'ILIJADA 2001' U 'GAVELLI'

Šovagovićeve bedastoće za zabavu srednjoškolaca

30.01.2009.
u 16:43
Pogledaj originalni članak

- Ako smo već u cirkusu, gdje su nam životinje - vrisnula je Ivana Bolanča u predstavi “Ilijada 2001” Filipa Šovagovića, sinoć premijerno izvedenoj u zagrebačkom DK “Gavella”. Posrijedi je obilje materijala koji kao da je nastao po principu toka svijesti.

Šovagović je tako radio i s glumcima, pa prizori nemaju nikakvu uzročno-posljedičnu vezu. Varijetetskim načelom nižu se točke u kojima se, već prema sklonostima i raspoloženju, neki snalaze bolje, poput Ranka Zidarića, a većina slabije. Što ova predstava radi u DK “Gavella” nije posve jasno, kao što nije jasno ni kojoj je publici upućena.

 Moguće je da će jako dobro zabavljati srednjoškolce, ali poslije dvosatnog progona glumaca po pozornici i po gledalištu pamti se samo trenutak neopisive radosti izlaska na svježi zrak. Filip Šovagović neosporno je višestruko darovit. Kao spisatelj pokazuje snažan nerv za bridak dijalog. Ali na razini makrostrukture predstava se raspada po svim šavovima. Ostavlja dojam zbunjenosti i zabrinutosti nad utroškom obilja darovitih glumaca na bedastoće. (Ž. C.)

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr