TERORISTI PRIJETE

Al Qaida: Zar ne bilo čudesno da se u JAR-u mrtvi broje u stotinama?

Foto: AFP/PIXSELL
Al Qaida: Zar ne bilo čudesno da se u JAR-u mrtvi broje u stotinama?
08.04.2010.
u 22:05
Teroristička skupina Al Qaeda objavila je prijetnju da će izvesti bombaški napad tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva koje će se od 11. lipnja do 11. srpnja održati u Južnoj Africi.
Pogledaj originalni članak

"Zar ne bi bilo čudesno da tijekom prijenosa utakmice između SAD-a i Engleske odjekne eksplozija na tribinama. Cijeli bi se stadion okrenuo naglavačke, mrtvi bi se brojali u stotinama", stoji u prijetnji objavljenoj u časopisu "Mustaqun Lel Jannah" ("Čekajući raj"), a prenosi CBS.

Teroristička je skupina zaprijetila kako će koristiti eksploziv koji pripadnici osiguranja neće moći otkriti, a kao glavne neprijatelje su naveli SAD, Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku, zemlje koje nazivaju protivnicima islama.

Utakmica SAD - Engleska na rasporedu je već 12. lipnja, u 1. kolu skupine C, na stadionu u Rustenburgu.

Organizatori Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoafričkoj Republici ne vjeruju ni da će nedavno ubojstvo lokalnog vođe desnice i deklariranog rasista Eugenea Terre'blanchea smanjiti broj stranih navijača.

''Navijači ne moraju strahovati za sigurnost u JAR-u''

- U Južnoj Africi nema političkih nemira. Ovo je ubojstvo očito kriminalni čin, a kriminala ima svugdje u svijetu - rekao je predsjednik Organizacijskog odbora SP-a Danny Jordaan na današnjoj konferenciji za novinare.

Dvojica su napadača prošle subote ubila Terre'blanchea, poznatog protivnika rasne jednakosti u JAR-u i čovjeka koji je tijekom osamdesetih i devedesetih godina prijetio građanskim ratom kojim je namjeravao zadržati vlast bijelaca u državi. Njegovo je ubojstvo povećalo strah od rasnih nemira u zemlji koja ionako ima jednu od najvećih stopa kriminaliteta u svijetu.

Jordaan je u četvrtak, međutim još jednom odbacio priče o Južnoafričkoj Republici kao opasnoj zemlji.

- Više smo puta jasno ponovili, svake godine u našu zemlju dolazi 11 milijuna turista. Jedna smo od najpopularnijih destinacija na kontinentu i u svijetu i zato nema mjesta pričama o opasnoj zemlji - istaknuo je Jordaan, a podržao ga je i glavni tajnik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Jerome Valcke riječima da su organizatori učinili sve kako bi stranim navijačima omogućili sigurnost.

Svjetsko prvenstvo na jugu afričkog kontinenta održat će se od 11. lipnja do 11. srpnja ove godine.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

OB
-obrisani-
07:58 09.04.2010.

All Kaida je ljuta na jednu Reprezentaciju u zelenim dresovima za koju igraju djeca Bosnjaka a ni jedan od tih igraca nema \'\'BABINO\'\'ime

LU
luena
08:26 09.04.2010.

Kad netko kaze da u JAR-u nema politickih trzavica ,taj laze...Bit ce tu jos svega...Al Qaida ne spava ,takvih fanatika nema nigdje u svijetu.

OB
-obrisani-
13:34 09.04.2010.

Al Qaida poručuje: Ako nama draga i slična reprezentacija kockastih iz Hrvatske ne dobije wild card za učešče na World Cupu mi čemo paliti stadione..Al Qaida se bori za nemočne, nerazvijene, manje kulturne i divlje i smatra Hrvatsku reprezentaciju za svoju...