ATLETIKA

Blanka Vlašić osma

28.06.2003.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

OSLO - Blanka Vlašić osvojila je osmo mjesto s preskočenih 1,95 metara na prvom atletskom mitingu Zlatne lige koji je održan u Oslu. Blanka je počela skakati na visini 1,80 m koju je preskočila otprve. Potom ruši jednom na 1,85 m, ali preskače iz drugog pokušaja. Visinu od 1,89 m je propustila, da bi 1,92 m preskočila otprve. Prvi problemi nastaju na visini 1,95 m koju preskače tek u trećem pokušaju. S preskočenih 1,95 m Blanka je zadržala prosjek.

- Dvapt sam rušila na 1,97 m pa sam se odlučila kockati s trećim pokušajem na 1,99 metara. I moram reći da sam bila jako jako blizu da postavim novi osobni rekord. Ma skok je bio skoro savršen, ali, eto, ljestvica je pala. Više sreće ću valjda imati za tjedan dana u Parizu - rekla je Blanka Vlašić.

Prvo mjesto u visu osvojila je Ukrajinka Inga Babakova koja je jedina preskočila više od dva metra. Kajsa Bergqvist preskočila je samo 1,95 metara, a Ruskinaj Kupcova još i manje (1,92).

Od ostalih rezultata kod atletičarki treba istkanuti sjajnu Kubanku Yamile Aldamu koja je u troskoku skočila 15,11 metara, što je najbolji rezultat sezone. Zanimljivo je da je svjetska rekorderka Inesa Kravets završila tek na desetom mjestu. U utrci na 100 metara najbrža je bila Amerikanka Kelli White.

U konkurenciji atletičara najbolji rezultat ostvario je Letonac Stanislav Olijars u utrci na 110 metara. Olijars je postavio novi nacionalni rekord, ali i istrčao najbolji rezultat sezone. Iznenađenje se dogodilo u skoku s motkom gdje je europski prvak Izraelac Averbukh završio natjecanje s tri rušenja na visini 5,6 metara.

U sjajnoj utrci na 5000 metara pobijedila je nova etiopska zvijezda Kenesisa Bekele, a u toj utrci Kenijac Eliud Kipchoge postavio je novi svjetski juniorski rekord (12:52,26).

Rus Sergej Makarov najavio je da će biti jedan od glavnih kandidata za nagradu od milijun eura. On je uvjerljivo pobijedio u bacanju koplja, ali s rezultatom koji je prilično daleko od 90 metara, koliko je već bacao ove sezone.

U utrci na 100 metara pobijedio je Britanac Mark Lewis Francis.

DAMIR MRVEC

Pogledajte na vecernji.hr