GOTOV EP

Četvrto mjesto - uspjeh ili ne? Jesmo li trebali ipak napraviti više?

Foto: Reuters (Ilustracija)
Četvrto mjesto - uspjeh ili ne? Jesmo li trebali ipak napraviti više?
26.01.2014.
u 21:58
Definitivno otkriće prvenstva je bio Ivan Slišković kojeg je Goluža 'skinuo' tek za Rusiju. Iako tek sa 22 godine na leđima pokazao je da ne moramo brinuti što se tiče pucača s lijevog vanjskog.
Pogledaj originalni članak

Spustila se zavjesa na još jedno europsko rukometno prvenstvo, 11. po redu, koje je definitivno pokazalo kako 'Expertse' nikad ne treba otpisivati.

I prije prvenstva bilo je jasno kako će o zlatu odlučivati kvartet Francuska, Danska, Španjolska i Hrvatska. Iako su mnogi davali najviše šanse domaćinu, Francuzi su odigrali fantastičan turnir i predvođeni Nikolom Karabatićem uzeli treći naslov europskog prvaka. Izgubili su samo jednu utakmicu i to za njih potpuno nevažnu, protiv Šveđana, te bez ikakve mrlje uzeli zlato.

Danska je sve podredila zlatu, međutim baš kao i prije 12 mjeseci, europski prvaci iz Beograda, zapeli su na posljednjoj prepreci. I opet je to bilo bolno prizemljenje, Francuzi su ih nagazili od prve minute i na kraju 14.000 Danaca u dvorani u Herningu smrznuli na minus devet (32:41).

Aktualni svjetski prvaci Španjolci na prvenstvo su došli hendikepirani neigranjem Arpada Šterbika, ali i bez njega su uz manje poteškoće izborili mjesto među četiri najbolja. Preko Francuza ipak nije išlo, međutim za utjehu im je ostala brončana medalja osvojena protiv Hrvatske.

A Hrvatska?!

Četvrto mjesto uspjeh ili neuspjeh? Prvenstvo na kojem nismo nijednom odigrali fantastičnih 60 minuta u komadu kojima bi pokazali da smo spremni za nešto više. Tri najveća konkurentna, Francuzi, Danci pa Španjolci, znali su kazniti naše greške, poneki i iskoristiti naklonost sudaca i ostavili su nas iza sebe.

Prvenstvo koje je otkrilo da nemamo TOP vrhunskog golmana, kao što Francuzi imaju Omeyera, a Danci Landina, koji bi nam garantirao sigurnost u velikim utakmicama.

Pokazala je Danska da je Duvnjak najbolji rukometaš na svijetu, ali isto tako da previše ovisimo o njemu. Kao njegovu zamjenu izbornik Slavko Goluža najčešće je koristio Josipa Valčica, koji je imao nekoliko dobrih trenutaka, ali ipak nije to bilo ono što je trebalo biti. Nije jasno zašto Drago Vuković nije igrao više, pogotovo kada se vidjelo da štekamo u napadu. Je li u pitanju nedovoljna nespremnost ili jedan od ključnih igrača jednostavno nije bio u planovima izbornika, pitanje je hoćemo li ikad saznati?

Definitivno otkriće prvenstva je bio Ivan Slišković kojeg je Goluža 'skinuo' tek za Rusiju. Iako tek sa 22 godine na leđima pokazao je da ne moramo brinuti što se tiče pucača s lijevog vanjskog.

Bilo je pluseva, bilo je minusa. U ključnim trenucima propustili smo i Francuze i Dance i zbog toga ostaje žal, jer definitivno je kako su igrači večeras u Zagreb mogli sletjeti s barem nekakvom medaljom.

>> Slomljeni Vori: Svi znaju koliko sam želio ovo zlato, a opet nisam uspio
>> Hrvatska se vraća kući bez medalje! Španjolci uzeli broncu
>> Francuska 'razbila' Dansku i treći put u povijesti se popela na europski tron
>> Duvnjak najbolji srednji vanjski prvenstva, Karabatić MVP

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

ST
stefj
07:18 27.01.2014.

Goluža je poprilično loš trener. Njemu će se lako desiti da izgubi od lošije ekipe, nikada mu se neće desiti da pobijedi bolju, a rijetko će pobijediti podjednaku ekipu. To nema veze sa srećom, već s pripremama i vođenjem utakmica.

Avatar Azriel
Azriel
22:32 26.01.2014.

Neuspjeh, i plus toga nas je Goluža osramotio! Točka!

LU
lucio2
22:53 26.01.2014.

Goluža je teski Balkanac i sramota je da imamo takvog izbornika, cak i bez obzira na njegove navodne kvalitete kao trener (u koje osobno ne vjerujem).