Velesila u Ligi prvaka

Četiri finala zaredom nemaju Englezi, Talijani, Nizozemci..., imaju Hrvati!

Foto: Reuters/PIXSELL
Football - Bayern Munich v FC Barcelona - UEFA Champions League Semi Final Second Leg - Allianz Arena, Munich, Germany - 12/5/15 Barcelona's Ivan Rakitic in action with Bayern Munich's Bastian Schweinsteiger Reuters / Michaela Rehle
Barcelona's coach Luis Enrique smiles during the news conference at Ciutat Esportiva Joan Gamper in Sant Joan Despi near Barcelona March 13, 2015. REUTERS/Gustau Nacarino (SPAIN - Tags: SPORT SOCCER)
14.05.2015.
u 09:53
A malo je nedostajalo da Ivan Rakitić ostane Švicarac...
Pogledaj originalni članak

U trenucima kada slavimo briljantnoga Ivana Rakitića, našu zvijezdu velikoga berlinskoga finala Lige prvaka, teško se ne sjetiti kako je malo nedostajalo da plavokosi mozak Barcine igre ipak ne bude naš.

Dok je sam Ivan, rođen u švicarskom Möhlinu, u proljeće 2007. godine još bio na vagi i pod žestokim pritiskom Švicarskog nogometnog saveza, preokret u koji je malo tko vjerovao režirao je predsjednik HNS-a Vlatko Marković. Raketa je, sasvim sigurno, jedna od najznačajnijih ostavština pokojnoga Vlatka, koji je prije nešto više od osam godina, zajedno sa Zorislavom Srebrićem, posjetio Ivanove roditelje i dogovorio "otmicu" o kojoj je brujala Europa.

Upoznao je Lovrena

A znate li podatak da je Ivan Rakitić, još kao 17-godišnjak, igrajući za Švicarsku na EP-u u talijanskom Santa Croceu igrao protiv Hrvata i dobio – pet komada! Već tada, prije točno deset godina, mogao je naslutiti kojoj će reprezentaciji pripadati, premda je još dvije godine nakon toga bio neodlučan.

Uglavnom, Raketine "skijaše" tada je sa 5:2 razbila Gudeljeva selekcija u kojoj su igrali Kelava, Badelj, Lovren, N. Kalinić, Bačelić-Grgić, Špičić... Pogotke za Hrvatsku postigli su Kalinić (2), Mehmedagić, Vidović i Švicarac Staubli autogol, dok je njihov poraz ublažio autogol Lovrena.

Ivan Rakitić još je u svibnju 2007. godine s brojem deset predvodio mlade Švicarce u srazu protiv BiH u Zenici i kada se očekivao njegov debi za njihovu A selekciju, Raketa im je gurnuo kroz noge, prihvatio Bilićev poziv i u rujnu debitirao za Hrvatsku protiv Estonije. Imao je 19 godina, pet mjeseci i 29 dana.

Tako smo, zahvaljujući Markoviću, ali i hrabrosti i odlučnosti Ivanovih roditelja, Luke iz Sikirevaca i Kate iz Žepča, izloženih prijetnjama švicarskih desničara, dobili jednoga od najznačajnijih igrača u novijoj povijesti reprezentacije.

Uvijek nezamjenjiv

Ivan je, nažalost, u dresu vatrenih imao raznih šokova, od promašenoga penala protiv Turaka u Beču i nezamislivoga zicera protiv Španjolaca u Gdanjsku, pa je svoje najveće utakmice ipak odigrao za Sevillu i Barcelonu. Omiljen kod publike i svih svojih trenera; pošten, lojalan, posvećen, nadasve djelotvoran i – nezamjenjiv. Raketa je važan kotačić u jednoj od najvećih svjetskih momčadi svih vremena, kao što su u nekadašnjim europskim prvacima, C. zvezdi i Milanu, bili važni Prosinečki i Boban. Ili kao što je to do ozljede u Realu bio Luka Modrić.

Širi aspekt Raketina proboja u Berlin otkrit će i neoborivu činjenicu da su Hrvati, po dometima svojih igrača svjetska nogometna velesila. Naime, još od 2012. godine u finalima Lige prvaka prisutan je barem jedan hrvatski nogometaš (s minutažom): Olić i Mandžukić (Bayern), Modrić (Real) i sada Rakitić (Barcelona).

Takvim se pothvatom mogu pohvaliti samo još Brazil, Njemačka, Španjolska i Francuska. A gdje su, u sva četiri posljednja finala, Nizozemci, Argentinci, Englezi, Talijani, Belgijci...?

Dva dana nakon Berlina, Raketu čekamo u Splitu. Nek' nam dođe kao europski prvak!

>>Juventus uništio Realovu sezonu i izborio finale nakon dugih 12 godina!

>>'Kakav MSN, Rakitić, Busquets i Mascherano su prave zvijezde Barcelone!'

Pogledajte na vecernji.hr