TOTO CUTUGNO

U djetinjstvu je svjedočio obiteljskoj tragediji, zvali su ga Vječni drugi, a on je samo želio pjevati

Foto: Profimedia
Toto Cutugno
Foto: Profimedia
Toto Cutugno
Foto: Robert Anic/PIXSELL
ARHIVA: Split: 45. jubilarno festivalsko ljeto, održano pod motom "Split se vraća kući"
Foto: PX1
Rusija: Toto Cutugno nastupio na Slavyansky Bazar festivalu
Foto: Alberto Lo Bianco / ipa-agency.net
TOTO COTUGNO IN A CONCERT IN ALCAMO YEARS 90
Foto: COADIC GUIREC / BESTIMAGE
Pariz: Toto Cutugno održao koncert u koncertnoj dvorani Olympia
23.08.2023.
u 12:34
Legendarni glazbenik napustio nas je u 81. godini nakon borbe s rakom prostate. Bio je jedan od najomiljenijih talijanskih pjevača, s čak 13 nastupa na Sanremu. Hrvati ga dobro pamte po pobjedi na Euroviziji u Zagrebu, ali i nastupu na Splitskom festivalu.
Pogledaj originalni članak

Glazbeni svijet s tugom je dočekao vijest o odlasku velikog Tota Cutugna, jednog od najboljih talijanskih pjevača svih vremena, koji je preminuo u 81. godini nakon borbe s rakom prostate. Kada je prije tri godine Italija pretrpjela velike gubitke u pandemiji koronavirusa, svi su pjevali njegovu čuvenu pjesmu "L'Italiano", s kojom je 1983. osvojio tek peto mjesto na Sanremu, no kasnije je postala jedan od najvećih talijanskih pop hitova.

Cutugno je u toj pjesmi samo tražio da ga "puste da pjeva", a u njoj je pobrojio brojne stvari po kojima su Talijani poznati - od špageta al dente, lijepih žena, kanarinaca na prozoru, melankolije nedjeljom, pa do partizanskog predsjednika.Sandra Pertinija. 

Salvatore "Toto" Cutugno rođen je 7. srpnja 1943. u malom toskanskom mjestu Tendola. Otac mu je bio marinac sa Sicilije, a majka domaćica. Toto je u djetinjstvu svjedočio tragediji, kada se njegova sedmogodišnja sestra Anna ugušila jedući njoke. osim nje imao je i brata Roberta i sestru Rosannu, koja je postala prvo dijete u Italiji kojoj je presađeno srce. 

Cutugno je započeo svoju glazbenu karijeru kao bubnjar, a sa 19 godina je osnovao svoj prvi bend, Toto e i Tati. Kasnije je osnovao disco sastav Albatros zajedno s Linom Lositom i Mariom Limongellijem. Također je započeo karijeru kao tekstopisac, pišući za francusko-američkog pjevača Joea Dassina i francusku zvijezdu Dalidu. Godine 1976. Albatros je prvi put sudjelovao na glazbenom festivalu u Sanremu i završio na trećem mjestu s pjesmom "Volo AZ 504". Nakon još jednog uspjeha na top listama s pjesmom "Santamaria de Portugal", 1978. Cutugno je napustio Albatros kako bi se usredotočio na svoju solo karijeru. Iste godine dobio je svoj prvi solo hit s "Donna donna mia", uvodnom pjesmom RAI TV emisije Mikea Bongiorna "Scommette?".

VEZANI ČLANCI: 

Godine 1979. napisao je broj jedan hit Adriana Celentana "Soli". Godine 1980. Cutugno se vratio na glazbeni festival u Sanremu i pobijedio na natjecanju s pjesmom "Solo noi". Međutim, Cutugnova povezanost s festivalom najviše se pamti po "L'Italiano" pjesmi koju je predstavio 1983. Izvorno namijenjena Adrianu Celentanu, koji ju je odbio otpjevati. Pjesma je ubrzo postala veliki hit, pogotovo među talijanskim iseljenicima, koji su je prigrlili kao svoju neslužbenu himnu. Cutugno je 13 puta nastupio na Sanremu, a čak šest puta bio je drugi, što mu je priskrbilo i nadimak Vječni drugi. No, zato je bio prvi u Zagrebu na Euroviziji, s pjesmom "Insieme 1992". Tada je imao 46 godina i 302 dana, i još uvijek je najstariji solo izvođač koji je pobijedio na Euroviziji. Stariji od njega jedino je Dave Benton, koji je imao 50 godina kada je 2001. s grupom 2XL predstavljajući Estoniju pobijedio na Euroviziji. 

Toto je 2005. godine nastupio i na 45. Splitskom festivalu i to u zabavnom dijelu programa gdje je izveo i pet hitova, među kojima i "L'Italiano". Cutugno je bio u braku sa suprugom Carlom od 1971. do svoje smrti. Godine 1990. dobio je sina jedinca Nica iz izvanbračne veze. Toto je 2007. godine preživio rak prostate s metastazama koje su mu doprle do bubrega, podvrgnut je operaciji i uklanjanju desnog bubrega. Kolegu Albana Carrisija smatrao je onim koji mu je pomogao da na vrijeme otkrije rak i koji mu je pomogao u toj situaciji. No, 16 godina kasnije rak se vratio, a legendarni glazbenik izgubio je životnu bitku. 

VIDEO: Ana Gruica u crkvi se drugi put vjenčala s psihijatrom Boranom Uglešićem 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.