Samo u Maxu

'Branimir će biti bolji od Ibrahimovića'

Foto: ''
'Branimir će biti bolji od Ibrahimovića'
11.09.2012.
u 21:58
IZBORNIK ŠUŠAK: Pokušao sam ga nazvati, no nije se javljao na švedski broj, no planiram put u Njemačku karakteristike branimir hrgota visok je 187 cm, ljevak je i zna zabiti, HNS ne smije dugo čekati...
Pogledaj originalni članak

U novom broju sportskog tjednika Max pročitajte zanimljivu priču o Branimiru Hrgoti, novom mladom talentu u dijaspori s hrvatskim korijenima.

U Hrvatskom nogometnom savezu ne bi trebali ništa prepustiti slučaju kako se ne bi ponovio slulaj Ibrahimović.

Mladić je ljevak, dobar strijelac, visok 187 centimetara i ne odbacuje mogućnost igranja za vatrene.

Gledajući utakmice kijevskog Dinama i Borussije iz Mönchengladbacha u doigravanju za Ligu prvaka, nametnuo se upit: tko je Branimir Hrgota?

Napadač Borussije u Kijevu je odigrao zadnjih pola sata, nekoliko dana kasnije u prvenstvenom ogledu s Fortunom u Düsseldorfu bio je na travnjaku 20-ak minuta...

Hrgota je 19-godišnji mladić s hrvatskim, švedskim i BiH državljanstvom, rođen je u Bosni i Hercegovini, u Zenici, 12. siječnja 1993. godine. Ovoga je ljeta došao u Borussiju iz švedskog drugoligaša Jönköping Sodra, a prema Transfermarktu, odšteta je bila 400.000 eura.

Mladić je igrao za sve omladinske selekcije Švedske do 19 godina, ljevak je, dobar strijelac, visok je 187 cm, težak 75 kg, lani je bio najbolji strijelac švedske Druge lige sa 18 golova, iako je igrao u klubu koji je natjecanje okončao na 12. mjestu. U novoj je sezoni u 13 utakmica zabio devet golova i imao je pet asistencija. To je nagnalo Borussiju da ga odmah dovede iako je prvotni dogovor bio da u njemački klub dođe tek u studenome, kad mu istekne ugovor s Jönköpingom. No, zanimanje drugih klubova natjeralo je Nijemce da ne čekaju ni sekunde.

– Prije nekoliko godina moji \"skauti\" iz Švedske javili su mi da \"ima tamo neki klinac koji zabija golove\"! Pogledao sam ga i uvjerio se u njegovu nadarenost, pa smo potpisali i ugovor o suradnji – rekao nam je Dražen Gilja, vlasnik menadžerske agencije DGO Sport, koja se brine o Hrgoti. Potom nam je Gilja ispričao Hrgotinu životnu priču.

Želi igrati za Hrvatsku

– Roditelji Bono i Mira su iz Kaknja, a Branimir je rođen u Zenici kad je rat bjesnio Bosnom i Hercegovinom. Obitelj mu je bila prognana i s nepunih godinu dana s majkom je otišao u Pulu. Tamo su pričekali oca koji je ostao u Mostaru pa su, sasvim slučajno, otišli u Švedsku tražeći novi život. Branimir je drugo dijete u obitelji, ima dvije sestre i brata.

Koji su klubovi bili zainteresirani za Hrgotu?

– Gotovo svi nizozemski klubovi na čelu s Ajaxom, pa Valencia, Newcastle, Bayer iz Leverkusena... Odlučili smo se za odlazak u Mönchengladbach, jer smo u dogovoru s obitelji procijenili da će se tamo najbolje razvijati.

Je li s vama kontaktirao netko iz HNS-a u svezi možebitnog igranja Hrgote za Hrvatsku?

- Donedavno nije bilo nikakvog kontakta, samo sam čuo da su se neki ljudi \"okolo\" raspitivali o Branimiru. Iako se dugo nitko nije javljao, baš je tijekom tiedna stigao dopis u klub iz HNS-a! Nazvao me i izbornik mlade reprezntacije Hrvatske (do 21. godine), Ivo Šušak, dogovorili smo da ćemo opet razgovarati sljedećeg tjedna, možda ćemo se i susresti.

Postoji li kod Branimira želja da igra za Hrvatsku?

– Naravno da postoji! Ali, on ima pravo igranja i za Švedsku i za BiH, igrao je za sve mlade selekcije Švedske do 19 godina, no nastavi li ovako igrati i zabijati golove, vjerujem da će uskoro doći i poziv A reprezentacije – kaže Gilja.

Obitelj će ga podržati

Hrgota je, eto, novi veliki talent s hrvatskim korijenima, stvoren u inozemstvu. I u našem Savezu ništa ne bi trebali prepustiti slučaju, već sutra bi morali krenuti u akciju dovođenja Hrgote pod hrvatsku zastavu. Da se slučajno ne ponovi \"slučaj Ibrahimović\", kad je HNS zakasnio s reakcijom i Zlatan je izabrao Švedsku.

A na spomen Zlatana Ibrahimovića, Gilja kaže:

– Joj, nemojte molim vas samo staviti naslov \"Novi Ibra\" ili nešto slično! Već su me zvali neki švedski novinari i pisali o \"novom Ibri\" tako da je i Branimiru i meni već dosta i \"Ibre\" i te usporedbe – rekao je Gilja te na kraju dodao:

– Ali, kad smo već kod \"Ibre\", onda ću vam reći ovo: Branimir će biti bolji od Zlatana! Siguran sam u to...

Čitavu priču pročitajte u novom broju sportskog tjednika Max.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar billybull
billybull
07:02 12.09.2012.

i kakve veze ima netko roden u zenici s hrvatskom?

JO
jolly
07:56 12.09.2012.

Ime i prezime se piše velikim početnim slovom.

PI
pinichi
13:31 12.09.2012.

Pitao bih ovoga s potpisom "billybull" zašto ne bi Hrgota igrao za Hrvatsku? Jednostavno, momak po propisima ima pravo igrati za koga želi (BiH, Hrvatska, Švedska). Za BiH, jer je tamo rođen, za Švedsku jer je tamo živio, a za Hrvatsku jer je Hrvat. Od tri mogućnosti, najamanja je da igrati za BiH - njegovu obitelj prognala je Armija BiH. Ne bi bio prvi takav, jer mnogi rođeni u BiH igraju za Hrvatsku (npr. Ćorluka, Petrić), a ima i onih rođenih u Hrvatskoj koji bez problema igraju za BiH (npr. Spahić, Mujdža). Ibrahimović je također mogao igrati za Hrvatsku i BiH, ali se odlučio za Švedsku.