MUKE MARINA ČILIĆA

Daleko od cilja: Mastersi ostaju enigma, gubi od lošije plasiranih

Foto: Reuters/PIXSELL
Daleko od cilja: Mastersi ostaju enigma, gubi od lošije plasiranih
29.03.2016.
u 10:11
Ukupni omjer na Mastersima mu je 71-69. Ali, gubi i od slabije plasiranih! I to je treći, najveći problem! Pogledamo li godinu dana unazad nastupe na “tisućica” turnirima, rezultati potvrđuju da više nisu problem samo igrači iz najboljih 10.
Pogledaj originalni članak

Marin Čilić (27) nikako da probije led i zareda pobjede. Baš kad se učini da je Međugorcu napokon krenulo, on stane. U Ameriku je otputovao uvjeren da će (barem) na jednom od dva Mastersa dobro obaviti posao, ali ništa. Pobjeđuju drugi. Prije desetak dana, s turnira u Indian Wellsu izbacio ga je David Goffin, a sada ga je u 3. kolu u Miamiju svladao i Gilles Simon (3-6, 7-6(4), 3-6). U Europu se vraća praznih ruku... Goran Ivanišević i Marin Čilić zacrtali su Marinov cilj ove sezone – povratak među 10 najboljih na svijetu, čak i osmo mjesto. Trenutačno je 11. Čini se blizu, ali nije.

Nakon US Opena sve stalo

Razmazio nas je osvajanjem US Opena 2014., u kojem je pobijedio dvojicu od prvih 10, Tomáša Berdycha i Rogera Federera.

– Pucam od samopouzdanja, mogu pobijediti svakoga! – govorio je Čilić nakon New Yorka.

A zatim je stao. Lani 0-8 s najboljim tenisačima na svijetu. Ni jedne pobjede protiv elite sve do ovog mjeseca kada je pobijedio Gasqueta (10. na svijetu). Marin, dakle, ima dva problema. Prvi je spomenuti omjer s najboljim tenisačima današnjice, a drugi – slabi nastupi na Masters turnirima koji mu donose polovicu bodova cijele sezone! U karijeri je odigrao 78 mečeva protiv igrača iz elitne “desetke”. Društvo se mijenjalo, a omjer mu je 20-58. Od 18 turnira koliko ih se boduje za renking, čak je devet iz Masters serije, u kojima on nikad nije ušao u polufinale! I tu dolazimo do drugog problema. Na Mastersima mu je omjer protiv najboljih 5-20, vrlo slab. Svladao je 2008. Roddicka (tada 6. na svijetu), 2009. Verdasca (8.), 2012. Isnera (10.), 2013. Tsongu (8.) i početkom ovog mjeseca Gasqueta (10.).

– Nastupi na Mastersima su mi boljka cijelu karijeru – govorio je na početku sezone.

Nažalost, ostali su mu boljka i dalje. Ukupni omjer na Mastersima mu je 71-69. Ali, gubi i od slabije plasiranih! I to je treći, najveći problem! Pogledamo li godinu dana unazad nastupe na “tisućica” turnirima, rezultati potvrđuju da više nisu problem samo igrači iz najboljih 10. Izbacio ga je sada u Miamiju Gilles Simon (19. na svijetu). U četvrtfinalu Indian Wallesa David Goffin (18.), u Parizu Grigor Dimitrov (29.), u Šangaju Stanislas Wawrinka (4.), u Cincinnatiju Richard Gasquet (13.), u Montrealu Bernard Tomić (26.), u Rimu Guillermo Garcia-Lopez (28.), u Madridu Fernando Verdasco (38.), a lani u travnju u Monte Carlu Novak Đoković (1.). Nastup u Miamiju lani je otkazao zbog ozljede ramena. Ukupno 10-10. Dakle, na stranu porazi od Wawrinke i Đokovića (ako mu već ne ide protiv najboljih deset), ali kako spriječiti poraze od slabije plasiranih?

Promjena je nužna

Plasman – stoji. Bodova nema mnogo. Kada bi uključio bodove s Mastersa, brzo bi uskočio u željeno elitno društvo. Marin je dobar tenisač. Ne nedostaje mu znanja, ima vrhunskog trenera. U redu, za Đokovićevu igru njegovi servisi, voleji, forhendi i bekhendi nisu dovoljno snažni, ali s ostalima se može nositi. I to je ono što bismo kao navijači željeli vidjeti. Da je među pet najboljih, da pobjeđuje velike. Slijede Mastersi u Monte Carlu i Madridu. Želi li ostvariti cilj, nešto mora promijeniti, baciti sve karte na stol, ohrabriti se i napasti. 

>>Marin Čilić po peti put poražen od Simona

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr