Iako su zabavni i gledani, na reality showove ozbiljna publika najčešće zareži. "Blesavi su, gaje lažne nade, stvaraju zvijezdu za zvijezdom", samo su neki od komentara koji se mogu čuti. No ne i za Masterchef! Kulinarska emisija Nove TV, čiji je smisao drukčiji od svih prijašnjih, u prvoj sezoni dosegla je rekordnu gledanost i stvorila dvadeset kuhara amatera. Publika je dobila poslasticu s malih ekrana, a hrvatsko tržište nadu da će ovo zanimanje uskoro postati hit među stanovnicima.
Da je tomu tako pokazuje i statistika prema kojoj su se za superfinale Masterchefa ljudi radije odlučivali nego za Dnevnik ili turske sapunice te je napeti dvoboj između Srđane i Šime pratilo čak 725.000 ljudi. Novi format natjecanja umjesto pukih eliminacija i "odbijanja" ponudio je i edukaciju.
Svinjetini najbolje pristaje šljiva, a riba se nikad ne guli i ne pere nego nježno čisti bile su neke od besplatnih lekcija iz škole kuhara Tomislava Gretića i Mate Jankovića pripremljenih za gledatelje, masterchefove, ali i člana žirija Radovana Marčića.
– Shvatio sam da ne možeš biti ocjenjivač hrane ako ne znaš kuhati. Tako ću i ja biti šegrt u kuhinji Toma Gretića – rekao je Radovan kad je show završio. U kuhinji svog kolege sretat će se s osobama koje je u showu ocjenjivao jer su se neki, poput Marija Bobanovića, zaposlili upravo ondje.
Dugokosi Bojan Končar (32) nakon završetka showa svoje je kulinarsko umijeće dokazao u restoranu “Starina” u Zagrebu.
– Već sam tri tjedna kuhar u ovom restoranu. Mislim da je za tu, ali i za druge ponude presudilo moje pojavljivanje na Novoj TV iako mi to nitko od poslodavaca nije otvoreno rekao – kazao je Bojan. Svojim poslom i ulogom u kuhinji i te kako je zadovoljan. No, kakav bi on kuhar bio da ne teži višem – mjestu šefa kuhinje. – Nudi mi se i ta prilika! U centru Zagreba u novootvorenom restoranu na otvorenom, koji će sladokusci uskoro upoznati – otkriva Bojan. Druga ponuda stigla je prema zaslugama, ali pomalo i zahvaljujući poznanstvima. Hoće li je prihvatiti, još ne zna. Dok pregovori traju, Bojan svakodnevno odlazi na radno mjesto na kojem uvježbava poznate i igra se s novim okusima. Jer sladokusac poput njega uvijek iznova želi osvježiti gostinjsko, ali i svoje izbirljivo nepce.
– Bilo je i drugih ponuda. Još stižu! Jednu mi je ponudio i Tom Gretić, član žirija “Masterchefa”, ali sam se odlučila za Hvar. Nisam pogriješila – tvrdi 22-godišnjakinja. Ponude koje pršte sa svih strana ne stižu joj, kaže, zbog publiciteta. Nastasja misli da joj stručnjaci pristupaju zbog njezina interesa za kuhanje. To je pak neosporno kad je posrijedi ova “kraljica slastica”.
– Zbog tjedna deserta u showu i sad svaki dan radim slatke stvari. Tome se veselim, ali bih voljela specijalizirati i druga jela . Njezine želje uskoro bi mogle postati stvarnost jer iz dana u dan, doznajemo, sve brže napreduje. Uskoro se o Nastasji Fišter neće moći govoriti kao o amateru, nego kao o pravoj mladoj profesionalki u kuhinji. – Novac mi nije najvažniji. Želja mi je raditi s različitim šefovima kuhinje. Zato ću poslije povratka u Zagreb “preskočiti” u francuski restoran – sretna je N. Fišter.
Bas bih volio vidjeti ove zaljubljenike u kuhacu kad im u konobu ili restoran sjedne 15 stolovai u isto vrijeme, te svi naruce u roku od 15-tak minuta.Pa kad im se u kuhinji natrpaju narudzbine,kako ce to odraditi. Jedno je kuhati kuci i po emisijama a drugo je stvarna kuhinja. Da bi se vodila kuhinja nekog restorana ,ide se u skolu.To se ne moze nauciti u roku od mjesec dana u emisiji na TV-u. Ne kazem da decki nisu talentirani....ali ja ih ne bi uzeo da mi vode kuhinju u restoranu.