Australian Open

Čarobnjak iz Basela protiv Rafe u lovu na naslov u Melbourneu

Foto: Reuters/PIXSELL
Rafael nadal i Roger Federer
Foto: Reuters/PIXSELL
Tennis - Australian Open - Melbourne Park, Melbourne, Australia - 23/1/17 Spain's Rafael Nadal celebrates winning his Men's singles fourth round match against France's Gael Monfils. REUTERS/Thomas Peter
Foto: Reuters/PIXSELL
Tennis - Australian Open - Melbourne Park, Melbourne, Australia - 26/1/17 Switzerland's Roger Federer reacts during his Men's singles semi-final match against Switzerland's Stan Wawrinka. REUTERS/Issei Kato
Foto: Reuters/PIXSELL
Rafael Nadal
Foto: Reuters/PIXSELL
Roger Federer
Foto: Reuters/PIXSELL
Roger Federer
Foto: Reuters/PIXSELL
Rafael Nadal
29.01.2017.
u 00:28
Nakon finala tenisačica u kojem su sestre Williams zajedno imale 71 godinu i 29 Grand Slam naslova, danas nas očekuje finale između Rogera Federera i Rafaela Nadala koji su nešto mlađi (65 godina), ali zato trofejniji – 31 Grand Slam turnir (Federer 17, Nadal 14)
Pogledaj originalni članak

Australci kao da su napokon izumili “vremenski stroj” i na svojem nas teniskom Grand Slam turniru vratili u prošlost. Sve ovo što gledamo završnih dana turnira kao da smo jednom već vidjeli.

Nakon finala tenisačica u kojem su sestre Williams zajedno imale 71 godinu i 29 Grand Slam naslova, danas nas očekuje finale između Rogera Federera i Rafaela Nadala koji su nešto mlađi (65 godina), ali zato trofejniji – 31 Grand Slam turnir (Federer 17, Nadal 14).

Dodamo li njima i braću Bryan (izgubili su u finalu parova od Kontinena i Peersa) sa po 38 godina, onda je povratak (barem) na početak 21. stoljeća potpun.

Kad je u pitanju pojedinačna konkurencija, takve smo finaliste već imali na još jednom Grand Slam turniru, dogodilo se to 2008. godine u Wimbledonu. Tada su naslove osvojili Venus i Rafa, hoće li sada ishod biti obrnut?

Fedal (kako su teniski kroničari nazvali dvoboj Federera i Nadala igrajući se kombinacijom njihovih prezimena) gledat ćemo 35. put. U dosadašnjim dvobojima Španjolac vodi 23-11 u pobjedama (3-0 na Australian Openu, 6-2 u Grand Slam finalima), no nekako nam se čini da ta statistika neće značiti puno uoči današnjeg dvoboja (9.30, Eurosport) i da su izgledi barem izjednačeni.

– Mislim da je za nas obojicu velika povlastica što ćemo igrati u finalu jednoga GS turnira, pogotovo zato što za to posljednjih godina nismo imali priliku. Roger mi je učinio veliku čast kad je ljetos došao na otvaranje moje akademije na Mallorci. Nismo mogli igrati jer smo bili ozlijeđeni, a sada ćemo se boriti za naslov i to je zaista nešto posebno – kaže Nadal.

– Rafa ima udarce kakve nitko nema. Vratio se nakon brojnih ozljeda i zato ga iznimno poštujem – dodao je Federer.

O kakvom je rivalstvu riječ govori i podatak da su njih dvojica rekordnih 211 tjedana u isto vrijeme bili prvi ili drugi na ATP listi. Time se ne mogu pohvaliti ni jedni drugi suparnici.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
09:10 29.01.2017.

Nadajmo se da Čarobnjak iz Basela nije zaboravio Čarobni stapic u Bazelu. Trebace mu... ;)