Stručnjaci tvrde:

Balić mora igrati, a obrana mora više pomoći vratarima

Foto: Antonio Bronic/PIXSELL
Balić mora igrati, a obrana mora više pomoći vratarima
22.01.2011.
u 12:25
Poraz od Danske mora nas učvrstiti, a ne raštimati uoči tri meč-lopte u drugom krugu, kaže Zdravko Zovko
Pogledaj originalni članak

Porazi nikad nisu dobrodošli, važno je iz njih izvući pouke. To što su Danci naše rukometaše bacili na koljena nije smak svijeta, ali je upozorenje uoči tri dvoboja u drugom krugu u kojima će stalni pratitelj biti imperativ pobjede. Hrvatski stručnjaci bodovnom manjku usprkos vjeruju da će kauboji uspjeti ući u završnicu. Ali i naglašavaju što valja ispraviti.

Igrač više je problem

– Balića je u susretu s Danskom nakon kraćeg odmora svakako trebalo vratiti u igru. Jer, s njim je napad mnogo opasniji – tvrdi Zdravko Zovko, izbornik sa srebrom sa SP-a i broncom sa EP-a.

– Ne bih u napadu držao formaciju Vuković - Duvnjak - Buntić toliko dugo jer vjerojatno u pripremama nisu istodobno na terenu bili dulje od pet minuta. Duvnjak nije u formi, Vuković i Buntić igrali su dobro, ali Ivano je trebao igrati premda se u njegovoj igri osjetilo da se dosta istrošio na prethodnim utakmicama – kaže trener zagrebaša Nenad Kljaić.

I naglašava još jedan problem u igri naših.

– Igra s igračem više problem nam je već godinama i u pravilu gubimo ta razdoblja. Do izrađenog zicera vrlo teško dolazimo. Mislim da je Balić početkom drugog poluvremena, kada su Danci imali isključenog igrača, opalio iz revolta jer nismo uspijevali igrati kako je trebalo.

Bivši trener zagrebaša, danas sportski direktor reprezentacije BiH, Senjanin Maglajlija tvrdi:

– Goluža je dobro napravio kad je povukao Balića, ali trebao ga je i vratiti.

U igri protiv Danaca su potpuno zakazali vratari, čiji je učinak i dotad bio skroman.

– Vjerujem u naše golmane, kao i Goluža, odlučio bih se za dvojac Alilović - Šego, i zasad ih ne bi mijenjao – procjenjuje Mirko Bašić, trener naših vratara na SP-u u Portugalu kada je osvojeno zlato.

Tada je vrata čuvao i Valter Matošević koji u riznici ima i dva olimpijska zlata:

Razgovor je nužan

– Igra s više kontakta u obrani treba pomoći golmanima. A oni mogu poboljšati formu. Mladi su, ali i dovoljno iskusni, iza njih su dobre klupske polusezone. Kad mi ne bi išlo, ja bih pojačao trening. Premda, ima vratara koji tada više vole slobodan dan. U svakom slučaju, treba razgovarati s Mirkom i Marinom. A uvođenje Pešića umjesto Šege može biti pozitivan šok – kaže Valter.

Senjanin maglajlija

bivši trener zagrebaša

"Ne sjećam se kada su naši vratari obranili tako malo udaraca kao u susretu s Danskom. Nakon poraza sve igrače treba uvjeriti da su najbolji na svijetu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

GO
Godot
13:03 22.01.2011.

Možda bi netko također trebao pokušati objasniti Goluži da Kopljar NE SMIJE igrati!

ZA
zato
13:10 22.01.2011.

Balić je profesor na terenu kada se osjeća siguran bez pritiska sa klupe. Što su dvije pogreške u 60 minta. To može Balić, kada je motiviran itekako nadoknaditi. Balić je klasa koji puno više vidi i osjeća na terenu nego svi treneri zajedno. Zato ga treba sa strane trenera prihvatiti kao savjetnika i pomoćnika. No u obrani ima slabosti jer je u mislima uvijek u napadu pa kroz špekuliranje izazove rupe u obrani. Zato nebi trebao igrati u obrani. Sistem obrane se određuje prema protivniku (Vanjski pucaći, kružni napadaći, krila...), Pokretljivosti i disciplinom vlastitih igraća. Obranu vidim u sistemu 4 : 2 sa malo isturenim srednjim igračem u visini 8 metara da zatvori sredinu. U stvari plitka obrana 3 : 3. Brzi disciplirani igrači koji izvršavaju svoje zadatke (na primjer Vuković, Zrnić, Valčić,..) i ne dozvoljavaju vanjskim pucacima da se dignu I pucaju bili bi od odlućujuće pomoći na prednjim djelovima odbrane. Nama ne koriste dvometraši koji stoje na liniji 6 metara sa zatvorenim očima kod svakog šuta protivničkog igrača. O kružnom napadaču se brine samo jedan odbradbeni igrač. Krila čuvaju crtu 6 m. Dakle tješniji kontakt sa protivnikom. Uslov je naravno da postoji psihićka, fizička spremnost i dobra suradnja sa golmanima (tko štiti koju stranu gola, na primjer). U igri protiv Danske, vjerujem da nebi bilo golmana na svjtu koji bi mogao zadržati puno više dobijenih golova kod onakve obrane kakva je bila. Zato i ovim putem povjerenje istim vratarima. Vraćanje iz napada u obranu trebalo je biti brže nego šetnjom (Buntić, Vori, …). U napadu šire napadati (polazna pozicija 12 do 13 metara) bez paralelnog vođenja lopte sa pogledom u pod na udaljenosti 9 m od gola (Lacković). Uz mnogo uspjeha u nastavku prvenstva.

IV
ivaan
12:54 22.01.2011.

Ali kako Goluži objasniti da Balić mora igrati......on čitavo vrijeme radi po svom.