Sve za Hrvatsku

Ćorluka: Ako treba, mogu igrati i lijevog beka

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Ćorluka: Ako treba, mogu igrati i lijevog beka
14.11.2013.
u 08:00
- Ove su nam dodatne kvalifikacije posljednja šansa i sad se moramo “skupiti” i iskazati zajedništvo, moramo pokazati sve ono po čemu smo bili i ranije poznati - kaže Čarli.
Pogledaj originalni članak

U srijedu popodne, uz 20-minutno kašnjenje, hrvatska nogometna reprezentacija odletjela je posebnim zrakoplovom na Island. Novi izbornik, Niko Kovač, doveo je igrače na Pleso praktički u posljednji trenutak, 40 minuta prije leta, naši su reprezentativci bili odlično raspoloženi i puni optimizma krenuli su na petosatni let prema otoku u Atlantskom oceanu.

Uoči ulaska u zrakoplov, razgovarali smo s Vedranom Ćorlukom, jednim od naših ključnih igrača...

- Opet smo tu gdje nismo željeli biti, jer smo se nadali izravnom plasmanu na SP. Ove su nam dodatne kvalifikacije posljednja šansa i sad se moramo “skupiti” i iskazati zajedništvo, moramo pokazati sve ono po čemu smo bili i ranije poznati. Imamo dobra iskustva iz dodatnih kvalifikacija za velika natjecanja, nadam se da će se ta lijepa priča i nastaviti, te da ćemo preko Islanda ipak otići u Brazil – kaže Ćorluka.

Island je odličan

Jeste li ovih mjesec dana iskoristili za analizu zašto se igralo loše u posljednjim kvalifikacijskim utakmicama?

- O svemu smo međusobno razgovarali, mnogo se toga lošeg poklopilo. Sigurno je da nismo bili na onoj razini na kojoj igramo u svojim klubovima i to je zapravo bilo u svemu najčudnije. Za klubove smo gotovo svi igrali odlično, ali u reprezentaciji nismo pokazivali takve, najbolje igre! Na žalost, očito je i to loše ozračje oko reprezentacije, kao i oko našeg bivšeg izbornika, jednostavno utjecalo na sve nas i sputavalo nas – smatra Ćorluka.

Loše se ozračje stvorilo nakon loših igara i rezultata. Kad se igralo dobro i pobjeđivalo, onda je i ozračje bilo dobro. Uvijek je to tako, rezultat inicira i raspoloženje unutar, ali i oko reprezentacije. Iako Ćorluka o tome nije želio govoriti, ni ozračje u svlačionici nakon lipanjskog poraza protiv Škotske nije bilo idealno, no ne treba sad, uoči važne utakmice s Islandom, podsjećati na te potankosti koje su još kako utjecale na konačni rasplet u skupini. Nadajmo se samo da su igrači međusobno riješili sve nesuglasice i da ćemo u petak u Reykjaviku vidjeti pravu Hrvatsku. Ćorluka nastavlja:

- Gledali smo nekoliko utakmica Islanda, vidjeli smo da daju dosta golova, ali ih i dosta primaju. Čvrsti su i organizirani, zasluženo su došli do dodatnih kvalifikacija. Odlična je to momčad i bit će to za nas dvije teške utakmice.

Ipak, Hrvatska je papirnati favorit. A možemo li otići toliko daleko i reći da gotovo sve ovisi o Hrvatskoj?

- Da, možemo to reći! Kao što je najviše, ili sve, ovisilo o nama i u ranijim utakmicama, na kojima smo bili znatno ispod željene razine. Poslušamo li trenera, provedemo li na terenu njegove zamisli i sve ono na što nam je ukazivao, tada neće biti problema i opet ćemo biti onakva Hrvatska kakvu svi želimo i očekujemo.

'Mogu i na lijevog beka'

Novi je izbornik donio i novi raspored, sad, primjerice, trenirate dva puta dnevno, kako ste se priviknuli na promjenu?

- Bez problema. Sličan ritam rada imamo i u klubovima, tako da nije to ništa novo za nas.

Možete li utakmice s Islandom usporediti s onima s Turskom prije dvije godine?

- Naravno da mogu, i ono su bile dodatne kvalifikacije uoči velikog natjecanja, ozračje je bilo slično kao i sad. Nadam se da će i ove završiti kao i one s Turcima!

Biste li opet mogli zaigrati na lijevom boku kao u Istanbulu?

- Vidjet ćete u petak! Spreman sam za sve kad igram za reprezentaciju...

U Istanbulu ste odigrali možda i najbolju utakmicu za reprezentaciju, bila je to “vaša” utakmica! Može li se ponoviti u Reykjaviku?

- Ma nek’ bude nečija druga najbolja, samo da mi prođemo i odemo na SP u Brazil – kaže Ćorluka.

Pogledajte na vecernji.hr