2021.

Kad je ukrajina išla sa pjesmom u kojoj se direktno vrijeđalo putina i rusiju, ovaj isti odbor je procijenio da nema političke konotacijje, već dirljiva pjesma o egzodusu protjeranih tatara. S kojima pevaljka nije imala nikakve veze. Sad vele da nema politike na euroviziji.. Ok. Nema.