A kad tata tako kaže

Ćiro na predavanju o talentu: Zaje... talent, najbitniji je trener!

Foto: Matija Topolovec/Pixsell
Ćiro na predavanju o talentu: Zaje... talent, najbitniji je trener!
15.09.2012.
u 18:57
- Ma zapravo, nije bitno ni to što sam trenirao Dinamo, Hajduk, Hrvatsku, BiH i Kinu, bitno je ono koliko sam u svakoj od tih zemalja zaradio - našalio se Ćiro
Pogledaj originalni članak

Na današnjoj Hrvatskoj sportskoj konferenciji u Termama Tuhelj održan je niz diskusija i predavanja, gdje su gostovala brojna eminentna imena hrvatskog sporta poput Gordana Kožulja, Ivane Brkljačić, Dubravka Šimenca... Međutim, u prvom dijelu dana, na temi \"Talent, kako ga prepoznati\" šou je definitivno ukrao trener svih trenera, Ćiro Blažević.

Uz njega su na diskusiji sudjelovali i trener ženske rukometne reprezentacije Vladimir Canjuga i Vlatko Vučetić, profesor na Kineziološkom fakultetu, ali legendarni Ćiro je već na prvo pitanje moderatorice diskusije Mirne Zidarić, kako prepoznati talent, ustao sa svog stolca i krenuo u monolog.

- Nekada, prije tridesetak i više godina, bilo je dovoljno imati talent, međutim, danas, kada su u nogomet ušle gotovo sve druge poznate znanosti, uz njega je, da bi se uspjelo, potrebno zadovoljiti i šest drugih parametara. Motiv, karakter, inteligencija, trening i sreća, sve je vrlo važno da bi pojedinac uspio. Međutim, zaje... sve to, ako nema pravog trenera - objasnio je Ćiro, izazvavši smijeh okupljenih, te pojasnio.

- Ne držim mnogo do trenera kojeg se igrači ne boje, trenera koji u svojim igračima ne može izazvati ratničko stanje i galvanizirati ih. Uvijek se sjetim utakmice s Njemačkom \'98., kada su igrači, vidjevši na mom licu brigu da se radi o pitanju života ili smrti, bez ijedne moje upute izašli na teren i \"ubili\" Nijemce.

- Ma zapravo, nije bitno ni to što sam trenirao Dinamo, Hajduk, Hrvatsku, BiH i Kinu, bitno je ono koliko sam u svakoj od tih zemalja zaradio - našalio se Ćiro, nakon čega je do riječi ipak uspio doći i Vlatko Vučetić.

- Slažem se s gospodinom Blaževićem, koji je odlično, na sebi svojstven način opisao što dijete mora imati, kako bi postalo vrhunski sportaš. Naravno, postoji još niz drugih parametara, ali bitno je prepoznati, gledajući njegove psihofizičke osobine, prema kojem ga se sportu može usmjeriti - objasnio je Vučetić, na kojeg se nadovezao Canjuga, rekavši da je bitna i edukacija mladih trenera, za koje klubovi obično nemaju novac da im daju normalnu plaću kako bi se u potpunosti mogli posvetiti svom poslu.

- Koliko je bitno prepoznati i imati talentirano dijete, još je bitnije imati talentiranog mladog trenera, koji će od malih nogu to dijete pravilno usmjeravati - rekao je Canjuga.

Mirna Zidarić pohvalila je potom Ćiru kako je mladićima od 17 i 18 godina, Zvonimiru Bobanu i Niki Kranjčaru dao kapetansku traku, ali mu je spočitnula i Roberta Prosinečkog, koji je inače također trebao biti predavač na istoj tribini, ali se ispričao jer je morao odletjeti za Kamerun, čiji bi izbornik trebao postati.

- Ma gdje je Žuti sada, kakav Kamerun, da je htio doći bio bi ovdje - nasmijao je ponovno sve u dvorani Ćiro.

- Istina, ja sam rekao da ću poderati trenersku diplomu ako on postane igrač, ali nije ni to baš bilo sve tako kako se prenijelo. Ali, da sada ne objašnjavam, reći ću da sam pogriješio i gotovo. Bolje da Ćiro ostane peder - rekao je, dotaknuvši se i poteza Igora Štimca, koji je u prvih 11 za susret s Belgijom gurnuo Hajdukovog 18-godišnjaka Radoševića.

- Podržavam Štimca u svemu, on mi je kao sin, ali uzimam si za pravo da kažem da je ne bih stavio tog klinca u tako važnoj utakmici, a ja sam hrabriji trener od Štimca. Pozicija zadnjeg veznog za mene je najbitnija, i siguran sam, da je bilo tko drugi igrao tu poziciju, Belgijci nam ne bi dali onakav gol. Ali Štimac je iz Belgije donio rezultat i zato je bio u pravu - rekao je Blažević, dodavši da je Radošević svakako kapacitet, ali je prebrzo gurnut u vatru, budući da se još nije uspio u potpunosti afirmirati ni u Hajduku.

Tu je Ćiri u riječ ponovno upala Mirna Zidarić, rekavši da je statistika ipak na Radoševićevoj strani.

- Ma kakva statistika?! Lažu! Ja mu nisam brojio točna dodavanja i oduzete lopte, ali imam dovoljno iskusno oko da vidim da nije bilo tako kao što je govorila statistika. I vi ste popušili tu laž - viknuo je Ćiro Mirni Zidarić, čime je uz smijeh zaključena iznimno sadržajna diskusija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

SE
serđo
19:23 15.09.2012.

tko imalo poznaje ćira zna da je to jedino iskreno rečeno u svemu tome, ha ha.

AN
Andreeejjj
20:56 15.09.2012.

- Ma zapravo, nije bitno ni to što sam trenirao Dinamo, Hajduk, Hrvatsku, BiH i Kinu, bitno je ono koliko sam u svakoj od tih zemalja zaradio - najozbilnije reče Ćiro! ***************************************** Koji intrigant tj neiskren lik...pa naravno, svugdje je bio trener jedino i samo za dobru lovu!!! Ali uspješan nije baš bio, priznajmo si to i koji trener svih trenera je stari folirant!? Paok, Nant, Hajduk, Mura, Iran, Kina....svugdje noga i to jako brzo!

Avatar Bud Humski
Bud Humski
19:19 15.09.2012.

"Ma zapravo, nije bitno ni to što sam trenirao Dinamo, Hajduk, Hrvatsku, BiH i Kinu, bitno je ono koliko sam u svakoj od tih zemalja zaradio", našalio se Ćiro… Tko kaze da se Ciro salio?