Boji se za sigurnost

Princ Harry traži policijsku zaštitu kako bi s obitelji mogao posjetiti Veliku Britaniju

Foto: Reuters/Pixsell
Foto: DPA/AP/PIXSELL
Foto: PA/Pixsell
Foto: PA/Pixsell
Foto: Phil Noble/REUTERS/PIXSELL
Foto: Profimedia
Foto: REUTERS
Princ Harry i Meghan Markle
Foto: REUTERS
Princ Harry i Meghan Markle
Foto: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL
William i Harry zajedno otkrili kip u spomen na princezu Dianu povodom njenog 60. rođendana
16.01.2022.
u 15:50
Harry želi odvesti djecu u posjet Velikoj Britaniji, no on i njegova obitelj "ne mogu se vratiti kući" jer je to za njih preopasno, smatra Harryjev pravni zastupnik, a kao jedan od razloga navodi "ekstremističke i neonacističke" prijetnje, kojima je obitelj ranije bila izložena.
Pogledaj originalni članak

Princ Harry i njegova supruga Meghan izgubili su policijsku zaštitu u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon što su 2020. odlučili istupiti iz kraljevske obitelji. Par sada živi u Kaliforniji sa svojom djecom Archiejem i Lilibet.

Harry želi odvesti djecu u posjet Velikoj Britaniji, no on i njegova obitelj "ne mogu se vratiti kući" jer je to za njih preopasno, smatra Harryjev pravni zastupnik, a kao jedan od razloga navodi "ekstremističke i neonacističke" prijetnje, kojima je obitelj ranije bila izložena.

U ljeto 2021. "njegova je sigurnost bila ugrožena zbog izostanka policijske zaštite nakon što je napustio dobrotvornu priredbu", rekao je pravni izastupnik te dodao da su 30. lipnja, nakon susreta s hendikepiranom djecom paparazzi londonskim ulicama jurili za automobilom u kojemu se nalazio.

Princ tvrdi kako članovi njegovog osiguranja u SAD-u nemaju pristup informacijama o osiguranju u Velikoj Britaniji, što je nužno da bi on i njegova obitelj ostali sigurni. 

Ova pravna akcija, koja je pokrenuta još u rujnu, a svrha joj je utjecati na preispitivanje odluke britanskoga ministarstva unutarnjih poslova, mogla bi osramotiti kraljevsku obitelj, već suočenu s mogućim suđenjem princu Andrewu u SAD-u zbog optužbi za seksualne napade.

Da bi zaštitila monarhiju, kraljica Elizabeta II. ovaj je tjedan Andrewu oduzela sve službene i vojne titule, a šire se glasine da princ sada sam plaća osiguranje.

Predstavnik princa Harryja je za novinsku agenciju PA rekao da će "Ujedinjeno Kraljevstvo uvijek biti dom princa Harryja, kao i zemlja u kojoj se on, njegova supruga i djeca žele osjećati sigurno". Sedmomjesečna Lilibet,još nije upoznala svoju prabaku Elizabetu II., ali ni djeda, princa Charlesa.

Princ Harry je zadnji put bio u posjetu Velikoj Britaniji prošlo ljeto kada je, zajedno s bratom Williamom u srpnju otkrio kip njihove majke Diane, koja je umrla u automobilskoj nesreći u Parizu 1997., nakon što su je proganjali paparazzi.

-Princ Harry rođenjem je naslijedio i doživotni sigurnosni rizik. Šesti je u nasljednom redu za prijestolje, služio je dvije borbene misije u Afganistanu, a posljednjih godina njegova je obitelj bila izložena ekstremističkim i neonacističkim prijetnjama- rekao je njegov pravni zastupnik.

Glasnogovornik britanske vlade je kazao da je sustav koji se odnosi na zaštitu javnih osoba "rigorozan i proporcionalan" te je odbio iznijeti pojedinosti o dogovorima ili pokrenutim pravnim postupcima.

VIDEO>>Počinje izbor za Večernjakovu ružu: Sve nominirane potražite u Večernjem listu i na portalu


 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KO
kopp29
16:59 16.01.2022.

Pa neka si plati zastitare,.oni su se odrekli kraljevske familije,Ali novaca ne,