RONNIE COLEMAN

Bio je najjači čovjek na svijetu, divio mu se Schwarzenneger, a danas je u invalidskim kolicima

Foto: Ronnie Coleman Instagram
Bio je najjači čovjek na svijetu, divio mu se Schwarzenneger, a danas je u invalidskim kolicima
13.03.2023.
u 18:35
Amerikanac je osam puta osvojio titulu Mr.Olympie, divio mu se Arnold Schwarzenneger a nakon toga je prošao kroz 13 operacija i teško ozlijedio kralježnicu
Pogledaj originalni članak

Često puta cijena je visoka kada želite biti najbolji na svijetu u nečemu. Zbog svih nadljudskih napora kojima je izlagao svoje tijelo, popularni 'Kralj' je sada postao samo sjena ikone kakva je nekad bio. Bivši američki bodybuilder Ronnie Coleman je čovjek koji je pomaknuo granice i za to plaća visoku cijenu svakog dana. Coleman je izgledao kao da je izašao iz grčke mitologije i bio je hodajući Apolon, ali danas izgleda kao još jedan stariji gospodin s neobičnom životnom pričom koja mu je ozbiljno narušila zdravlje.

Njegova je kralježnica platila visoku cijenu dizanja utega koji su bili tri puta teži od njega samog. Jednom prilikom slikovito je opisao kako mu diskovi u kralježnici pucaju poput kokica. Od njih se jednostavno nije očekivalo da dižu takve težine, a on je to činio iz dana u dan. Dan za danom rušio je rekorde, unatoč iznimno skromnim počecima.

Godine 1996. ozlijedio je disk kralježnice, ali nije odmah zatražio liječničku pomoć. Štoviše, do 2005. godine bio je toliko dominantan na najvećoj pozornici tako da nitko nije sumnjao u neke probleme. No, u jednom trenutku liječnici su ga šokirali, od tog trenutka previše je vremena proveo po bolnicama.

Ozlijedio je leđa na više mjesta, rame, kukove i vrat. Prije nego što je prestao brojati imao je 13 operacija (dvije ugradnje kuka i nekoliko pokušaja da popravi situaciju s diskovima kralježnice). Zato danas nikamo ne ide bez kolica, iako nije stalno u njima, u jednom je trenutku morao ponovno naučiti hodati. Nedavno je bio poseban gost na Arnold Classicu kada mu je prišao Schwarzenegger, nakon toga su ga malo popričali i nastaviti svatko svojim putem. Time mu je je slavni glumac i također bivši bodybuilder pokazao kako cijeni njegov rad i doprinos.

Inače, Coleman je osam puta osvojio najprestižniju nagradu u svijetu bodybuildinga Mr. Olympia, no vjeruje se da je posljednju dobio zbog svoje reputacije jer je svima bilo vidljivo da ima višak kilograma. Nakon fakulteta dugo se nije mogao zaposliti pa je počeo raditi u obližnjoj pizzeriji. Kad bi se zasitio talijanskih specijaliteta, odlučio je otići raditi u obližnji fast food koji je pravio hamburgere. 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

Avatar Tombstone
Tombstone
20:02 13.03.2023.

Nije bilo poput Apolona, sto je vise nego ocito. A nije bio ni blizu najjacih, svaki teskas bi s njim pomeo ring.

DM
drazen.muhvic
21:49 13.03.2023.

Apolon nije koristio steroide...

Avatar Asterix
Asterix
00:39 14.03.2023.

Apolon je ideal u očima žena i muškaraca, žene žele Apolona, muškarci žele biti poput Apolona. Dok je dotičnik malo kome lijep za vidjeti.