TALK SHOW LEGENDE

Tri vladara svjetskog etera

17.01.2009.
u 15:46
Pogledaj originalni članak

Prema njima se mjere svi svjetski voditelji talk showa. Svi žele biti kao oni, oni su sinonim televizije modernog doba. Ne treba posebno naglašavati o kome je riječ. David Letterman, Jay Leno i Larry King planetarno su poznata lica koja svoje emisije vode sjedeći u fotelji iza stola.

Što ih spaja
Lettermanu i Kingu zajedničko je to što su karijere zaopčeli kao radijski voditelji. Letterman je u svojim počecima čak čitao i vremenske prognoze, ali na svoj pomaknuti način. Nevremenu je znao čestitati promaknuće u uragan, na listi čitanja temperatura u gradovima znala su se naći i mjesta koja ne postoje. Larry King je na radiju pak radio ono što i kasnije na televiziji – gost je mogao biti svatko iole interesantan. Prvi radijski intervju koji je napravio bio je s konobarom iz lokalnog restorana.

Radijska karijera naprasno mu je prekinuta zbog optužbi za – tešku krađu. Name, King se poznavao sa stanovitim Louisom Wolfsonom, prilično mutnim likom optuživanim za trgovanje lažnim dionicama. Taj Wolfson je, međutim, bio jedan od tajnih financijera istrage o ubojstvu Johna Fitzgeralda Kennedyja koju je provodio tužitelj iz New Orleansa Jim Garrison. Po tom događaju kasnije je Oliver Stone snimio i znameniti film JFK.


Jay Leno prije televizije imao je oko 300 nastupa godišnje. Između ostalog piše i knjige za djecu. Ova će mu godina biti posljednja kao voditelja Tonight Showa

Wolfson je obećao da će istragu potpomoći sa 25.000 dolara koje će isporučivati u tranšejama od po 5000 a kurir će biti – Larry King. Ali, Wolfson je doznao da sav novac nije dospio do Jima Garrisona, činilo se da je dobar dio King “zamračio”. Stvar je dospjela na sud, King je maknut iz etera, ali nije osuđen jer je nastupila i nama dobro poznata – zastara.

Posla sa sudovima imao je Jay Leno, na malo drugačiji, ali podjednako zanimljiv način. On je bio jedna od rijetkih poznatih ličnosti koje su pristale svjedočiti u korist Michaela Jacksona na globalno praćenom suđenju za pedofiliju. Jackson od Lena nije imao previše koristi, ali Leno jest. Cijelu je stvar odlično iskoristio kao osobnu promociju sprdajući se sa suđenjem na svojem showu. Kad mu je to zabranjeno, jer je bio akter suđenja, naprosto je doveo kolege komičare da to rade umjesto njega i – mirna Bosna.

Taj strastveni ljubitelj automobila danas je vjerojatno najkarizmatičniji TV voditelj dijelom upravo zahvaljujući i tom svojem hobiju. Piše kolumnu za Times u kojoj testira aute koje mu proizvođači sa zadovoljstvom daju. Poznata je njegova fotografija na kojoj ispija vodu iz ispuha BMW-ove serije 7 s pogonom na vodik (produkt ispuha je upravo voda).


Larry King Live - jedini od trojice nema komičarski background. Jedan od njegovih voditeljskih zaštitnih znakova – stalno upaljena cigareta (pušio je tri kutije na dan) – umalo ga je stajao života. Morao je na peterostruko premošćivanje


Posjeduje vrlo vrijednu kolekciju oldtimera i rijetkih automobila među kojima su i kultni McLaren F1, Porsche Carrera GT ili Ford GT. Najzanimljiviji je Blastolene Special ili popularni Tank Car, vozilo napravljeno na šasiji pravog tenka, M47 Pattona. Ljubav prema automobilima povezuje ga i s Davidom Lettermanom koji zajedno s Indy Car legendom Bobbyjem Rahalom ima pravu trkačku momčad, Rahal Letterman Racing team.

Žetoka konkurencija
David Letterman puno će puta istaknuti da je glavni uzor i spiritus movens njegove voditeljske karijere pionir svjetskog talk showa Johnny Carson. U Carsonovu Tonight Showu bio je redoviti gost voditelj, a zahvaljujući tome dobio je svoj dnevni show. Ipak, bez obzira na bliskost s velikim Johnnyjem, dobre ocjene kritičara (ispočetka je Lettermanov dnevni show pomalo patio zbog lošije gledanosti), ali i veliku želju da nastavi Carsonovim stopama, Letterman nije dobio takvu priliku.

U teškoj rovovskoj bici iza kulisa TV studija velikog NBC-ja čiji su Carson i Letterman bili zaposlenici priliku da nastavi večernji talk show dobio je – Jay Leno. No, nije se radilo o sukobu dvojice voditelja – međusobno su se cijenili – nego o klasičnom unutarkorporativnom konfliktu interesnih skupina oko dvojice današnjih velikana. Velikim dijelom tome je pridonijela kasije otpuštena Lenova producentica Helen Kuschnick, kojoj se pripisuju čak i prijetnje gostima da se kod Lena neće pojaviti ukoliko se pojave na nekom drugom talk showu.

Letterman se ipak povukao, otišavši na konkurentski CBS. Larry King, pak, nije imao takvih problema. Bez obzira na ranije nepodopštine karijera mu je nastavljena, traje već 50 godina, samo na CNN-u 21. Stvarno je veličina.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još iz rubrike Showbiz