U 64. GODINI

Umro legendarni dalmatinski kuhar, bio je zvijezda puno prije kuharskih showova

Foto: Sibenik News
Zoran Jajac
Foto: Sibenik News
Zoran Jajac
Foto: Sibenik News
Zoran Jajac
Foto: Sibenik News
Zoran Jajac
Foto: Sibenik News
Zoran Jajac
Foto: Sibenik News
Zoran Jajac
Foto: Sibenik News
Zoran Jajac
Foto: Sibenik News
Zoran Jajac
22.07.2021.
u 16:32
Među domaćima začetnicima i pionirima vrhunskog, a k tomu i smjelog inovativnog kuharstva Zoran Jajac imao je posebno mjesto i ima goleme zasluge za stvaranje i afirmaciju tradicionalne i suvremene hrvatske gastronomije
Pogledaj originalni članak

Zoran Jajac, jedan od najpoznatijih dalmatinskih i hrvatskih chefova preminuo je u 64. godini života, objavio je portal sibenik news. 

Bio je vizionar, tradicionalist i revolucionarni inovator u svijetu kulinarstva, umjetnik koji je kuhačom kao čarobnim štapićem stvarao čarolije okusa i mirisa uvijek prožetih njegovim zavičajem, Murterom i Kiornatima. Prešao je put od šegrta do chef. Postao je poznat, cijenjen i priznat zahvaljujući svom osebujnom, kreativnom pristup kuharstvu.

Dobitnik je Zlatne boule, priznanja Šibensko - kninske županije za chefa 2019. godine, što je bila samo još jedna potvrda njegove vrijednosti koja je u stalnom usponu bila više od 40 godina. Uz kulinarstvo imao još jedna hobi uz koji se opuštao. Volio je klesati kamen i graditi u kamenu. Ta djela njegovih ruku ostat će kao trajni spomen na njega u restoranima Lavernaka i Fešta u Kornatima ali i na obnovljenim i uređenim murterskim kućama.

Među domaćima začetnicima i pionirima vrhunskog, a k tomu i smjelog inovativnog kuharstva Zoran Jajac imao je posebno mjesto i ima goleme zasluge za stvaranje i afirmaciju tradicionalne i suvremene hrvatske gastronomije. 

- Otvorio sam na Kaptolu restoran Murter u prostoru za koji sam plaćao najam crkvi. Uz čuvene zagrebačke restorane kao što su tada bili Dubravski put, Blato, Lopud ili Korčula nije se bilo lako probiti, ali odlučio sam boriti se. Uložio sam u to sve svoje znanje i umijeće i nisam zatajio. Murter se brzo etablirao i došao na jako dobar glas kao restoran u kojem se izvrsno jede i koji nudi nešto drukčije, izazovnije pa i ekskluzivnije. Već prvu godinu  dobio sam  zvjezdicu Večernjeg lista kao najbolji zagrebački restoran.

Prvi sam u Zagreb na jelovnik jednog  vrhunskog  restorana donio plavu ribu, carpaccio i maništrun od sipe. Svakog tjedna smo imali u našem restoranu gostovanje nekog vinara, a  inaugurirao sam i prvo riblje Martinje u Zagrebu. Imali smo i catering koji je bio odlično prihvaćen. Imao sam puno  poslovnih ljudi koji su bili moji gosti i u Murteru pa se priča o Murteru na Kaptolu širila od usta do usta. Mogu reći da sam se u Zagrebu i osobno afirmirao. Bio sam jedan od prvih kuhara koji je uživo kuhao na televiziji i to u doba kada  još i nije bilo cooking showa, kazao je Jajac u razgovoru za Volim Šibenik prije nekoliko godina. 

VIDEO: Albina igrala nogomet na humanitarno-sportskom spektaklu

 

VIŠE OD 20% TERITORIJA POD OKUPACIJOM

Kakav je danas život u Ukrajini: Kafići oko Majdana su puni, ovdje nikad ne bi pomislili da se nalazite u zemlji u ratu

Današnja obična kijevska trgovina prehrambenim proizvodima izgleda ponegdje čak i impresivnije nego u bilo kojoj susjednoj zemlji. Istovremeno, industrija i energetika su uništeni, deseci gradova i stotine sela su potpuno uništeni ili teško oštećeni, a ekonomija opstaje zahvaljujući zapadnoj financijskoj pomoći. Ipak, prema posljednjim anketama, 88% građana vjeruje i dalje u pobjedu i ne želi nikakve kompromise

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar Franz_Ferdinand
Franz_Ferdinand
15:43 23.07.2021.

"Prešao je put od šegrta do chef." - koja je to jezikolomna konstrukcija ...

Avatar svinjski_biser
svinjski_biser
08:10 23.07.2021.

i ona išao po dozu "koktela"?

ZS
zspanco
15:23 23.07.2021.

Hoće to tako prije reda ako si ne lijepiš pršut na čelo.