REPREZENTACIJA Hrvatska nikad nije imala toliko igrača koji su nositelji igre u svojim klubovima

Bilićeva vrsta jača od svih prethodnih

Foto: Foto: Goran Stanzl
Bilićeva vrsta jača od svih prethodnih
10.01.2008.
u 11:52
Pogledaj originalni članak

Hrvatska je dosad bila na šest velikih natjecanja, uvijek je na njih odlazila s velikim ambicijama. Osim sa Svjetskog prvenstva 1998., vraćala se tužna. Sad je pred Hrvatskom nova velika nada Europsko prvenstvo sljedeće godine dočekujemo opet s velikim optimizmom koji je posljedica sjajnih igara u kvalifikacijama.

No, i prije je Hrvatska bila u kvalifikacijama odlična, pa u čemu je onda razlika, zbog čega više nade polažemo u reprezentaciju Slavena Bilića nego u prethodne? Ne samo zbog studioznog i lukavog stručnog Bilićeva stožera. Prije svega zbog igrača.

Bolje da igraju
Današnja reprezentacija prepuna je igrača koji ne samo da imaju kontnuitet igrača u svjim klubovima nego su i nositelji igre. Igrao je Zvonimir Boban mnogo u Milanu, Davor Šuker u Realu i Arsenalu, Prosinečki u Barceloni i Realu, ali ne može se reći da su bili nezamjenjivi.

- Meni je naša generacija prošlo svršeno vrijeme, daleko su 1996. i 1998. i teško je uspoređivati s današnjom. No, istina je da tadašnja vrsta, među tim igračima sam i ja, nije imala takav kontinuitet igrača u klubovima. Možda je to tada bila prednost, dolazili smo odmorni, željni igre i puni motiva - prisjetio se Aljoša Asanović kojem je ipak draže što današnji reprezentativci stalno igraju.
- To donosi rutinu, mirnoću. Veliki je napredak za nas - drži Aljoša.

Uostalom, Pletikosa je najbolji vratar u Rusiji, Ćorluka igrač Premiershipa u blagdansko vrijeme, Srna igrač godine u Šahtaru, Modrić Dinamovo čudo, Kranjčar blista u Portsmouthu, Eduardo igrač mjeseca u Arsenalu, Salzburg je nezamisliv bez Nike Kovača, Šimunić stalan u Herti, Olić odličan u HSV-u, Rakitić u Schalkeu...

Morat ćemo dozirati
- Fantastično je da su tako stalno na terenu, njih 15-ak igra bez prestanka. Za mladog igrača važno je da što više igra, a oni su svi prilično mladi. Iako je istina da moramo razmišljati i o tome kakvi će nam doći na pripreme za EP u svibnju - oprezan je Aljoša. Bilić, Asanović, Prosinečki i Jurčević razmišljaju i o tome.

- Molimo se da svi budu zdravi. A mi ćemo onda dozirati treninge, raditi po skupinama da se umorni osvježe, da oni koji su manje igrali uđu u ritam - zaključio je Asanović.
I kad se sve zbroji, ovu reprezentaciju ispratit ćemo na EP s većom nadom. Jer dojam je da je zbog igranja u Europi jača od svih dosadašnjih.

Pogledajte na vecernji.hr