NE LEŽI IM

Australian Open hrvatski tenisači još nikad nisu osvojili, najbliži bio Čilić

Foto: Bai Xue
Melbourne: Sedmi dan Australian Opena
16.01.2022.
u 16:38
U sjeni australskog debakla s Đokovićem u ponedjeljak počinje Australian Open, prvi teniski Grand Slam turnir sezone
Pogledaj originalni članak

U sjeni teškog australskog debakla s Novakom Đokovićem (nije sporno da je i on griješio, ali Australci su pretjerali s maltretiranjem prvog tenisača svijeta), u ponedjeljak u Melbourneu počinje prvi teniski Grand Slam turnir sezone – Australian Open. Vanjski tereni otvaraju se već u 10 sati po australskom vremenu (u ponoć po hrvatskom), a naslove brane Novak Đoković u muškoj te Naomi Osaka u ženskoj konkurenciji. I mi smo imali lani šampiona u Melbourne Parku, bio je to Ivan Dodig, ali u paru sa Slovakom Polašekom. Ove će godine, kao što se zna, Dodig naslov braniti u kombinaciji s Brazilcem Melom.

No kad je pojedinačna konkurencija u pitanju, Australian Open je posljednji Grand Slam turnir koji Hrvati još nisu osvojili. Najbliži je tome bio Marin Čilić, koji je 2018. ondje igrao finale (poraz od Federera), a osim toga ima i još jedan polufinale iz 2010. (Murray). Objektivno gledano, od Čilića i ove godine možemo najviše očekivati, iako bi i djevojke (Donna Vekić, Petra Martić i Ana Konjuh) mogle ugodno iznenaditi.

Foto: Bai Xue
Melbourne: Sedmi dan Australian Opena

Marin će za suparnike u prva dva kola imati kvalifikante i tu ne bi trebalo biti problema. Znamo da ga u prvom kolu čeka 30-godišnji Ekvadorac Emilio Gomez, 155. tenisač svijeta, s kojim se Marin dosad nije sastajao. Lani je u kvalifikacijama Indian Wellsa Ekvadorac pobijedio Ivu Karlovića, ali Čilić je ipak nešto drugo.

Ako Međugorac prođe tu prepreku, u drugom ga kolu čeka bolji iz dvoboja još dvojice kvalifikanata: Kazahstanca Timofeja Skatova (255.) i Slovaka Norberta Gombosa (117.). S potonjim se Čilić sučelio 2020. na US Openu i dobio ga u četiri seta.

Velika prepreka Marinovim ambicijama bit će očekivani suparnik u trećem kolu – Rus Andrej Rubljov, s kojim naš najbolji tenisač ima prilično loša iskustva. Izgubio je četiri od njihovih pet međusobnih mečeva, od toga dva lani, oba na betonu, u Cincinnatiju i Miamiju. No Čilić se dobro snalazi na australskom suncu pa bi mogao i iznenaditi.

Od naših tenisačica najdalje su dosad, do osmine finala, na Australian Openu stizale Petra Martić i Donna Vekić. Petrin je uspjeh nešto stariji (iz 2018.), a Donni je to pošlo za rukom lani (poraz od Amerikanke Brady). Martić je lani ispala u prvom kolu. Konjuh zasad ima samo dva druga kola (iz 2017. i 2018.), ali u posljednje je vrijeme najstabilnija od naših pa od nje možemo očekivati da ove godine učini i korak više.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

NO
nogogaz
17:39 16.01.2022.

Naši su bolji od Srba!

Avatar Tombstone
Tombstone
17:12 16.01.2022.

Australian Open nije Grand Slam nego Major turnir. Grand Slam turniri ne postoje