RECENZIJA

Serija o liberalnoj obitelji koja je svjesna Trumpove ere

Serija o liberalnoj obitelji koja je svjesna Trumpove ere
06.02.2018.
u 09:35
Tvorac serije Alan Ball koji je odgovoran i za “Dva metra pod zemljom” i “Okus krvi” odlučio je da obiteljska serija ne ostane bez eksplicitnih scena te neuobičajenih zapleta.
Pogledaj originalni članak

NBC-jeva obiteljska serija “This is us” dobila je podosta različitih nagrada. I to ne nezasluženo, riječ je o doista dobroj seriji koja se bavi i obiteljskim odnosima i multikulturalnošću očito na način koji dosta dobro pogađa njihovu bit. No, “Ovdje i sada” nije “This is us”, čak bi se moglo reći nije uopće, već je nešto sasvim suprotno.

U sižeu serije stoji kako “Ovdje i sada” prati suvremenu višerasnu obitelj: profesora filozofije Grega Boatwrighta kojeg tumači nitko drugi nego Tim Robbins, njegovu ženu odvjetnicu Audrey Bayer-Boatwright koju pak glumi još jedno velike ime, Holly Hunter, troje posvojene djece, iz Somalije, Vijetnama i Kolumbije, te njihovo jedino biološko dijete. Ovu naizgled savršenu, progresivnu obitelj zapravo muče duboki razdori. Tada jedno od djece počinje vidjeti stvari koje drugi ne mogu. Je li to mentalna bolest? Ili nešto drugo? Serija je tragikomična meditacija o složenim silama koje djeluju na ljude današnjice. U prve četiri epizode koje nam je ustupio HBO (serija će kod nas biti premijerno emitirana 12. veljače na HBO GO) priča se u mnogočemu poklapa s time da se u osnovnoj najavi ne govori sve. Odnosno ostalo je skriveno dosta toga.

Tvorac serije Alan Ball koji je odgovoran i za “Dva metra pod zemljom” i “Okus krvi” odlučio je da obiteljska serija ne ostane bez eksplicitnih scena te neuobičajenih zapleta. Uz onaj o naizgled paranormalnim sposobnostima jednog posvojenog djeteta, Romana, koji vidi različite stvari tvrdeći da netko s njim nastoji komunicirati. Ima tu još nešto, “Ovdje i sada” ne samo da apsolutno uzima u obzir politički i društveni trenutak u kojem se Amerika sada nalazi, nego dobar dio svoje radnje nastoji zavrtjeti oko toga.

Nije lak posao, čak ni za autora Ballova kalibra, a on je, čini se, odlučio seriju usmjeriti negdje nakon što prođe polovica njezina trajanja. Što je u redu, jer se vješto skriva odakle dolaze Ramonova prikazanja, primjerice, a polagano se otkriva katarza koju prolazi nekadašnji hipi anarhist Greg koji je duboko razočaran stanjem u kojem se danas Amerika nalazi. Mnogima će ostati u sjećanju spontani govor koji Greg održi za svoj rođendan u kojem zaključuje kako njegova generacija zapravo nije postigla ništa i kako je realno poražena. Sjećamo se jedine vrijedne scene u seriji, one na početku gdje lik koji tumači Jeff Daniels održi predavanje o američkim realnostima. Ovo je doista nešto slično.

Ta je liberalnost tim više potencirana jer ide do kraja pa su dodatni zapleti “zavezani” za doista fluidnu seksualnost u obliku strastvenih homoseksualnih veza, maksimalne slobode u heterogenim vezama pa i nezadovoljstva vlastitim seksualnim životom čak i kada imate 60 poput lika Tima Robbinsa što on kompenzira uslugama prostitutke s kojom, opet, ima neki drukčiji odnos. Zanimljivo i vrijedno gledanja do krajazgubljenih ljubavi.


Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.