DESET HRVATA U JAR-U

Američki surfer brani hrvatske boje na SP-u

Foto: Reuters
Američki surfer brani hrvatske boje na SP-u
19.11.2009.
u 13:17
Ćiro Blažević trebao je biti hrvatska perjanica na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, trebao je braniti boje BiH, ali i svoje zemlje, no Portugalci su bili previsoka prepreka i za "Ćirohita".
Pogledaj originalni članak

Na Svjetskom prvenstvu ipak ćemo moći navijati za Hrvate budući da nogometaši iz SAD-a, Australije i Novog Zelanda imaju i hrvatske putovnice. Za neke od njih se i prvi puta čuje, no nakon neuspješne Bilićeve kampanje i pada Ćire u fotofinišu doigravanja i malim treba biti zadovoljan.

Australaca najviše, čak šest
Jasno, najviše igrača je u "Hrvatskoj 2", odnosno australskoj reprezentaciji. Najpoznatije ime je Jason Čulina (29), veznjak Australije koji je prve nogometne korake napravio kod oca Branka Čuline, inače poznatoga australskog trenera. Zatim je selio nizozemskom ligom od Ajaxa do PSV-a gdje ga je učio Guus Hiddink. Kod Nizozemca je i debitirao u reprezentaciji, jer Hiddink je u to doba vodio i Australiju. Iskusan je, igrao je 2006. godine u Njemačkoj, a za SP se danas sprema igrajući za australski Gold Coast United.

U Socceroosima su još i vratar Ante Čović (34) koji je 2002. godine bio i u Maksimiru, a danas je prvi vratar švedskog Elfsborga. Možda će se neki navijač Varteksa sjetiti i Mile Jedinaka (25), veznjaka koji je na početku karijere iz Sydneya stigao u Varaždin, a danas je u Antalyasporu. Drugi vratar hrvatskih korijena je Michael Petković (33) koji je dosad za Australce sakupio šest "kapica". Dario Vidošić (22), veznjak Nürnberga tek čeka svoju priliku jer je debitirao tek u lipnju, a njegov suigrač stoper Matthew Špiranović (21) također ima šanse.

Najiskusniji je - Hrvat!
Ivan Vicelich (33), igra za novozelansku reprezentaciju od 1995. godine, najiskusniji je, odigrao je 71 utakmicu. Prije godinu dana oprostio se od dresa, no kada je dobio novi poziv rado je pomogao momčadi da ode na SP.

Najzanimljivije ime na popisu Hrvata je - Frankie Hejduk (35), veznjak SAD-a koji je od 1998. godine u reprezentaciji i sakupio je čak 84 nastupa za Amerikance. Onaj tko je gledao utakmice američke nogometne reprezentacije, nije vjerojatno ni slutio da po desnom boku probija igrač čije je prezime izvedenica od splitskog Hajduka! More mu je u krvi, pa je u srednjoj školi dohvatio i naslov prvaka u surfingu!

Uz nogometaše, na SP će vjerojatno i sudac Ivan Bebek koji bi mogao dijeliti pravdu u utakmicama po skupinama, ali i Zvonko Komes, kondicijski trener Švicarske koji se tamo uputio stopama Ottmara Hitzfelda.

Hrvati koji još imaju šanse vidjeti Južnu Afriku:

Hrvatska:
Ivan Bebek (sudac)

Švicarska:
Zvonko Komes (kondicijski trener)

SAD:
Frankie Hejduk

Novi Zeland:
Ivan Vicelich

Australija:
Ante Čović
Michael Petković
Jason Čulina
Mile Jedinak (igrao u Varteksu 2005.)
Dario Vidošić
Matthew Špiranović

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MI
miliceto
16:14 19.11.2009.

Haha, pa u Johanesburgu bice i jos neki hrvati koji igrju za druge repke,bice neko od hrvata u pomocnom osoblju,bice neko od hrvata na stadionu,bice verovatno neko od hrvata ko ce sredjivati travu,cistiti WC,prodavati semenke,voziti autobuse,nadam se da ce HRT poslati specijalnog izvestaca da nas obavjesti o njihovim uspesima u tim poslovima. Nista bez vas!