Europsko prvenstvo

Blanka i Kučina za zlato, kako nema Čičerove do odličja može i Šimić

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Blanka Vlasic of Croatia celebrates as she wins the women's high jump during the IAAF Diamond League athletics meeting at Hampden Park in Glasgow, July 12, 2014. REUTERS/Phil Noble (BRITAIN - Tags: SPORT ATHLETICS)
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
03.09.2013., Zagreb - IAAF world challenge Zagreb 2013. 63. Memorijal Borisa Hanzekovica na atletskom stadionu Mladost. Bacanje diska, Sandra Perkovic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
03.09.2013., Zagreb - IAAF world challenge Zagreb 2013. 63. Memorijal Borisa Hanzekovica na atletskom stadionu Mladost. Skok u vis - zene. SIMIC Ana. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
12.08.2014.
u 09:30
Sandra Perković može biti prva trostruka europska prvakinja
Pogledaj originalni članak

Rekordan broj (23) hrvatskih atletičara i atletičarki nastupit će na Europskom prvenstvu koje danas počinje na čuvenom stadionu Letzigrund u Zürichu, poznatom po mitinzima nekadašnje Zlatne, a danas Dijamantne lige. Dosadašnji rekord bio je nastup 14 naših sportaša na Europskom prvenstvu u Göteborgu 2006. godine.

Dosad pet medalja

Za novi rekord treba zahvaliti štafetama. Prvi put u povijesti europskih prvenstava imat ćemo dvije ženske (4x100 i 4x400 m) i jednu mušku štafetu (4x400 metara).

No, mogli bismo na ovom prvenstvu osvojiti i rekordan broj medalja. Do sada smo ih osvojili pet, od 1994. do danas, a najviše dvije na jednom EP-u (u Barceloni 2010. godine). U Zürich su s prvim rezultatima na svjetskoj ljestvici došle Blanka Vlašić (preskočena dva metra) i Sandra Perković (70,52 metra), Lisa Nemec ima drugi rezultat u maratonu, računajući samo Europljanke), a u borbu za medalje može i naša druga visašica Ana Šimić koja je ove sezone preskočila 1,98 metara. U nekoj ludoj priči ta visina preskočena iz prvog pokušaja mogla bi donijeti i brončanu medalju.

Blanka Vlašić se nakon tri godine vraća na velika natjecanja na otvorenome. S obzirom na to da zbog ozljede nema Ane Čičerove, jedina prava suparnica Blanki bit će Ruskinja Marija Kučina koja je ove sezone preskočila dva metra.

- EP mi je glavni cilj ove povratničke sezone. Zadovoljna sam kako sam odradila prvi dio sezone, a posljednji nastup u Londonu, gdje sam pobijedila skokom od dva metra, bio mi je više nego dobar. U Londonu sam najbolje skakala, no zbog manjih problema s Ahilovom tetivom ne želim ništa prognozirati. Za mene je veliki uspjeh što sam ponovno na vrhu - kaže Blanka.

Sandra Perković kreće u lov na još jedan rekord. U Zürichu bi mogla do trećeg uzastopnog naslova europske prvakinje u bacanju diska, a to do sada nije pošlo nikomu za rukom. Bez obzira na to što ove sezone ima rezultat gotovo za pet metara duži od svih, Sandra kao najopasnije suparnice ističe Njemice Juliu Fischer i Shanice Craft. Kvotu od jednog poraza po sezoni već je ispucala na mitingu Dijamantne lige u Glasgowu kada ju je pobijedila Amerikanka Gia Lewis Smallwood.

Nema straha za zlato

- Konkurencija je ove sezone najjača dosad. Nekoliko atletičarki baca dalje od 65 metara. Favoritkinja sam, ali to treba dokazati na natjecanju. Bilo bi lijepo kada bi se ponovila Barcelona gdje smo Blanka i ja osvojile naslov - rekla je Sandra.

>>Prvog dana EP-a osam Hrvata na startu

>>Sestre Banović trebale putovati na Euro, HAS ih suspendirao

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DH
dalibor.hren
12:57 14.08.2014.

Ak se ne varam Blanka je odustala...