TENIS

Benešova nokautirala Ivu Majoli

28.04.2002.
u 00:00
* Iako je Iva 33. na WTA listi, a Iveta slabija za 121 mjesto (154.), na terenu je izgledalo kao da je obrnuto
Pogledaj originalni članak

BOL - Iako su došle bez svojih najboljih igračica Daje Bedanove (27. na WTA listi) i Kvetoslave Hrdličkove (99.), Čehinje su već prvi dan Fed kup susreta s Hrvaticama u Bolu pokazale da neće biti lak zalogaj. Dapače, predstavile su se u najmanju ruku kao ravnopravne suparnice, što pokazuje i omjer nakon prvog dana - 1:1. Ono što je, naime, Jelena Kostanić donijela pobijedivši Sandru Kleinovu sa 7:6 (2), 6:4, to je Iva Majoli u sljedećem susretu odnijela porazom od Ivete Benešove sa 6:4, 6:1.

Jelenin meč potrajao je sat i 36 minuta, iako je naša reprezentativka posao mogla i brže obaviti da je iskoristila prilike koje je imala. Kostanićeva je u prvom setu povela s 3:0 i imala priliku za break i 4:0, ali se Čehinja uspjela obraniti i zatim izjednačiti na 3:3. Potom je Jelena pri vodstvu 5:4 imala set-loptu, ali nije je iskoristila, pa je prvi set razriješen doigravanjem - 7:2 za našu tenisačicu.

U drugom je setu Kostanićeva povela s 5:1 i potom pri vodstvu 5:2 imala prvu meč-loptu. Nije je, međutim, iskoristila, kao ni drugu pri vodstvu od 5:4. No, treću u istom gemu nije propustila i donijela je tako Hrvatskoj prvi bod.

- Ja sam to malo odužila da bude zanimljivije. Da više budem na televiziji - našalila se Jelena, da bi potom ozbiljnijim glasom dodala:

- Proglašene smo favoritkinjama i zato sam pomalo igrala pod pritiskom. Kleinova se dobro kretala i neugodno vraćala udarce, a malo mi je i kiša remetila ritam. Događalo mi se da se malo opustim, manje radim nogama i to se odražavalo na igru. Mogla sam pobijediti i brže, ali i ovakvim sam ishodom zadovoljna.

Kiša koja je pratila veći dio Jelenina meča nije prestajala ni nakon toga. Nije to bila neka jaka kiša, više kišica, proljetna, pa su po njoj igrale i Iva Majoli i Iveta Benešova. Čehinja se, međutim, pokazala nepremostivom preprekom za našu najbolju tenisačicu. Agresivnom igrom ju je, poput bujice, za samo sat vremena pomela s terena. Iako na WTA listi razlika između Ive i Ivete iznosi čak 121 mjesto (Majoli je 33. a Benešova 154.) na terenu je izgledalo kao da je obrnuto.

- Iako su mi prije susreta rekli da nije loša, igrala je kao da je među pet najboljih igračica na svijetu. Još sam u šoku, sve je pogađala, čudo jedno. Prpić mi je rekao "pokušaj dići loptu", što sam i činila, ali nije pomagalo. Stisnula me maksimalno i nije popuštala, igrala je kao luda. Ili je imala svoj dan - kazala je nakon poraza Iva.

Ipak, nije izgubila optimizam. Sutra je novi dan, kazala je i ponudila mogući povoljan rasplet za našu reprezentaciju.

- Niti Kleinova nije loša igračica, ali više će mi odgovarati, nema takav ritam kao Benešova. A i Benešovoj će biti teže protiv Jelene, jer sad ne može igrati kao da nema što izgubiti - najavila je Iva.

Devetnaestogodišnja Benešova, koja je prošli tjedan u Budimpešti nastupila na prvom WTA turniru (poražena od Slovakinje Suche), priznala je da je igrala najbolje dosad u karijeri.

- To mi je najveća pobjeda, nadam se da ću biti dobra i u susretu s Jelenom Kostanić. U svakom slučaju, Hrvatskoj ne dajem više od 50 posto izgleda za ukupnu pobjedu. Naš je dvoboj sada izjednačen - točno je ocijenila mlada i zgodna Čehinja.

Bol je inače sve puniji poznatih osoba. U petak su doputovali Goran Ivanišević i njegova djevojka Tatjana Dragović, a tu su i Milivoj Bračun, mr. Borislav Škegro i mnogi drugi.

A. Filić

Pogledajte na vecernji.hr