SVJETSKI SKIJAŠKI KUP

Anji Parson veliki Globus, Maier i Raich ostali sami

14.03.2004.
u 00:00
Zbog nevremena, druga vožnja veleslaloma odgođena je za danas, a nakon prve Raich uvjerljivo vodi
Pogledaj originalni članak

Šveđanka Anja Parson prvi put i veliki Hermann Maier po četvrti put postali su pobjednici Svjetskog kupa. Epilog je to čudne subote u Sestrieresu koja je razriješila sve dvojbe uoči današnjeg posljednjeg dana sezone.

Muški veleslalom obilježio je dan. Nakon prve vožnje uvjerljivo je vodio Austrijanac Benjamin Raich sa čak 99 stotinke ispred najbližeg pratitelja Finca Kallea Palandera. Bode Miller ponovno je izletio sa staze, a Stephan Eberharter plasirao se na skromno 17. mjesto, dok je Hermann Maier bio stubu niže.

Uoči druge vožnje vrijeme iznad Sestrieresa dramatično se pogoršalo. Magla, vjetar i snijeg uvjete na stazi napravili su nemogućima. Ipak, sa starta su krenuli prvi natjecatelji u drugoj vožnji, a Hermann Maier čak je bio u bodovima kad je je utrka ponovno prekinuta. Čekalo se dva sata na nastavak, nakon čega je donijeta prva odluka da se kompletna druga vožnja prebaci za nedjelju u devet sati, dok bi se slalom posljednjeg dana pretvorio u noćni. No, nakon toga je FIS održao novi sastanak i donio novu, sada i konačnu, ali jako kontroverznu odluku. Veleslalom se otkazuje!

Kako je na programu ostao samo sutrašnji slalom, sve je postalo jasno. Hermann Maier ima 42 boda prednosti pred Eberharterom, a čak 152 pred Raichom. Eberharter i Maier neće danas voziti slalom, a Raich više ne može stići Maiera, i pobjednik je Svjetskog kupa poznat.

Austrijski novinari, iako je njihov čovjek stigao do trona, bili su potišteni. Da je druga vožnja veleslaloma bila danas, Raich bi imao veliku šansu da prestigne Maiera. Trebala mu je pobjeda i plaman među prva tri u slalomu. Ovako, šansa mu je oduzeta...

- Potpuno razumijem Raichovo razočaranje - kazao je pobjednik Hermann Maier, no bila je to Raichu slaba utjeha.

Vrijeme je oduzelo šansu i Fincu Kalleu Palanderu za ukupno slavlje u veleslalomu. Kako je posljednji veleslalom otkazan, mali Kristalni globus, prvi put u karijeri, osvojio je Amerikanac Bode Miller.

- Da ga je osvojio Kalle, prvi bih mu čestitao. Žao mi je i Raicha, šansu mu je oduzelo nešto na što nije mogao utjecati - priznao je Miller.

Nešto prije sve je odlučeno kod skijašica. Iako je bila tek 16. nakon prve slalomske vožnje, Šveđanka Anja Parson šestim je mjestom osvojila svoj prvi veliki Kristalni globus. U posljednjem slalomu sezone slavila je Austrijanka Marlies Schild.

Tvrtko PULJIĆ

Pogledajte na vecernji.hr