Srbi pobijedili Argentinu

Blatt: Grci se mogu sramiti što su nam pustili

Foto: Reuters
Blatt: Grci se mogu sramiti što su nam pustili
02.09.2010.
u 23:56
U posljednjem kolu skupine C Svjetskog prvenstva, košarkaši Rusije svladali su nezainteresiranu Grčku 73:69.
Pogledaj originalni članak

Znate rečenicu kako "nije to govno, to se samo pas pos.ao"? Tako je izgledao nastup grčke reprezentacije protiv Rusije. Nisu pustili, ali nisu baš niti htjeli pobijediti.

Dva dana su se vodile rasprave o kalkulacijama u posljednjem kolu skupina Svjetskog prvenstva. U srži rasprava bila je Grčka za koju se sumnjalo da bi se mogli odlučiti izgubiti od Rusije, biti treći u skupini C i tako izbjeći SAD u četvrtfinalu, a vjerojatno i Španjolsku u osmini finala.

Upravo to se i dogodilo jer, iako krajnji rezultat može zavarati, Rusija je već nakon tri četvrtine osigurala pobjedu i drugo mjesto u poretku skupine.

Od početka se vidjelo da Grci nisu glavama u utakmici. Rusija je otvorila susret sa 20:8, Grčka se vratila do odmora preko Schorstanitisa (16 koševa, 9 skokova) na 30:30, ali zatim i pala na minus 20 (43:63).

Nisu mogli (htjeli) pogoditi ništa, kako glavni grčki igrači tako i njihove zamjene. S druge strane, ruski izbornik Blatt je rotirao dosta, ali nije imao problema jer je ispod koševa dominirao Mozgov (18 koševa), a s vanjskih pozicija Monja i Ponkrašov.

Grci su pravo lice pokazali tek u posljednjih šest minuta kada su došli na završnih minus četiri, valjda kako bi imali argument ako ih netko pita o kalkuliranju.

- Vidjeli ste isto što i ja, ovo je prava sramota za košarku. Meni je u ovom trenutku žao što sam ikad radio u Grčkoj, ali to je njihova sramota. Nisu morali namjerno promašivati, mogli su bacati šuteve preko table. Ja sam ponosan na svoje izabranike koji su dali maksimum i zbog kojih mogu mirno večeras spavati, što ne mogu reći za neke druge - rekao je ruski izbornik David Blatt.

Jonas Kazlauskas, grčki izbornik, tek je procijedio:

- To što je rekao je sr*nje! Nikad nisam igrao na poraz.

Nakon susreta su se verbalno "zakačili" i turski izbornik Bogdan Tanjević i grčki centar Ioannis Bourousis. Tanjević je nakon susreta na glas komentirao grčko puštanje, Bourosis ga je čuo i htio se obračunati, ali su ga uspjeli odvući na vrijeme, prije još jednog incidenta.

Na kraju im se puštanje nije isplatilo jer je Španjolska, zahvaljujući porazu Francuske od Novog Zelanda (70:82), završila kao druga u skupini D te će ići upravo na Grčku u osmini finala. Ako se tome još doda kako izbornik Kazlauskas nije uspio izgraditi pozitivnu atmosferu uoči najvažnijih susreta na prvenstvu, Grci nisu napravili dobar posao prije najvažnijih susreta na prvenstvu.

Srbija prva u skupini A

U derbiju skupine A, Srbija je svladala Argentinu sa 84:82 i osvojila prvo mjesto te će u osmini finala igrati protiv lošijeg iz susreta Hrvatska - Brazil. Argentina je na početku odjurila na dvoznamenkastu prednost, ali odlična obrana vraća srbijansku reprezentaciju u egal.

Oduka je pala u posljednjim trenucima, a ključnom se pokazala trica Duška Savanovića za 80:77 Srbije u posljednjoj minuti nakon čega s linije slobodnih bacanja Rašić potvrđuje uspjeh.

Luis Scola je ponovno na terenu proveo 36 minuta i zabio 32 koša, a po 13 su dodali Delfino i Prigioni. Kod Srbije najviše je ubacio Savanović (19 koševa), Nenad Krstić je upisao 18 koševa, a 16 Miloš Teodosić.

Parovi osmine finala SP-a:

Subota

HRVATSKA - Srbija

Španjolska - Grčka

Nedjelja

Turska - Francuska

Slovenija - Australija

Ponedjeljak

SAD - Angola

Rusija - Novi Zeland

Utorak

Litva - Kina

Argentina - Brazil

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

GU
Gustavo
23:21 02.09.2010.

Da ne bude obrnuto.

DU
duvno
08:47 03.09.2010.

Grci se mogu sramiti što su nam pustili ++++++++++++++++++++++++ BIZANTINCI ---- I SRBI I GRCI

XP
Xpbatcka
11:56 03.09.2010.

Hhahahahahaahah... Admine smijesan si. Sta si mi obrisao post. Ako je to sto sam ja napisao uvredljivo onda ti je potreban posjet psihijatru.