KAKO IH POPUNITI

Slijedi borba za opstanak novih dvorana

02.02.2009.
u 20:47
Pogledaj originalni članak

Dvorane sagrađene za netom završeno Svjetsko rukometno prvenstvo protekla su dva tjedna ključale od euforije navijača.

Stajale dvije milijarde
U gradnju tih šest dvorana uloženo je barem dvije milijarde kuna, a iznos će se vjerojatno utrostručiti kada gradovi (popola s Vladom) otplate te sportske hramove građene javno-privatnim partnerstvima.

Polovica Hrvatske gledala finale SP-a

Kandidirat ćemo se za EP 2014.


Prvo pitanje koje se sada nameće jest hoće li dvorane zjapiti prazne ili će tvrtke koje će upravljati, u prvom redu najskupljim dvoranama – Arenom Zagreb i Spaladium arenom u Splitu – uspjeti dovoljan broj dana u godini u njima organizirati utakmice, koncerte... kako bi se otplatila njihova gradnja.

Arena Zagreb već ima potvrđena četiri koncerta. Na Dan žena 8. ožujka nastupa Zdravko Čolić, 26. travnja Beyonce, 11. svibnja dirigent Valerij Georgijev i London Symphony Orchestra, a deset dana nakon njih Depeche Mode. Koji će pjevači, predstave, mjuzikli... puniti tribine ostale dane u godini znat će se 8. veljače.

Tada će se znati pobjednik natječaja za upravljanje Arenom na koji su se javile četiri međunarodne tvrtke. Zdenko Antunović, direktor tvrtke Zagreb Arena, kaže kako mu je cilj da Arena bude puna 200 dana u godini, ali za početak će biti dovoljno i sto. Za usporedbu, arena u Budimpešti puna je 200 dana u godini i to je dovoljno za poslovanje na pozitivnoj nuli, zarade nema.

O punjenju arene Spaladium velikim će dijelom brinuti tvrtka Global Spectrum, a manjim dijelom Grad Split, koji ima pravo raspolaganja tom dvoranom 55 dana u godini, što plaća oko 18 milijuna kuna. Pritom može organizirati isključivo neprofitne priredbe za koje se ne smiju naplaćivati ulaznice. Ugovorom koji su sklopili Global Spectrum i konzorcij Sportski grad, koji je sagradio Spaladium arenu, tijekom prve godine upravljanja zajamčeno je održavanje 90 događaja, a kasnije će se ta brojka popeti na 150 manifestacija godišnje.


Foto: Nino Strmotić

Politički skupovi
Zasad se zna da će se u splitskoj areni 21. veljače održati Međunarodni skakački miting “Disney na ledu” te Split Auto Show u ožujku. Iako se šuškalo da će nakon SP-a osječka dvorana Gradski vrt staviti ključ u bravu, prvi sportski klubovi u nju će useliti do 15. veljače. Iz osječke je gradske blagajne za održavanje dvorane izdvojeno 3,5 milijuna kuna, što će biti dostatno samo do svibnja, potom slijedi rebalans proračuna kako bi najveća dvorana u istočnoj Slavoniji opstala na životu. Dvorana na Žatiki, najveća investicija u Istri ove godine, teška 16 milijuna eura, nakon SP-a zjapi prazna!

Do 6. ožujka, kada počinje Davis Cup, u njoj se neće događati ništa. Klubovi ondje neće trenirati jer za njih nema mjesta, koncerata neće bit jer nisu dogovoreni, turistički sajam neće biti u dvorani jer je najam bio bezobrazno visok. Varaždinska dvorana nema problema. U njoj će 8. veljače nastupiti dječji cirkus iz Brazila, slijedi Fashion Week, 6. ožujka je koncert Novih fosila... I političke stranke ondje žele imati predizborne skupove.


Opširnije

87 milijuna eura stajala je gradnja Arene Zagreb

Ipak se gradi Rukometni dom
Premijer Sanader jučer je najavio da Vlada i Grad Zagreb moraju dogovoriti gradnju Rukometnog doma

Za šest dana dva milijuna kuna
Ingra će HRS-u korištenje dvorane za šest dana SP-a naplatiti više od dva milijuna kuna

Skupi ekrani, a dvorana prazna
U porečku dvoranu, koja zjapi prazna, za 4,3 milijuna kuna ugrađena su dva LED ekrana, semafori...

Osječka dvorana
Osijek kuburi s novcem za održavanje dvorane, ne zna se hoće li tražiti partnera

18 sati na dan za sportaše
Varaždinsku dvoranu Zajednica sportskih udruga dnevno može koristiti ukupno 18 sati

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr