U POVODU

Slučaj Glavaš: problem su svjedoci

03.09.2008.
u 16:56
Pogledaj originalni članak

Branimir Glavaš još jednom puni novinske stupce jer će suđenje njemu i ostaloj šestorici zbog optužbi da su ubijali civile 1991. godine u Osijeku morati početi iznova. No, ipak nije riječ ni o kakvom skandalu, pa čak ni o velikom propustu suca Željka Horvatovića.

Naime, zbog nespretne formulacije Zakona o kaznenom postupku, na hrvatskim sudovima svakoga dana iznova počinju glavne rasprave. Zakon propisuje da suđenje mora početi iznova ako između dva ročišta prođu samo dva mjeseca pa u suđenjima gdje, kao u ovom slučaju, ima puno optuženih i puno odvjetnika, do takve stanke dođe prilično lako i često. Ipak, šteta na kraju neće biti onih razmjera na koje upozoravaju promatrači suđenja.

Prema istom zakonu, naime, ne moraju se ponovno pozivati svjedoci, nego se na početku nove glavne rasprave mogu samo pročitati zapisi njihovih iskaza, što ne mora odnijeti više od dva-tri raspravna dana. I za to optuženici ne moraju dati pristanak! Zato je i "velikodušna" ponuda Glavaševih odvjetnika da neće tražiti novo saslušavanje svjedoka samo reklamni trik.

Njihov pristanak, naime, sudsko vijeće uopće ne mora tražiti... Pomalo bedast propis, koji nepotrebnom formalnošću otežava ionako složene postupke, koje postupci odvjetnika dodatno kompliciraju, u novoj će verziji biti nešto poboljšan: glavna rasprava morat će početi ispočetka tek nakon tri mjeseca.

Ipak, nije ispalo loše što su članovi udruga za ljudska prava, Zoran Pusić, Vesna Teršelič i Katarina Kruhonja, ovaj put puhali na hladno jer su usto ponovno upozorili na sve ono što se događa oko prvog suđenja jednom istaknutom političaru za ratne zločine. Prvi problem tu je očito zaštita svjedoka.

Zoran Pusić, čelnik Građanskog odbora za ljudska prava, ističe da je jedan svjedok premlaćen, nakon čega je promijenio iskaz, da se prijeti nizu svjedoka, od Ivana Fereneca do Rajka Berića, koji je zbog prijetnji odbio doći iz Beograda na sud u Zagreb.

Odvjetnici prvooptuženika, ističu predstavnici promatrača, čak su fotografirali u sudnici neke svjedoke za vrijeme davanja iskaza! Vesna Teršelič iz Documente podsjetila je na to da su od Ustavnog suda još u veljači zatražili ocjenu ustavnosti odluke Hrvatskog sabora koji je imunitetom zaštitio Glavaša od pritvora. Moguće je da Ustavni sud o tome uopće i ne donese odluku prije kraja suđenja...

Zato, umjesto da se još jednom zgražamo nad ponekom nespretnošću koja se dogodi sucu Horvatoviću, mogli bismo pogledati ostale aktere: saborsku većinu koja imunitet tumači kao zaštitu od pritvora i kad je riječ o najtežim zločinima, sve one koji bi se morali brinuti o zaštiti svjedoka ili  mnoge koji bilo čije zločine iz rata olako relativiziraju.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr