sprema li mu se transfer?

Bogdanović igra najzrelije u karijeri! 'Babi' su 33 na leđima, a zabio je LeBronu 38 kao od šale

Foto: Allison Farrand/REUTERS
NBA: Memphis Grizzlies at Detroit Pistons
Foto: Jasen Vinlove/REUTERS
NBA: Detroit Pistons at Miami Heat
Foto: David Reginek/REUTERS
NBA: Los Angeles Lakers at Detroit Pistons
13.12.2022.
u 16:26
Po pisanju Bleacher Reporta, Detroit je za dobru cijenu voljan razmijeniti svog "snajperista". Ostao u Detroitu ili otišao, Bojan i u sljedeće dvije sezone ima zajamčeni ugovor vrijedan 39 milijuna USD
Pogledaj originalni članak

Premda su mu 33 na leđima, Bojan Bogdanović igra svoju najproduktivniju NBA sezonu. Ne govore to samo statistike nego i uloga koja je Babi dodijeljena, a on je svojim mlađahnim Detroit Pistonsima svojevrsni mentor koji ne samo da savjetuje neiskusne nego i zabija najviše.

Večer dvojice Bogdanovića

U domaćoj utakmici protiv Lakersa (117:124) najbolji hrvatski košarkaš pokazao je raskoš svog napadačkog potencijala (38 koševa uz šut iz igre 12 od 22) pri čemu će ostati zapamćeno da je u trećoj četvrtini zabio 25 koševa. Nažalost, Bojan u ovoj utakmici nije imao partnera kao što je, s druge strane, veliki LeBron James (35 koševa) imao u centru Anthonyju Davisu (34 koša, 15 skokova, 7 asista). Kod Pistonsa, drugi strijelac zabio je 22 koša manje od Bogdanovića, dakle 16, a to je bio nadareni branič Jaden Ivey koji je bio i drugi potrošač lopti (zabio je šest od 16 pokušaja).

Foto: Jasen Vinlove/REUTERS
NBA: Detroit Pistons at Miami Heat

Bojanu je ovo bila četvrta ovosezonska utakmica od 30 ili više koševa. Još u listopadu (u kojem je prosječno zabijao 22,8) Atlanti je ubacio 33. Početkom prosinca, Dončićevim Mavsima ubacio je 30, potom je Miamiju utrpao 31 koš, a zatim Lakersima najviše ove sezone (38). Da mu se protiv odličnog New Orleansa, vodeće momčadi Zapadne konferencije, nije dogodila loša šuterska noć (5 koševa uz šut iz igre 1-8), sada bismo govorili o prosinačkom prosjeku od 27 koševa po utakmici.

No, i unatoč tome Bojan ove sezone zabija najviše u svojoj osmogodišnjoj NBA karijeri (21 koš po utakmici). Najbliže ovom prosjeku bio je u svojoj prvoj sezoni u majici Utah Jazza (2019./2020.) kada je zabijao prosječno 20,2 koša po nastupu. No, tada je imao i najveću minutažu u karijeri (33,1 minutu po susretu) dok ove sezone prosječno igra 2,2 minute manje.

Ono što je važno u cijeloj priči jest da mu njegov 65-godišnji trener Dwane Casey jako vjeruje i da će se teško odreći takvog strijelca ako mu iz klupskog menadžmenta to nametnu kroz neku razmjenu igrača. A ovako raspištoljen, Bogdanović zacijelo je zanimljiv klubovima koji pucaju na visok plasman pa tako i Lakerisma.

Foto: Allison Farrand/REUTERS
NBA: Memphis Grizzlies at Detroit Pistons

Još ljetos moglo se dogoditi da Bogdanović završi u Lakersima, no tada slavni klub iz Los Angelesa i njegov tadašnji klub Utah Jazz nisu postigli dogovor oko mogućeg "tradea". No, sada kada im je utrpao 38, Mostarac je zacijelo opet mogao zanimljiv "jezerašima" tim više što tako i navijači razmišljaju. Uostalom, jedan je dobronamjerni forumaš ispod videa o Bojanovih 38 koševa Lakersima napisao da je "zločin protiv ljudskog roda držati igrača s prezimenom koje završava na 'vić' u jednom od najslabijih klubova lige".

Da je tome tako, potvrđuje i Bojanov 30-godišnji srpski prezimenjak Bogdan Bogdanović (196 cm), bek Atlante s kojim su hrvatskog Bogdanovića (201 cm) u početku često mijenjali, koji je u svoje dvije povratničke utakmice nakon ozljede zabio 31 koš (uz 7 trica) pa 28 koševa (uz 6 trica).

No, vratimo se mi našem Bogdanoviću kojemu je ovih 38 koševa tek treći učinak NBA karijere. Bojan je dvaput otišao na 40 i više koševa. Prvi put dogodilo se to 2016. u dresu Netsa protiv Philadelphije (131:114) kada je zabio 44. Osobni rekord ubacio je u majici "džezista" u pobjedi nad Jokićevim Denverom (127:120) kojem je utrpao 48 koševa pogodivši osam od 12 tricaških pokušaja.

Svoj tricaški rekord od 11 dalekometnih ubačaja (iz 18 pokušaja) Bojan je ostvario također kao član Utah Jazza i to ove godine, početkom ožujka, u pobjedi protiv Oklahome (116:103).

Po evidenciji portala proballers.com, najviše izvan NBA lige (35 koševa) Babo je zabio još u dresu Cibone (2011.) u pobjedi nad Cedevitom za koju je tada igrao i kasniji NBA igrač Damjan Rudež (24 koša) te Draper, Baždarić i Andrija Žižić.

Žižićev doživljaj u Kaunasu

A Andrijin mlađi brat Ante, bivši NBA-evac koji se skrasio u prvaku Europe Efesu, doživio je u petak neobično iskustvo. Naime, njegov klub je gostovao kod Žalgirisa gdje je cijela dvorana pozdravila pobjedu nogometaša Hrvatske nad Brazilom.

– Izniman je osjećaj da ste kao tako mala zemlja u stanju napraviti tako velik domet u nogometu. Ovog časa jako sam ponosan što sam Hrvat.

Da se nogometni SP ne odvija usred klupske košarkaške sezone, možda bi i Ante bio u Kataru. I dok za njega nismo sigurni, za Bojana jesmo jer on je doista veliki navijač Hajduka i hrvatske nogometne reprezentacije.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.