VRUĆE LJETO

Vodič kroz ljetne festivale: u Hrvatsku stižu Sean Paul, Will Smith i legendarna Grace Jones

Foto: Tammie Arroyo/Press Association/PIXSELL
Will Smith
Foto: DPA/PIXSELL
David Guetta
Foto: Press Association/PIXSELL
Grace Jones
Foto: PR FOTO
Sean Paul dolazi prvi put u Hrvatsku
09.07.2017.
u 07:55
Do kraja ljeta očekuje nas još puno zanimljivih glazbenih događaja. Donosimo popis najvećih festivala u Hrvatskoj
Pogledaj originalni članak

Hrvatska se posljednjih godina pokazala kao prava festivalska destinacija. Osim najpoznatijeg InMusic festivala, do kraja ljeta očekuje nas još puno zabave, pogotovo za ljubitelje elektronske glazbe.  Donosimo pregled onih koje nikako ne smijete propustiti:

1. Fresh Island, Zrće (11.-13. srpnja)
Kroz dva festivalska dana u klubovima na Zrću nastupit će French Montana, duo Krept and Konan, engleska DJ zvijezde Tima Westwooda, DJ ikona Jazzy Jeffa, reperica, pjevačica i producentica Lady Leshurr te brojni drugi hip-hop i RNB artisti.
Festival završava 13. srpnja nastupom Sean Paula i Rae Sremmurda na velikoj pozornici na plaži Zrće. Program nezaboravne završne večeri počinje u 21 sat, a nastavlja se after partijima u klubovima. Posljednji After Beach Closing Festivala održat će se 14. srpnja u klubu Papaya.

2. Ultra Europe, Split (14.-16. srpnja)
Peto izdanje najpoznatijeg elektronskog festivala na svijetu na splitski Poljud nam ponovno dovodi pregršt dobrih DJ-eva.
Prvog dana slavljeničkog izdanja festivala na glavnoj pozornici očekuju nas nastupi nizozemskih zvijezda Tiësta, Fedde Le Granda i DJ dua W&W, a tu su i mega popularni Axwell /\ Ingrosso te pojačanje iz Francuske DJ Snake. Drugi dan predvode miljenici hrvatske publike Armin van Buuren, David Guetta i Steve Aoki kojima će se pridružiti i posljednji član bivšeg trojca Swedish House Mafia Steve Angello. Priliku da zatvore splitski dio festivala pripala je nizozemcima Afrojacku, Hardwellu, Martinu Garrixu i Nicky Romeru. Za vrhunski techno, minimal i underground party na Resistance Stageu pobrinut će se Dubfire, Nicole Moudaber, Adam Beyer, Tijana T, Elio Riso i DJ Jock koji nastupaju u petak. Subota je rezervirana za legende Carl Coxa, Marca Carolu, Josepha Capriatia, Jon Rundella te domaćeg predstavnika DJ Peru Fullhousea. Za nedjelju se spremaju takozvani B2B nastupi, a na popisu izvođača našli su se Sasha, John Digweed, The Martinez Brothers, Nic Fanciulli, Eats Everything, Anna, Wehbba te brojni drugi. Arcadia Stage ili takozvani Afterburner također sprema prave plesne poslastice. Heat Beat, Ben Gold, Marlo, Orjan Nilsen te Ander Rayel otvaraju ovu atraktivnu pozornicu dok je subota rezervirana za Juliana Jordana, Jewelz&Sparks, Jay Hardwaya te Sick Individualse. Afterburner između ostalih zatvaraju i D-Wayne, D.O.D., Retrohandzi te Kiida.
Na već impozantnu listu izvođača koji ovo ljeto stižu u Split i na Hvar upisali su se i Raiden, Justin OH, Mykris, DJ Nano, Junior, Rory Lynam, Roman Nicolai, a stigla nam je potvrda i čak 27 imena koja će u tri dana splitskog dijela festivala nastupiti na UMF pozornici. Dave Caffrey, Joe2Shine, Markehese, Avadox, Gromo, Rory, Plastic Funk samo su neki od UMF izvođača na čijem su se popisu našle i domaće snage elektoničke scene. U Split stiže energični hrvatsko-slovenski dvojac Vanillaz, legenda hrvatske dance scene DJ Max te najnovije osvježenje na domaćoj glazbenoj sceni Lorenzo.

3. Thrill Blues festival, Trilj 14. srpnja
Trilj je domaćin prvog izdanja blues festivala koji u grad na Cetini dovodi nekoliko kvalitetnih izvođača. Glavna zvijezda je Eric Sardinas i njegovi  Big Motor iz Los Angelesa. Dolaze i Black Mountain bend iz Kotora, vrsni riječki gitarist poznat diljem svijeta Hal, sinjski bend Dbluz triljski Ozone i Sunnysiders, bend umjetničkog direktora festivala Borisa Hrepića Hrepe.

4. Regius festival, Šibenik (14.-15. srpnja)
Festival kraljevskog održat će se sedmi put u Šibeniku, na prostoru nekadašnje tvornice TEF, 100 metara od gradske plaže Banj. U petak 14. srpnja nastupaju Ponte de Carla, Artan Lili, kojoti, Pips, Chips & Videoclips i Fogsellers, dok će u subotu 15. srpnja svirati Čudnoređe, Stereo Banana, TBF, Songkillers i Kontradikshn.

5. Seasplash festival, Pula (20.-23. srpnja)
Tvrđava Punta Christo po 15. put je domaćin festivala koji zadržava notu društvene angažiranosti upozoravajući na ovu još uvijek aktualnu tematiku, kako u domaćem, tako i u europskom, te globalnom okruženju, zazivajući razum i toleranciju, naspram nametnutih autoriteta i moći ugnjetavanja. Valjs spomenuti nastupe Bamwisea i Brain Holidaysa koji na festival dolaze s dugo očekivanim, upravo objavljenim albumima, dok od izvođača koji po prvi puta dolaze na tvrđavu Punta Christo svakako treba izdvojiti potvrde za Lion’s Den, Echo Beach Lifefidelity, Killo Killo Bandu i RDH Hi-Fi.

6. Superuho, Primošten (7. - 9. kolovoza)
Festival kojeg organizira Mate Škugor ponovno će se održati u Primoštenu, a ovogodišnje izdanje je najbogatije dosad.
Raspored po danima:
Ponedjeljak, 7. kolovoza:
Shellac, Liars, M. Ward, Blanck Mass, Straight Mickey And The Boyz, Gracin
Utorak, 8. kolovoza:
Frank Turner & The Sleeping Souls, Conor Oberst, Jessy Lanza, Sara Renar, Frankie Cosmos, Svemirko
Srijeda, 9. kolovoza:
Buzzcocks, Billy Bragg, The Membranes, Mašinko, Trobecove Krušne Peći

7. MTV Summerblast, Poreč (25.-26. kolovoza)

Jedna od najvećih zvijezda današnjice Will Smith dolazi u Poreč! Planetarno popularni „princ iz Bel Aira“ i DJ Jazzy Jeff poznat kao njegov prijatelj iz svima omiljene serije vraćaju se počecima svoje karijere, a nastupom na jednoj od najljepših ljetnih pozornica obilježit će 30 godina glazbene pustolovine.

U Poreč 25. i 26. kolovoza stižu i vladari svjetskih top ljestvica Dimitri Vegas & Like Mike, Oliver Heldens, Galantis, Jonas Blue, Duke Dumont, Tinie Tempah, Mike Perry, Far East Movement i R3wire & Varski.

8. Dimensions, Pula (30. kolovoza - 3. rujna)
Svemoćna i enigmatična ikona glazbene scene Grace Jones po prvi put će nastupiti u Hrvatskoj i to na otvorenju Dimensions festivala u pulskoj Areni, 30. kolovoza. Uz tu ikonu, početak šestog Dimensions festivala obilježit će Moderat, Yussef Kamaal i Moses Boyd. Pozornice na tvrđavi Punta Christo ugostit će više od 80 imena sa samog vrha house, techno, disco, soul i jazz scene, među kojima se ističe Jeff Mills, Theo Parrish, Floating Points, Cymande, Nina Kraviz, Danny Krivit, Ata Kak, Hessle Audio, Levon Vincent, Dan Sinth aka Caribou…

9. Outlook festival, Pula (6.-9. rujna)
Četverodnevno slavlje soundsystem kulture ujedinjuje mlade talente i istinske legende iz svijeta dubstep, jungle, dub, drum and bass, hip-hop, garage te mnogih drugih glazbenih žanrova. Jubilarno, deseto izdanje festivala obilježit će Dizzee Rascal, Dawn Penn, Swing Ting, Giggs, The Bug, Calibre, Goldie, LEVELZ, AJ Tracey, Wiley i Madam X.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Hrvatska.Na.Balkanu
Hrvatska.Na.Balkanu
07:57 09.07.2017.

Super.Da se hrvatski radnik konačno opusti na zasluženom i dobro plaćenom godišnjem odmoru.Kao i njegova cijela obitelj.