NOGOMETNI SVIJET

AEK i Bröndby su na čelu

15.10.2001.
u 00:00
* AEK je jači od Osijeka u svim linijama, posebice u obrambenoj i srednjem redu - tvrdi Mario Bonić, stručni savjetnik Osijekovog grčkog suparnika
Pogledaj originalni članak

Osječki i varaždinski nogometaši nemaju previše razloga za optimizam uoči skorašnjih susreta 2. kola Kupa Uefe, jer su oba suparnika hrvatskih klubova u svojim prvenstvima na vodećim pozicijama, AEK u grčkom, a Bröndby u danskom prvenstvu.

AEK je sinoć u 3. kolu grčkoga nogometnog prvenstva pobijedio Xanthiju na svom terenu s 2:0 (0:0) pogocima pričuvnih igrača, Poljaka Gregora Mielcarskog u 57. i Grka Maladenisa u 83. minuti. AEK je igrao u sastavu: Thiotis - Georgias (Mielcarski), Rodriguez, Gamarra, Kasapis - Lakis, Zagorakis, Zikos, Konstantidos (Markuelis) - Tsartas, Nikolaidis. Trener osječkog prvoligaša Vjekoslav Lokica gledao je taj susret.

* Lokica: Ne izgubiti kod kuće

- Grci su nedvojbeno jači od Osijeka, i pojedinačno i kolektivno. Puno su jači i taktički, po htijenju i borbenosti. Tek ako im odgovorimo na sličan način, mogli bismo u prvom susretu 18. listopada u Osijeku izvući povoljan rezultat, pa se u uzvratu pred njihovim fanatičnim navijačima eventualno nečemu nadati. Publika im je zaista dvanaesti igrač. Objektivno, puno su jači od Osijeka. Ako u Osijeku ne izgubimo, već će to biti veliki uspjeh - ističe Lokica.

"Desetka" Tsartas je ovaj put bio malo sudržan, ali to ne znači da neće opet biti raspoložen i glavni kreator AEK-ove igre u Gradskom vrtu.

Najsvježija vijest koja bi mogla samo obeshrabriti Osječane jest da je AEK potpisao sponzorski ugovor vrijedan čak 17 milijuna dolara za iduće tri godine. Osječanima je to nedosanjani san, pa i više od toga.

Negdašnji brzonogi napadač zagrebačkog Dinama Mario Bonić već više od dva desetljeća živi u Grčkoj. Od 1980. do 1986. kao istaknuti igrač, a potom kao trener, sportski direktor i stručni savjetnik ostavio je i još ostavlja duboki trag u ponajboljim grčkim klubovima, od Panathinaikosa i Apolona do AEK-a. U zadnje vrijeme dvije godine bio je stručni savjetnik u Panathinaikosu, a otprije godinu dana istu funkciju obnaša u AEK-u.

- Nikada nisam i neću nekoga podcjenjivati, ponajmanje neki moj hrvatski klub, ali je nedvojbena činjenica da je AEK znatno kvalitetnija momčad od Osijeka, posebice u obrambenom i srednjem redu - istaknuo je Bonić.

AEK ima pet aktualnih i nekoliko povremenih grčkih reprezentativaca, te čak osam stranaca, među kojima strše Južnoamerikanci, dva Brazilca, Argentinac i Paragvajac. A tu je poznati portugalski trener Santos.

- Santos je iz Porta donio pobjednički mentalitet i stav da se uvijek i svuda ide na pobjedu. AEK se u Osijeku sigurno neće zadovoljiti remijem, nego će igrati na pobjedu. Najopasniji je napadač, reprezentativac Demis Nikolaidis, svjetska golgeterska klasa. I trenutačno je u sjajnoj formi. Zabio je svojedobno Hrvatskoj pogodak u Maksimiru. Grci će forsirati igru po zemlji, jer su brži i tehnički potkovaniji - kaže Bonić.

* Marica kao dva i pol Osijekova budžeta

- Velika je AEK-ova prednost i to što se uzvrat igra u Ateni. Pred 25.000 vatrenih navijača atenski "žuto-crni" teško mogu zakazati. Glavni pokretač svih akcija je Tsartas, odlični izvođač slobodnjaka. Leđa mu čuvaju dva vezna igrača, također standarni u grčkoj selekciji, Zikos i Zagorakis. Neumorni su trkači koji bi u glavnini drugih momčadi bili nositelji igre, a ovdje prijete iz drugog plana. Sjajan je Brazilac Marica - ističe Bonić.

A Marica samo za jednu sezonu stoji 3,5 milijuna dolara, što je dva i pol puta veći iznos no što je Osijekov jednogodišnji budžet.

Što se tiče danskog Bröndbyja, on očito puše i na hladno kad je u pitanju hrvatski predstavnik. Bröndby je lani bio unaprijed otpisao Osijek, pa se opekao. U sinoćnjem zadnjem kolu danskog prvenstva igrao je neodlučeno (0:0) u kopenhagenskom derbiju s Aabom, ali je i dalje ostao vodeći na ljestvici, s osam pobjeda, tri remija i uza samo jedan poraz.

Razgovarao Dalibor KASAČ

Pogledajte na vecernji.hr