PROMO

Zagonetka Gaddafijevog nestalog bogatstva: Lov na skriveno blago

Foto: Promo
Potraga za Gaddafijevim milijardama
Foto: Promo
Potraga za Gaddafijevim milijardama
Foto: Promo
Potraga za Gaddafijevim milijardama
Foto: Promo
Potraga za Gaddafijevim milijardama
06.12.2023.
u 09:54
Ekscentričnog vođu čuvale su žene, a gdje je nestalo bogatstvo od 150 milijardi dolara i danas je misterij.
Pogledaj originalni članak

Preko četrdeset godina, Muammar Gaddafi, poznat kao „ludi pas“, vladao je Libijom neumoljivom željeznom šakom. Njegova vladavina bila je obilježena surovim suzbijanjem disidenata, mučenjem kritičara i navodnim sudjelovanjem u nekoliko zračnih katastrofa, uključujući Lockerbie. Gaddafi je bio i mecena terorističkih skupina kao što su PLO u Palestini, IRA u Irskoj, španjolska ETA i FARC u Kolumbiji, izazvavši tako brojne međunarodne kontroverze.

Život u Libiji pod vladavinom Muammara Gaddafija bio je kompleksan i karakterizirala ga je kombinacija autoritarizma, socijalnih sigurnosti i određene ekonomske stabilnosti. U to je vrijeme Libija imala jedan od najviših životnih standarda u Africi, zahvaljujući naftnim rezervama, s besplatnim obrazovanjem i zdravstvenom zaštitom, subvencioniranim stambenim programima i pomoći pri zapošljavanju. Gaddafi je zagovarao i određeni stupanj rodne ravnopravnosti, omogućavajući ženama obrazovanje i zaposlenje. S druge strane, vodio je autoritarni režim, s malo prostora za političko disidentstvo ili slobodu medija. Politički disidenti bili su redovito ugnjetavani, a mnogi su završili u zatvoru, mučeni ili ubijeni. Njegova ekscentričnost očitovala se i u posebnom obliku tjelesne straže koju su činile isključivo žene što je bilo neočekivano za političke lidere, posebice u arapskom svijetu. Za „Amazonke“ je tvrdio da su žene prirodno odaniji i bolji borci od muškaraca i kao takve idealne za ulogu tjelesne straže. One su imale su aktivnu ulogu i u obrani libijskog vođe protiv pobunjenika, a njihova odanost ostala je neupitna sve do Gaddafijeva pada.

Foto: Promo
Potraga za Gaddafijevim milijardama

Kraj njegove vladavine nazirao se početkom 2011. nakon prosvjeda pobunjenika u Tripoliju što nikako nije mogao spriječiti zbog zračnih blokada i podrške koju je NATO pružao pobunjenicima. Gaddafijeva nasilna smrt u listopadu 2011. označila je kraj njegove 42-godišnje vladavine i početka novog, ali iznimno nestabilnog razdoblja u libijskoj povijesti. Frakcije koje je Gaddafi nekada držao pod kontrolom danas se bore za prevlast, dovodeći do raseljavanja stanovništva, siromaštva i duboko podijeljene vlasti. Stanje u zemlji dramatično se pogoršalo, ostavljajući Libiju u situaciji daleko nezavidnijoj nego za vrijeme Gaddafijeve vladavine. Stoga, neki se s pravom pitaju je li Gaddafi Libijcima zaista bio toliko loš vođa ili trn u oku zapadnjačkih lidera, jer Libija danas predstavlja jedan od najizazovnijih međunarodnih problema, s posljedicama koje sežu daleko izvan njenih granica.

Foto: Promo
Potraga za Gaddafijevim milijardama

No jedna kontroverza i misterij ostali su skriveni do danas, ona o Gaddafijevom ogromnom bogatstvu. Procijenjeno na 150 milijardi dolara, uglavnom akumulirano kroz libijsku naftu, učinilo ga je jednim od najbogatijih diktatora u Africi, a nakon njegove smrti, bogatstvo je jednostavno nestalo. Ispostavilo se da je većina novca tajno prokrijumčarena iz zemlje kroz sumnjive bankovne transakcije, poslove s oružjem i kutije pune gotovine, pronašavši put do Europe, Emirata i Južne Afrike, zemlje Gaddafijevog starog prijatelja Nelsona Mandele.

Bilo je to plodno tlo za lovce na blago koji su se našli u utrci za otkrivanjem krijumčara novca i njegovim vraćanjem libijskom narodu. U ovoj mreži laži, korupcije i pohlepe, istina postaje neuhvatljiva. Lažni planovi, korumpirani političari, špijuni, tajni sastanci, prijetnje i obmane – sve su to elementi koji čine ovu zagonetku.

Foto: Promo
Potraga za Gaddafijevim milijardama

Više o tajnama libijskog vođe, otkriva dokumentarac u kojem traje „Potraga za Gaddafijevim milijardama“. To istraživanje nije samo potraga za novcem; to je priča o ljudskoj pohlepi i korupciji, o ambicijama koje ne poznaju granice i o dubokim posljedicama koje diktatorov pad može imati na cijelu naciju. Fascinantan dokumentarac o ekscentričnom libijskom vođi i misterijima koji i danas obilježavaju njegovu vladavinu možete pogledati na DOX TV-u, 8. 12. u 21:45.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr