OZBILJNE OPTUŽBE

Cipranin iz Uefe tvrdi: Ukrajina je kupila Euro 2012. za 11 mil. eura!

Foto: AFP
Cipranin iz Uefe tvrdi: Ukrajina je kupila Euro 2012. za 11 mil. eura!
23.10.2010.
u 21:17
Spyros Marangos je za njemački Süddeutsche Zeitung rekao i da Platiniju to pokušava reći već dva mjeseca.
Pogledaj originalni članak

Nakon što je korupcijska afera pogodila Fifu, prema pisanju münchenskih dnevnih novina Süddeutsche Zeitunga, skandal još većih razmjera prijeti Uefi. Uefin dužnosnik i član Izvršnog odbora Ciparskog nogometnog saveza Spyros Marangos, tvrdi Süddeutsche Zeitung, već dva mjeseca bezuspješno pokušava predsjedniku Michelu Platiniju dostaviti detaljna izvješća svjedoka koja dokazuju navodnu prodaju Europskog prvenstva 2012. godine Ukrajini i Poljskoj!

Svjedoci spremni i na sud

Marangos tvrdi da postoje brojni svjedoci o tajnim dogovorima od 11 milijuna eura u koje je uključeno pet visokih dužnosnika Uefe. Tajni su dogovori, prema Marangosovim izjavama, održani u jednom ciparskom odvjetničkom uredu. Uefin tajnik Gianni Infantino je u petak negirao postojanje bilo kakvih informacija o navodnim korupcijskim prigovorima koji su stigli od Marangosa. No, Marangosov odvjetnik Neoclis Neocleous potvrdio je postojanje izjava svjedoka koji dokazuju kako je više Uefinih čelnika sudjelovalo u sumnjivim transakcijama vezanim uz dodjelu EP-a 2012. Ukrajini i Poljskoj. Odvjetnik je potvrdio da su svjedoci spremni potvrditi svoje izjave na sudu.

Podsjetimo, Uefa je 18. travnja 2007. u Cardiffu organizaciju EP-a 2012. povjerila Poljskoj i Ukrajini s osam glasova, Italija je dobila četiri glasa, a Hrvatska i Mađarska nijedan glas. Tadašnja Uefina odluka bila je nalik senzaciji i nakon toga Uefa je često kritizirala loše pripreme Ukrajine za veliku nogometnu smotru.

Uefa nije reagirala

U Marangosovim optužbama navode se članovi Izvršnog odbora Uefe koji su već prije svojim aktivnostima bili negativno upadljivi. Kao glavni pokretač navodnog kupovanja glasova navodi se dužnosnik koji je već bio uključen u korupcijsku nogometnu aferu u istočnoj Europi. Marangos je čelnike Uefe o dokazima za aferu pokušao informirati elektronskom poštom i telefaksom, ali u Uefi nitko nije reagirao, a Infantini je to pokušao relativizirati činjenicom da Uefa dnevno dobije stotine mailova o navodnim korupcijskim aferama. (!?)

Prema navodima Marangosova odvjetnika, bivši šef disciplinske komisije Peter Limacher se u kolovozu ove godine trebao susresti s njegovim klijentom u Ženevi. Međutim, sastanak između Limachera i Marangosa otkazan je nekoliko dana prije dogovorenog termina i od Marangosa je traženo da svoje dokaze poštanskim putem pošalje Uefi, što je on odbio kako bi zaštitio svoje svjedoke.

Dobili smo i kratki komentar tajnika HNS-a Zorislava Srebrića.

- Nisam znao za to, prepustimo nadležnim tijelima da se bave time. Nemojte potencirati da smo i mi to naglašavali nakon što nismo dobili domaćinstvo, zaboravili smo na taj slučaj i sad samo gledamo kako da se kvalificiramo na EP u Ukrajini - kazao je Srebrić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

AU
autoritet
22:40 23.10.2010.

nema šanse da je plaćen tako jetino!

MA
Majur
22:44 23.10.2010.

Moooooooooooooolim.......korupcija u uefi?!?!?Korupcija u fifi?!?!?!?Ma joooooooook,pa nisu blater,platini i sva dosadasnja vodeca garnitura jedne i druge organizacije balkanci.....to su gradjani EU-e i odmah po tome i vrlo vrlo kulturni i moralno svjesni ljudi.Nema tamo korupcije,oni se za boljitak nogometa bore,prave nogometna igralista za siromasnu djecu po svijetu i zive po geslu i svojem sloganu:\"Fifa-Uefa-Fair Play\"....

OB
-obrisani-
15:12 24.10.2010.

. Sve je to organizirana banda kriminalaca i dok mi u Hrvatskoj otkrivamo UEFA i ostale kriminalne organizacije neomaetano i dalje rade svoj posa