NAGLASAK

Silajdžić - duh prošlosti

30.05.2007.
u 18:49
Pogledaj originalni članak

Relikti bosanskohercegovačke prošlosti, čiji je najistaknutiji predstavnik Haris Silajdžić, ponovo se ovih dana upinju Hrvatima poručiti kako nemaju pravo na ono na što imaju pravo na svoju federalnu jedinicu u sklopu Bosne i Hercegovine.

Silajdžić nikako da shvati da je nepozvan dati odgovor na hrvatsko pitanje u BiH. Poznato je, naime, da je Silajdžić glavni zagovornik prelijevanja novca iz hrvatskih u bošnjačka područja, gospodarske agresije na većinska hrvatska područja u BiH, sustavnog zatiranja prava Hrvatima na materinski jezik u javnim medijima i prosvjeti, a već je u anale ušla njegova izjava da su Hrvati sami sebi 1997. godine podmetnuli autobombu u Splitskoj ulici u Mostaru. Bit će prije da Silajdžićeve izjave treba shvatiti kao prijetnju Hrvatima u BiH.

No taj unitarizmom zaslijepljeni političar ipak bi trebao znati da, bez obzira na trenutačnu slabost i konfuziju u koju su upali bh Hrvati među hrvatskim političarima, intelektualcima i, što je najvažnije, građanima, ponovo sazrijeva ideja o korištenju prava kao suverenoga naroda da odlučuje o svojoj sudbini. Hrvati u BiH su 1991. godine znali glasovati za BiH, 1992. godine znali su BiH obraniti, 1995. znali su poraziti agresora, a 2006. srušiti katastrofalne ustavne promjene.

Kad su se uspjeli suprotstaviti i poraziti znatno moćniju SFRJ i Beograd Silajdžić bi morao znati da će Hrvati u BiH biti kadri u političkom smislu poraziti neodrživu unitarističku politiku koja dugoročno najviše šteti upravo bošnjačkoj političkoj eliti.

Pogledajte na vecernji.hr