vremeplov

Željko Krušlin Kruška: Na obalama Kupe cure sam zavodio gitarom

Foto: ''
'rtv....zagreb....22.06.2002. zeljko kruslin-kruska snimio:davor visnjic'
Foto: ''
'spektar....zgb....17.10.01. zagreb by night saloon-zeljko kruslin-kruska sa zenom snimio:igor kralj'
Foto: ''
'rtv...zgb....19.09.2001. zeljko kruslin- kruska s obitelji snimila-matea smolcic'
Foto: 'boris scitar'
'sce...zgb..03.03.2006. opatija- 2. polufinalna vecer-zeljko kruslin kruska snimio:boris scitar'
Foto: ''
'duplerica...samobor...07.07.2002. samobor, caffe havana, promocija novog albuma grupe latino zeljko kruslin kruska snimio: goran stanzl'
Foto: 'marko lukunic'
'gradska...zagreb..29.05. 2005. trg - utakmica estrade i novinara z1/zeljko kruslin snimio:marko lukunic'
Foto: 'Antonio Bronic'
'scena......zagreb.........14.07.2005. promocija novog albuma grupe latino/papaja/kruska i producenti foto:Antonio Bronic'
Foto: 'Marko Lukunic/VLM/PIXSELL'
'12.09.2009., Zagreb - Humanitarna prodaja majica Terry Fox Run. Doris Vrecko, Zeljko Kruslin. Photo: Marko Lukunic/VLM/PIXSELL'
Foto: ' '
'kruska_ekr_nnn_020611'
22.06.2011.
u 12:03
Kruškina mama bila je učiteljica pa su se često selili. U Bežancu su živjeli do prvog razreda osnovne škole, kad se sele u Sisak, a 1973. Kruška se doselio u Zagreb.
Pogledaj originalni članak

Tek nakon 20 godina obijanja pragova po diskografskim kućama napokon sam dobio priliku snimiti CD. Duško Stić i Alojz Glasnović, vlasnici "Odeme", uložili su prvi novac u mene. Dogodio mi se američki san. Zahvaljujući njima preko noći sam dobio sredstva i mogućnost da krenem.

Cijelu stranicu u svojoj knjizi Siniša Križanec posvetio je razdoblju života glazbenika Željka Krušlina u dvorcu Bežanec. Kruškina mama bila je učiteljica pa su se često selili. U Bežancu su živjeli do prvog razreda osnovne škole, kad se sele u Sisak, gdje ostaju do drugog razreda srednje škole, a 1973. Kruška se doselio u Zagreb.

– Jedan dio dvorca bio je pretvoren u učiteljski stan, a ostatak je služio kao sušionica mesa. Tada je dvorac bio ruina, ali sam već onda shvaćao da bi blistao kad bi se u njega uložilo. I danas mi je u nosu miris salame. Istraživao sam hodnike, "tajne" sobe, ali bilo je i prostorija u koje se nisam usudio ući. Da djeca ne bi krala salamu, stariji su nas plašili da u dvorcu postoje duhovi. Zato nisam zalazio u taj "opasni" dio – prisjeća se Kruška. 

Iako je odmalena htio biti glazbenik, nije pohađao glazbene škole, a gitare se uhvatio s 15 godina. Naučio je akorde, a kad se preselio u Sisak, na obalama Kupe djevojkama je svirao do kasno u noć.

– Curice su se lijepile za dečke koji su dobro svirali, pa mi je to bio dodatni motiv. 

Danas je iza njega osam CD-a, pet studijskih i tri kompilacijska. Iako ga nekoliko godina nema u medijima, kaže da se nije povukao iz glazbe. Svirao je po Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj, raznim eventima, ali to, kaže, nije bilo medijski popraćeno, pa ispada da ga nema. 

– Istina, nisam svirao na nekadašnjoj razini, ali i dalje sam živio od glazbe. Razdoblje od 2000. do 2003. bilo je nekreativno doba. Svaku pjesmu koju sam navečer napisao, ujutro sam poderao. Nekoliko godina nisam ni primio gitaru u ruke. Zasitio sam se. S pjesmom "Ne kunem ljubav" dogodio se medijski i koncertni boom. Imali smo između 150 i 170 koncerata godišnje. Nakon toga došlo je do zamora, nekreativne faze – kaže Kruška. 

No, ta je faza iza njega. Ovih dana izlazi novi CD dueta s najvećim zvijezdama bivših republika, a krajem godine još jedan, s novim, autorskim pjesmama. Ponovno je u naponu snage, kreativnosti, baš kao i 1993., kad je održao nezaboravni koncert na zagrebačkoj Šalati. Novi će album, dodaje, obilovati hitovima težine "Divno je biti nekome nešto".

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.