najbolja je slastičarka amaterka

Pobjednica "3,2,1 - peci!": Zbog makrona tjedan dana nisam izašla iz kuhinje

Foto: RTL televizija
sanja sajko
Foto: Thinkstock
French macarons
23.12.2014.
u 11:00

Osvojenih 50 tisuća kuna planira uložiti u otvaranje vlastite slastičarnice
Pogledaj originalni članak

Pobjedom u drugoj sezoni slastičarsko-natjecateljskog showa "Tri, dva, jedan - peci!" RTL Televizije, 49-godišnja Sanja Sajko iz Novske kaže da je nadmašila samu sebe.

Petra Jelenić joj je uzor

– Jako mi je drago što sam pobjednica! Posebno zato što nisam mislila da sam tako dobra u pečenju kolača. Nisam se sama prijavila u show nego je to učinila moja nećakinja Ivona – ističe Sanja. Kao najbolja amaterska slastičarka u Hrvatskoj osvojila je 50 tisuća kuna te joj je plan profesionalno se baviti slastičarstvom, ali prije toga mora još štošta naučiti.

– Želim upisati tečaj slastičarstva te naučiti neke cake u pripremi slastica koje se ne mogu naći u knjigama. Na primjer, mislila sam da znam raditi prhko tijesto, a onda sam u "Tri, dva jedan - peci!" od žirija doznala da se prhko tijesto mora mijesiti određenom brzinom. Nadalje, htjela bih usavršiti pravljenje biskvita – ispričala je Sanja. Na komentare na Facebooku da je zapravo profesionalna slastičarka i da je išla na slastičarske radionice kod članova žirija, ova vesela Novljanka samo se smije.

– Ništa od toga nije istina. Kada dođeš u javnost, uvijek se nađe netko tko će o tebi nešto izmisliti. Petru Jelenić, Zdravka Perića niti bilo kojeg gostujućeg člana žirija prije emisije nisam poznavala. Jedini kontakt s njima bio mi je taj što sam u Petrinoj slastičarnici kupovala kolače jer su mi jako fini i ako bih se htjela usavršiti u pečenju kolača, onda bi to bilo kao što ona radi, a ne klasični kolači, šampite, krempite i slično – komentira.

A ono u čemu se ova 49-godišnjakinja već usavršila jesu cijenjeni i skupocjeni kolačići makroni.

Recept i za naše čitatelje

– Dok nisam počela raditi makrone, pitala sam se što na njima toliko košta jer sastojci ne mogu biti jednostavniji, bjelanjak, šećer i bademovo brašno. Tjednima sam na internetu proučavala makrone i shvatila koliko je to delikatna delicija. Bezbroj puta hrskava korica mi je popucala dok nisam skužila kako napraviti savršene. Zezala sam se da im moraš pjevati određenu pjesmu da ne popucaju. Ne smiješ ih praviti kad kiša pada ili kad je vlažno vrijeme jer se kora neće osušiti, a ako se presuše, korica opet ne valja. Puno je tu detalja na koje treba paziti.

Međutim, tvrdoglava sam, Strijelac u znaku i podznaku, i kad se nečeg uhvatim, odustajanja nema – govori. Makrone je radila i za svadbe kćeri Lucije i nećakinje Ivone.

– Za kćerinu svadbu napravila sam ih tisuću, a za onu nećakinje 1500 i tada tjedan dana nisam izlazila iz kuhinje – otkriva ova majstorica za makrone koja se pečenja kolača najradije prima kad ukućani pođu spavati. – Nitko mi ne pomaže u kuhinji i tako mi je najdraže. Volim sve napraviti sama – kaže Sanja pa otkriva koje slastice voli jesti: – Starinske kolače poput makovnjače, orehnjače i buhtli te čokoladnu pitu. No više sam tip za slano, odnosno za pršut i kulen.

>>Slatki Luka iz Splita: Volio bih si ispeći svadbenu tortu

CIMERFRAJ SE RJEŠAVA RENTIJERA

Je li konačno odzvonilo rentijerima u turizmu? Privatni smještaj od Nove godine na udaru pet novih zakona

Turističko iznajmljivanje odavno je preraslo socijalnu kategoriju i pretvorilo se u rentijerstvo od kojeg se lijepo živjelo, a vlasti su prve korake počele poduzimati tek kad je to dovelo do pucanja infrastrukture u turističkim mjestima, pada kvalitete i smanjenja broja turista, upozoravaju i turistički stručnjaci dr. Sanja Čižmar i Branko Bogunović

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar Ironman0105
Ironman0105
08:48 24.12.2014.

Slasticarstvo je nauka koja zahtijeva 10-ak godina skolovanja pod iskusnim instruktorima. Svugdje u svijetu, osim (opet) u Hrvatskoj.

IK
ikonoklast
22:52 23.12.2014.

to su makaroni kaj se jedu sa sirom i mesom naročito u Lici i Italiji

MI
minnie2002a
16:08 23.12.2014.

a kaj su to MAKRONI