General poslije bitke

Dado, baš ti moraš napadati iz drugog plana!

Foto: import
Dado, baš ti moraš napadati iz drugog plana!
16.06.2006.
u 18:40
Pogledaj originalni članak

Ponosna smo nacija. Mala, ali tako velika, hrabra i dostojanstvena. Cijeli svijet piše o fantastičnim hrvatskim navijačima. Naša momčad je pravi predstavnik svoga puka. Znam iz osobnog iskustva da najbolje funkcioniram kad sam malo kritiziran. Imamo mi i svoj inat ili dišpet. Svi smo sada oduševljeni, usprkos porazu od favorita Brazila. Pa ipak, da ne bih bio samo general poslije bitke, kako me nepravedno predstavlja moj urednik, upozorit ću i na neke deficite naše momčadi upravo u susretu s Brazilom.

Mogli smo pobijediti da su svi dali sve od sebe! Pa 15 od 23 sadašnja igrača i ja sam trenirao, od toga osmoricu u klubovima, pa imam pravo na svoj stav. Drugi razlog moje kritike je Pršo. U našem listu žali se na to da ne dobiva kvalitetne lopte u završnici, odnosno zadnji pas, kako to volimo reći.

Slažem se, djelomice, s tobom, dragi naš Dado. Ne kažem ti slučajno - naš. Ti si pravi ljubimac svih, s razlogom. Tvoja ogromna darežljivost, borbenost i sudjelovanje u sve tri faze igre čine te suverenim i kompletnim nogometašem. Najveća opasnost za suparnička vrata dolazi upravo iz drugog plana! Kako si samo (u prvom poluvremenu) prolazio brazilsku obranu u nizu, kao da ne postoji. A ti igrači nisu bilo tko. Ali, nitko ne može zadržati Dadu i spriječiti njegov nepredvidivi dribling. U tom prvom dijelu utakmice potpuno si zasjenio i proslavljenog Ronaldinha.

U drugom poluvremenu išao si u špicu i čekao toliko željeni zadnji pas. Nisi ga dočekao, a pet su te puta ulovili u zaleđu. To nije tvoja pozicija, dragi naš Dado. Ti si napast, avet iz drugog plana. Taj famozni zadnji pas ti možeš, zajedno s Nikom Kranjčarom, dati Klasniću ili Oliću, i pridružiti im se nakon toga, spreman za konkretizaciju. Kad smo već kod Olića, kojega toliko zagovaram, rekao bih da je najveći krivac što nismo postigli pogodak. Godinu dana bio sam mu trener, vjerovao sam da ako sam ga nešto naučio, onda je to povratna lopta na 16 metara. Nakon što je lažnjakom slomio kičmu Juanu ili Emersonu, svejedno, ostaje mu samo vratiti loptu tamo gdje sam ga naučio da je vrati. Tudor ili Srna čekali su ga u potpuno komfornoj poziciji, no on, nažalost, šutira u najbranjeniji prostor. Bio sam stvarno užasnut. To sam evocirao zato da se slične pogreške ne ponove. Jer, Japan je velika zamka, to sam osjetio na vlastitoj koži. Fantastičnoj momčadi vatrenih upravo je utakmica s Japanom bila najteža. Neka to bude upozorenje.

Ne mogu zaobići ni Niku Kranjčara. Naš prepoznatljivi nogometni štih teško ćemo realizirati bez njegova učinka. Nije mogao ostati imun na sve nepravde koje smo mu učinili. Imam dojam da igra pod ručnom i poručujem mu: poznajem te bolje od bilo koga, probudi svoj revolt jer imaš razloga za njega i igraj u duhu svog velikog talenta! Cijela nacija je s vama i uz vas. Vaši pradjedovi, djedovi, očevi, svi su se stoljećima borili za opstanak i samoodržanje, razvijali inteligenciju instinkta koju ste vi genetskim kodom naslijedili i postali drukčiji i superiorniji od ostalih. Puni samopouzdanja, hrabrosti, spontane ideje i vica, koji vas čine drukčijima. Superiornijima i originalnijima od svih!

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr