prvak u krizi

Dražen Besek: Dinamovi igrači će se razigrati kad se riješe ega

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Dražen Besek: Dinamovi igrači će se razigrati kad se riješe ega
21.07.2015.
u 13:00
Posljednji put Dinamo je u prva dva kola ostao bez pobjede u sezoni 1984./1985. Tada nije pobijedio u prvih sedam kola.
Pogledaj originalni članak

U nizu rekorda koje je Dinamo srušio ove godine neočekivano je isplivao još jedan, izrazito neugodan. Za gurnuti ga pod tepih. Naime, stručni stožer, kombinirano Krznar i Zoran Mamić, ostao je s Dinamom u prva dva kola bez pobjede, prvi put nakon sezone 1984./1985. (!) kada je plave vodio legendarni Branko Zebec.

Ne treba valjda naglašavati da je ovo i prvi put da u samostalnoj Hrvatskoj Dinamo nije uspio pobijediti u prva tri nastupa sezone.

Dakle, nije pomogla ni, kako se mislilo, spasonosna pojava Zorana Mamića na klupi. Blago rečeno, nisu ga doživjeli. Premda u ovom trenutku, kada su plavi tek na petome mjestu u ligi, razmjeri štete od tri utakmice bez pobjede gotovo da i nisu vidljivi, taj niz ipak izgleda upozoravajuće. Ne zbog plitkog luksemburškog potoka zvanoga Fola, nego zbog onoga što dolazi poslije. Skandinavske haringe posljednjih godina znale su zapeti plavima u grlu, a Molde se čini kao najveća od njih.

Kao što se to već znalo događati, Dinamove slabosti opet je razotkrio jedan njegov bivši igrač. Dražen Besek, za kojega kažu da je ljubimac Mirka Barišića i vječni predsjednikov favorit za Dinamovu klupu, u Gradskom vrtu izgradio je previsok bedem za legionare plavih. Gotovo da mu nisu mogli ništa...

Sjajni individualci

Kako vam je bilo igrati protiv Dinama, vjerojatno lakše nego ikada s obzirom na njegovu formu?, pitamo Beseka, nekadašnjeg kapetana plavih.

– Ma kakvi lagano, izuzetno teško! Možda se vama činilo da im lako odolijevamo, no kada igrate protiv tako sjajnih individualaca, ništa ne možete predvidjeti – uzvraća Besek.

Ali, u čemu je onda problem, zašto ne igraju kako Bog zapovijeda i ne mogu pobijediti čak ni Luksemburžane?

– Na taj Dinamov osnovni problem ukazujem već godinama. Naime, njegovi igrači nisu svjesni u kako velikom klubu igraju i ne ponašaju se u skladu s njegovom veličinom. I ja sam kao trener Osijeka sada igrao na tu kartu. To što su igrači pojedinačno izvrsni ne znači i da će dobro igrati – nastavlja Besek.

Prvi koji se može prepoznati u Besekovim riječima je Junior Fernandes, nesumnjivo bogomdani talent, ali na terenu razdražljiv i samodopadan do iritantnosti.

– Ne bih govorio o imenima. Postoji selekcija kvalitete igrača i selekcija karaktera, pri kojoj se vodi računa i o kućnom odgoju igrača. Jesu li promašili u selekciji karaktera? Očito jesu ako ne mogu 10 godina prezimiti u Europi. Da se razumijemo, plavi će i dalje u Hrvatskoj ostati nedodirljivi, ali kada dođu na europsku scenu moraju biti ponizni. Dok ne shvate da nisu ništa drugo nego radnici u rudniku, nema im pomoći – dodaje Besek.

Ne mislite valjda da će i s Folom imati problema?

– Ne, neće, čak ne treba prizivati ni sreću u pomoć. Važno je samo riješiti se ega. Eto, ako im na taj način mogu pomoći, da se drugi ne moraju sukobljavati – zaključio je Besek.

Nervozni legionari

Htjeli to oni priznati ili ne, među legionarima u Dinamovoj svlačionici vjerojatno je zavladala i nervoza prouzrokovana najnovijim statusom braće Mamić. Nervoza zbog ugovor(e)nih rata, ne valjda zbog uzdrmanog Dinama.
 Pa kad tu nervozu pomnožite s upitnom kvalitetom maksimirskog portugalskog kontingenta, dobijete momčad koja nije u stanju pobijediti ni Osijek.

>>Dinamovci bez Ćorića otputovali na uzvrat s Folom

Pogledajte na vecernji.hr