NIKO KOVAČ:

Brazil će pokazati naš potencijal, a u toj utakmici sve je moguće

Foto: NordPhoto/PIXSELL
Brazil će pokazati naš potencijal, a u toj utakmici sve je moguće
25.04.2014.
u 19:45
- Vjerujem da možemo biti iznenađenje prvenstva. U Hrvatskoj svi jedva čekaju početak Svjetskog prvenstva, prvenstveno iz razloga jer nam je pobjegla Južna Afrika prije četiri godine - rekao je Niko Kovač.
Pogledaj originalni članak

Hrvatski izbornik Niko Kovač dao je veliki intervju za Fifin magazin Fifa Weekly u kojem je između ostalog govorio o dolasku na klupu Hrvatske, svom prethodniku na klupi Igoru Štimcu, trenerskim idolima, ali i šansama naše reprezentacije u Brazilu.

- Do prije samo godinu dana bio sam izbornik U-21 reprezentacije, a sada sam drugi najmlađi izbornik SP-a (op.a. izbornik Obale Bjelokosti Sabri Lamouchi mlađi je 24 dana). Put do izborničke klupe odvio se u ludom ritmu.

Otkrio je Niko što je morao mijenjati nakon što je na klupi naslijedio Igora Štimca.

- Reprezentacija je tijekom kvalifikacija bila u očiglednom padu i teško je pronaći prave razloge zašto je do toga došlo. Kako sam radio s mladom reprezentacijom bio sam dosta izložen i seniorskom kadru, pa mi je samim time posao u početku bio za nijansu olakšan. No nije bilo lako. Najprije sam sa svojim bratom, pomoćnikom na klupi, putovao Europom i obišao sve ključne igrače reprezentacije kako bi saslušao njihovo viđenje stvari uoči utakmica protiv Islanda. Najvažnije je bilo vratiti mentalnu snagu koja je u posljednjim utakmicama pod Štimcem nestala.

Kovač je za Hrvatsku igrao 2006. na SP-u u Njemačkoj. Kao izbornik ne osjeća veći pritisak.

- Osjećaj je potpuno drugačiji. Imam svojih obaveza i ponekad je jako teško povući granicu između nogometa i privatnog života. I kad nisam na treningu s momčadi razmišljam o nogometu, što gotovo nikada nisam radio kao igrač. Trenerski posao je uzbudljiv i istovremeno iscrpljujući.

Kao trenerske idole hrvatski izbornik naveo je Giovannija Trapattonija i Christopha Dauma.

- Svaki trener ima svoje metode u odnosu s igračima i različitim situacijama. Bitno je imati svoja načela, a ja mislim da sam po tom pitanju jako dobar.

Dotaknuo se Niko i uloge brata Roberta u reprezentaciji.

- On je moj najvažniji savjetnik i pomoćnik. Kada trebam savjet, prvo se okrenem njemu.

Za kraj je izbornik rekao što možemo očekivati od Hrvatske u Brazilu.

- Vjerujem da možemo biti iznenađenje prvenstva. U Hrvatskoj svi jedva čekaju početak Svjetskog prvenstva, prvenstveno iz razloga jer nam je pobjegla Južna Afrika prije četiri godine. Prva će utakmica protiv Brazila, jednog od favorita za osvajanje turnira, pokazati koliki je naš potencijal. U prvom meču prvenstva sve je moguće. Bit će to posebne okolnosti. Cijeli će svijet gledati tu prvu utakmicu prvenstva, a na Brazilu je veliki pritisak.

>> Kovač: Protiv Brazila se možemo dostojno prezentirati pred milijardama ljudi

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MA
matildica
22:29 25.04.2014.

mislim da odrasla osoba nebi trebala imati svoje idole uzore da ali idole nikako