uzrok smrti nije poznat

U 95. godini preminuo oskarovac Sidney Poitier

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
07.01.2022.
u 16:28
Uzrok smrti nije poznat, a vijest je potvrdio Fred Mitchell, ministar vanjskih poslova.
Pogledaj originalni članak

U 95. godini preminuo je  Sidney Poitier. Uzrok smrti nije poznat, a vijest je potvrdio Fred Mitchell, ministar vanjskih poslova. 
Poitier je bio prvi glumac crne boje kože koji je dobio Oscara, 1964. godine. Jedna od najpoznatijih njegovih uloga bila je ona u filmu 'Porgy and Bess'. 

Sidney je bio prvi bahamski i prvi afroamerički dobitnik Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu u filmskom ostvarenju "Ljiljani u polju". Bio je i uspješan redatelj te je režirao niz filmova, među kojima su: "A Piece of the Action", "Uptown Saturday Night" i "Let's Do It Again" sa Billom Cosbyjem, "Stir Crazy" sa Richardom Pryorom i Gene Wilderom i "Ghost Dad" također s Cosbyjem. Bivši američki predsjednik Barack Obama 2009. godine mu je dodijelio najvišu počasnu američku civilnu nagradu - Predsjedničku medalju slobode.

Dva puta se ženio i od  1950. do 1965. godine bio je u braku s Juanitom Hardy s kojom je dobio četvero djece, a od 1976. godine bio je u braku s Joannom Shimkus s kojom ima dvoje djece. Tijekom prvog braka devet je godina imao aferu s Diahannom Carroll koja je taj period žiovta opisala dosta teškim jer su oboje bili u braku. Poitier je od nje tražio da zatraži razvod od supruga Monte Kayea i obećao je kako će se i on rastati. Međutim, Sidney nikada nije napravio svoj dio dogovora. 

Za života Poitier je napisao dvije autobiografije. “Ovaj život”, objavljen 1980., detaljno je opisao njegovo djetinjstvo i njegov problematični ljubavni život. Izdao je još nekoliko knjiga među kojima su; “Mjera čovjeka: duhovna autobiografija (2007.)” te “Život izvan mjere: pisma mojoj praunuci (2008.)

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

LU
lucio2
16:34 07.01.2022.

Kakva klasa, ljudska i glumačka!

AP
ante_pustinjak
17:01 07.01.2022.

počivao u miru božjem! jedan od ponajboljih glumaca 20. stoljeća! posebice nezaboravan film "učitelju s ljubavlju"!

SA
Samuraj3
17:48 07.01.2022.

Sućut obitelji.