Pišući o blagdanskim običajima, zabilježila sam i priču gospođe Marice
Degoricije kako su u njezinu rodnom selu Krapju a i u mome
Okešincu! na Badnjak stavljali slamu pod i na stol, pod laneni
stolnjak. Održava u zagrebačkome domu simbolički sve starinske običaje
osim slame, jer ju je sram kupovati uvoznu talijansku. Pet deka
20 kn. Nije zbog cijene. Kad nemamo svoje, ne treba mi ni ta, govori
ponosna Posavka.
Nemam pojma za koliko smo eura uvezli slame, ali je skupa s obzirom na
to da se svi skanjuju kolike smo silne tisuće i stotine eura potrošili
na slamu, sijeno, svježe i osušeno lišće itd. Trebalo je na nečemu, sve
cent po cent, sve čvarak po čvarak, nabožati onih 1,2 milijardi eura na
uvozu poljoprivrednih proizvoda. Imali smo već tako "rodnih" godina. I
ništa iz toga nismo naučili. Nama se još rijetko što isplati.
Većina razgovora o proizvodnji hrane, posebice primarne, počinje od te,
zdvojne konstante. Upravo je začudno da se tko poduzetniji ne lati
popisa onoga što olako uvozimo, pa krene proizvoditi banalije na kojima
bi se moglo zaraditi ohoho. Poput, primjerice, industrijskog voća
koje ostavljamo gnjiliti po grabama ili slame i kukuruzovine koju
palimo po poljima da je ne bismo morali zaoravati. A sve pozivajući se
još i na čistoću zemlje i na ekoproizvodnju.
Kad bismo te podatke spojili s nedavno objavljenim
službenim statističkim podacima o tome koja je djelatnost i koliko
isplativa te na čemu se najviše zarađuje, vjerojatno bismo dobili popis
onoga što bi se moglo raditi te što bi uloženi trud moglo uzvraćati.
I na tome se popisu, istina, najunosnijom još jednom pokazala
trgovina, ali sigurno bi se mogla odabrati i područja unutar nje, kao i
unutar proizvodnje. Besmisleno je što trenutačno svi "kud i mali Mujo"
hrle proizvoditi domaće pekmeziće, lijepo upakirane, ali često neukusne
do nejestivog jer se misli da je sve što je fino nezdravo, a što je
"bakino"i "mamino" da je zdravo.
Ne trgnemo li se, očekujem da će, ne učinimo li to sami, uskoro stranci
ukrižati naše podatke i da će nam prodavati i savjete što i kako da
radimo da bismo zaradili. A onda, bez mnogo "slame", već s velikom
sigurnošću možemo naslutiti i što će nam posavjetovati!
Slama
Šibenik zabio bizaran gol Hajduku, Skomina: Čim to vidim, prekidam utakmicu
- Da ja sudim, čim vidim baklju, prekidam. No, vidimo da bijeli igrač ne može napadati igrača. Ali ostali igrači su prati akciju. Moje mišljenje je da bi svakako bilo bolje da je prekinuo utakmicu.
VIDEO Ovako izgleda kuhinja eurozastupnice Biljane Borzan: Moderni uređaji i otok prekriven granitom
Biljana Borzan, koja je po struci liječnica, svoj je životni put započela na Medicinskom fakultetu, gdje je upoznala supruga Vladimira.
FOTO Nikad ne znate kada će trebati: Znate li što sve treba biti u ruksaku za preživljavanje?
Upoznajte ostale ukućane s pripremom kompleta za evakuaciju i pomozite im u pripremi. Ako u kućanstvu imate bebe, starije osobe ili osobe s invaliditetom ne zaboravite pripremiti stvari i za njihove potrebe. piše Ravnateljstvo civilna zaštita.
Testirali smo Xiaomi Smart Air Purifier Elite u uredu i evo što mislimo
Zrak koji dišemo često uzimamo zdravo za gotovo, no njegova kvaliteta ima značajan utjecaj na naše zdravlje.
Jedna vrsta štednje je hit među studentima: 'Studenti nisu bespomoćni kad su u pitanju financije'