Rasprodaja počela 1997.

Arapski milijarderi žele kupiti 10 klubova

Foto: 'JED LEICESTER'
Arapski milijarderi žele kupiti 10 klubova
11.10.2009.
u 11:52
Fulham, Manchester City i Portsmouth već su u arapskom vlasništvu, a uskoro bi se taj broj mogao i proširiti, Liverpool će vjerojatno biti idući.
Pogledaj originalni članak

Engleska nogometna liga uskoro bi mogla postati arapska kolonija. Fulham, Manchester City i Portsmouth već su u vlasništvu arapskih miljardera, a uskoro bi se taj broj mogao i proširiti.

Rastrošni šeik Rashid
Predsjednik nogometnog saveza Saudijske Arabije dr. Hafez Almedlej tvrdi da mnogi njegovi sunarodnjaci želi uložiti novac u engleske klubove.

– Predviđam da će uskoro u Premiership doći još 10 arapskih investitora – kaže Almedlej.

Klub koji bi idući mogao dobiti arapskog vlasnika je Liverpool. Američki vlasnici kluba s Anfielda Tom Hicks i George Gillet na stolu imaju ponudu šeika Mohammeda bin Rashida, premijera i potpredsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata te vladara Dubaija.

Nagađa se da su Amerikanci zapali u velike financijske probleme zbog gradnje novog stadiona vrijednog 300 milijuna funti. Inače, Mohammed bin Rashid spreman je za preuzimanje Liverpoola ponuditi 400 milijuna funti.

Za bogatog šeika to je prava sitnica jer njegovo se bogatstvo procjenjuje na 10 milijarda eura. Da voli trošiti potvrđuje podatak da je na vjenčanje s princezom Salamon prije 27 godina potrošio 44 milijuna dolara. Poznat je i po tome što je za konja dao više od 10 milijuna dolara, a ima i jahtu vrijednu 163 milijuna eura.

Platini oštro negoduje
Invaziji bogatih Arapa u englesku ligu oštro se protivi predsjednik Uefe Michael Platini.

– Ne razumijem zašto vi Englezi dopuštate stranim ulagačima da kupuju vaše klubove. Morate braniti svoj identitet. Arapi, Rusi i Amerikanci ne dolaze zbog ljubavi prema nogometu, već zbog zarade – poručio je Platini.

Predsjednik Uefe već je pokrenuo i prve konkretne korake zatraživši pomoć Europske unije. Platini je na adrese čelnika 27 članica zemalja EU, među kojima i francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, britanskom premijeru Gordonu Brownu i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, poslao pismo u kojima od njih traži zaštitu sporta od uništenja.

Trenutačno je osam od 20 klubova engleske Premier lige u stranom vlasništvu. Amerikanci su na čelu Manchester Uniteda, Liverpoola i Aston Ville, Rus Roman Abramovič vlasnik je Chelsea, a islandska banka Straumur Burdaras vlasnik je West Hama.

Arapi vode Manchester City, Portsmouth i Fulham čiji je vlasnik Mohamed al-Fayed 1997. postao prvi stranac u engleskom klubu. Većinski paket dionica Arsenala drže ruski milijarder Alisher Usmanov i iranski Farhad Muskirpak.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

MA
maraton
15:29 11.10.2009.

Nije njima do zarade nego do širenja islama a sve priko nogometa ili uopće sporta.Manje se primjeti a svoju intenciju su ostvarili.Za 20 god. Europa će biti islamska i tek onda smo gotovi.Možda još sad nije kasno ćak i dovodit njihove igraće i ne prodavat im klubove a reducirat i naseljavanje muslimana u sve države u Europi a pogotovo u Hrvatsku.Prave džamije kao da je svaki grad Bejrut.Svaki dan neki \"biser\" iz Bosne mora doć negdi u Hrvatsku, ili glumit ili pivat.Neznan ko žali za Jugoslavijom.Dosta je bilo 80 godina.Stvorili smo državu i nedajmo je nikad više dilit s nikin.

OB
-obrisani-
18:50 11.10.2009.

maraton derpe suti i nadaj se da bi ti kakav arap kupio hajduka .kako se ono kaze -di nema para nema ni dara

MA
maraton
22:01 11.10.2009.

U mene je uvik bilo darova i bez pinezi,moj bosanac,a to je bilo kad je Bog hodio zemljon.Onaj ko zna i pojavon je nekome dar,tako je u Dalmaciji,a kako je kod tebe ne znan i nebi se s tin mučija.A Hajduka ne može kupit niko pa ni ti arapi.Mi smo komplicirani za njih a i nismo na istoj valnoj dužini.Možda kupe Dinamo jer je Mamić ka i oni.A s takin razmišljanjem izgubili bi i cilu Hrvatsku.Možda Bosnu ne.Ne želin više komentirati jer vidin di vitar puše.