Svake godine jedva čekam proljeće i Uskrs. Priroda se budi, trava zeleni, kokice počinju nesti više jaja, dok je šunka u ovo doba godine “odradila” taman kako treba – govori kulinarski mag Tomislav Špiček. Baš kao i njegovi kolege iz žirija emisije “Tri, dva, jedan – kuhaj!”, Ivan Pažanin i Žakline Troskot, uskrsne blagdane štuje tradicionalistički, a glavno mjesto za štednjakom tada prepušta članicama svoje obitelji.
Luk iz našeg vrta
– Na uskrsnom stolu je obvezno cijela šunka, jer nas ima dvanaestak. Puna kuća. U jesen moja majka posadi mladi luk, koji nikne u proljeće pa na stolu imamo i njega, ali i domaći kruh i šparoge. Kod Špičekovih uskrsni ručak počinje juhom, kuhanom govedinom, a završi domaćim slasticama – makovnjačom i orahnjačom. Za pripremu blagdanskog ručka zadužena je moja mama, jer ja na Uskrs radim. Taman stignem pojesti, a onda odlazim na posao. I tako svake godine – kaže Špiček. Slično je kod Pažanina koji je na Uskrs uvijek kod svojih roditelja.
– Doručak se ne propušta. Tu su, naravno, šunka, sir i jaja, dok je ručak po želji. Hoće li to biti purica, teletina ili janjetina, svejedno je. Bitno je da smo svi na okupu. Ne preskače se ni bojenje jaja povrćem – luk za smeđu ili narančastu, cikla za ljubičastu, a crveni kupus za plavu boju. A moja mama svake godine napravi domaći štrudl, orahnjaču i čokoladnu tortu kojima se uvijek iznova veselim – ističe Pažanin.
Guštanje na moru
Kod slastičarke Žakline Troskot bojenje uskrsnih jaja prirodnim tehnikama prošireno je bojenjem kurkumom koja pisanicama daje jarkožutu boju, a već godinama vrijedi pravilo da za Uskrs nekamo otputuju s prijateljima i njihovim klincima.
– Ako se poklopi dobro vrijeme, većinom obiteljski odlazimo s prijateljima na more ili na neko drugo putovanje. To obično završi roštiljem, za koji je zadužen muški dio ekipe, a mi žene smo za salate i priloge i unaprijed se pripremi kuhana šunka s hrenom za doručak i kolači, naravno moji iz Amélie... Bitno je da bude veselo i opušteno – kaže Žakline.
Kako god slavili, jedno im je svima zajedničko – za Uskrs obitelj mora biti na okupu. Svima žele sretne blagdane, a samo za čitatelje Večernjeg lista dali su i recepte, Pažanin za predjelo, Špiček za glavno jelo, a Troskot za desert, za one koji se još nisu odlučili kako će izgledati meni njihova uskrsnog ručka.
Špiček bi trebao preći na solarnu jogu.