Petogodišnji plan

Američki ulagači otkrili: U Hajduk planiramo uložiti 230 mil. kuna

Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
Američki ulagači otkrili: U Hajduk planiramo uložiti 230 mil. kuna
03.07.2013.
u 21:03
- Sviđa mi se strast Torcide, Hajduk mora biti klub svakog navijača i zbog toga mislim da ne treba biti vlasništvo samo jedne grupacije
Pogledaj originalni članak

Početkom sljedećeg tjedna gradonačelnik Splita Ivo Baldasar dobit će i službenu ponudu američkih ulagača koji žele kupiti Hajduk. Predstavnik ulagača Michael Glover istaknuo je da je njegova grupacija spremna u Hajduk uložiti 230 milijuna kuna u idućih pet godina.

Amerikanci bez funkcija

– Dio od 230 milijuna kuna investirali bismo odmah, dio u idućih 12 mjeseci, a dio tijekom pet godina – kazao je Glover, koji se u četvrtak vraća u SAD.

Američki ulagač neće imati funkcije u Hajduku, uđe li u klub sagledat će sve aktualne kadrove, a ostavio je otvorenu mogućnost dolaska drugih američkih ulagača, koji su zainteresirani za projekt istočne obale Splita.

– Spremni smo izgubiti novac prije nego što počnemo dobivati. Procjenjujemo da će proći između tri i pet godina dok Hajduk ne počne nezavisno poslovati. Kada se pogleda budućnost za deset ili petnaest godina, onda sve to ima smisla – jasno će Glover.

Američki ulagači pretresli su sve ugovore, spoznali da Grad duguje Hajduku za obnovu stadiona oko 75 milijuna kuna. Veći dio tog iznosa, kaže Glover, oni će preuzeti na sebe.

– Za novac koji uložimo, želimo od Grada 51 posto dionica. Nije bitno na koji će način Grad doći do 51 posto, hoće li ih otkupljivati od malih dioničara ili će prodati svoj udio.

Cijena dionica?

– Naša je korporacija spremna prihvatiti sve dugove Hajduka. Ne postoji tržište za dionice Hajduka, one nisu izlistane. Vrijednost Hajduka trenutačno je zaključana, može biti otključana jedino da se u Hajduk unese izrazito velika financijska investicija. Postoji značajan rizik otključavanja investicije, jer se može izgubiti značajna svota prije bilo kakvog povrata. Nije to klasično preuzimanje dionica, gradonačelnik je toga svjestan, ovo je čest posao za kompanije koje su u velikim teškoćama kao što je to Hajduk. Ekonomski gledano, Hajdukova je dionica bezvrijedna, nula kuna, a mi plaćamo puno više od nula kuna – kaže Glover.

Za boravka u Splitu razgovarao je s predstavnicima Grada, Hajduka, Našeg Hajduka, Torcide...

– Moja je percepcija cjelokupne javnosti iznimno pozitivna. Respektiram strast i interes Torcide, Hajduk mora biti klub svakog navijača u Splitu, Dalmaciji i Hrvatskoj, ne vlasništvo nijedne grupe – kazao je Glover.

Ne sviđa se Gloveru ideja o referendumu, smatra da bi u SAD-u bilo nemoguće to provesti. Ali, morat će je prihvatiti želi li kupiti Hajduk. Ipak, Amerikanci dolaze u Hrvatsku, u Split, ne ide Hajduk u SAD.

Više im ja vjerujem...

– Referendum bi bio neprihvatljiv uvjet za investiciju, ne zbog protivljenja demokraciji, nego zato što bi zbog izgubljenog vremena pala vrijednost Hajduka. Ako već dođe do referenduma, volio bih da svi građani budu upućeni u sve – rekao je Glover i zaključio:

– Nekada imam osjećaj da više vjerujem u Hajduk i građane Splita nego što oni vjeruju u sebe. Imam dobar osjećaj što se tiče Hajduka, ali i Grada.

 

>>Ministar Jovanović: Nemamo ništa protiv američkog novca

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.