EMIRATS STADION

Arsenalov dom stajao je 360 milijuna funti

30.07.2006.
u 17:30
Pogledaj originalni članak

Toliko milijuna funta platila je zrakoplovna kompanija Fly Emirats sponzorstvo za 15 godinaS napunjenih 120 ljeta doista se mogu pohvaliti rijetki. A upravo je jedan od takvih londonski Arsenal. U stoljeću i kusur godina topnici su ispisivali brojne priče i većina ih je bila vezana uz jedno mitsko mjesto. Stadion Highbury poslije 93 godine službe otišao je povijest i novi klinci pričat će neke nove priče s Emirats stadiona, koji je od starog udaljen tek petstotinjak metara. Zapravo, engleski tradicionalist nikad svoj drugi dom neće zvati po imenu sponzora, aviokompaniji, za njega će on biti onako kako je u izvorniku - Ashburton Grove. I nije razlog tome samo tradicija nego i podrijetlo sponzora. To je kao da Maksimir jednoga dana postane BK stadion.

- Prvotna je ideja bila da se stadion zove Herbert Chapman (po treneru iz 30-ih godina, nap. a.), ali ponudu koju smo dobili od tvrtke Fly Emirats jednostavno nismo mogli odbiti - opravdavao se svojedobno predsjednik Arsenala Peter Hill.

Nemoralna ponuda iznosila je 100 milijuna funti za 15 godina, a uz to momčad će idućih osam ljeta na dresovima nositi ime sponzora. U stadion kapaciteta 60 tisuća mjesta uloženo je 360 milijuna funti i drugi je po veličini u Engleskoj. Eksperti predviđaju da će samo od loža i tzv. premium sjedala Arsenal godišnje zarađivati više nego neki klubovi iz Premiershipa od čitavog stadiona. Dodajmo samo da je godišnja karta u Diamond klubu 25 tisuća funti. Za te novce imate svoju ložu s kompletnom uslugom, ulaznice za sve utakmice, vlastito parkiralište i osigurana putovanja na europska gostovanja posebnim čarterom.

Za srednju klasu rezervirano je 6700 mjesta po cijeni od 2500 do 4700 funti za sezonu i sve ulaznice u tom sektoru rasprodane su još u svibnju ove godine. Za običan puk cijene se kreću od 885 do 1825 funti i samo su godišnje karte za utakmice Chelseaja u tom dijelu skuplje na Otoku. U hrvatskim relacijama zvuči doista nestvarno.Toliko funta stoji najjeftinija godišnja karta za stadion, odnosno utakmice Arsenala

Pogledajte na vecernji.hr