DAMIR VRBANOVIĆ:

Žalosno je da nas ministar napada, pa nikad nisam bio u HDZ-u

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Žalosno je da nas ministar napada, pa nikad nisam bio u HDZ-u
17.06.2015.
u 14:50
– Koja je to teorija da bismo mi to sakrili delegatu, stotinama ljudi? Koja bi bila moja skrivena namjera da vidim svastiku, a da ne reagiram? – pita se Vrbanović.
Pogledaj originalni članak

Izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović čvrsto stoji uz HNS-ova šefa za sigurnost Zorana Cvrka u obrani tvrdnje da HNS nije znao prije utakmice za postojanje kukastoga križa na poljudskom travnjaku.

– Nismo znali. Dva dana ranije bio sam tamo, bilo je još stotinjak ljudi, održani su treninzi obje reprezentacije, bili su nazočni mediji, službene osobe iz Uefe... Na dan utakmice održan je u 10 sati organizacijski miting, delegat i suci obišli su teren, i kukasti križ nije bio vidljiv. Tek na početku utakmice obavijestili su me da se vidi taj znak na terenu – rekao je Vrbanović, a kad su se kamere ugasile, u pola glasa dodao je:

– Ma da smo znali za postojanje svastike na igralištu, mi bismo u tišini odmah s ljudima iz operative dogovorili da se to pokosi ili bismo spaljivanjem dijela trave od kukastoga križa napravili kvadrat. To se napravi za sekundu.

Vrbanović se ograđuje i od navodne tvrdnje Siniše Poljaka (koji je jučer bio priveden u policiju na ispitivanje) da je 23 minute prije početka utakmice nekome iz HNS-a dojavio da je na terenu svastika.

Uefa nas dobro poznaje

– Svi smo skrenuli u krivu ulicu. Pa ne mislite valjda da bismo mi skrili jednu tako vidljivu i groznu činjenicu!? Da je delegat za to znao, ne bi dopustio da se utakmica igra ili bi je prekinuo. Delegat je to saznao tijekom prvog poluvremena, a u poluvremenu smo, uz njegovu suglasnost, dogovorili intervenciju, pa je vidljivost toga znaka u nastavku utakmice bila smanjena – naglašava direktor HNS-a.

Tko je bio Uefin delegat u Splitu?

– Danac Hansen, odličan delegat, iskusan, bio je već u Hrvatskoj, dobro poznaje našu situaciju, BBB, Torcidu... U svom je izvješću fenomenalno napisao da je bio na stadionu dva dana prije utakmice, pa na dan utakmice ujutro..., seciran je teren i on ništa nije vidio. To izvješće moglo bi nam ići u prilog. Konstatirao je i da smo iste sekunde, kad smo imali mogućnost, a bilo je to u poluvremenu, reagirali – dodaje Vrbanović.

Kao dodatak cijelome splitskom skandalu, nažalost, spominje i "dno dna" komunikacije između HNS-a i Hajduka, "šum" čijemu će se uklanjanju ponovno intenzivno prionuti. Zato je Izvršni odbor HNS-a i dodijelio utakmicu s Bugarskom Splitu.

– Ovo je za sve nas trenutak otrežnjenja i okidač da stvari krenu u boljem smjeru. Stoga odluka Izvršnog odbora HNS-a nije slučajna, ona je htjela pokazati da se ne mirimo s ovom situacijom. Svi smo nesretni zbog toga, ljudi u Splitu, Dalmaciji, svi smo oštećeni. Krećemo u akciju da to razriješimo i, iako je teško predvidjeti Uefinu sankciju, vjerujemo da ćemo s Bugarskom igrati pred gledateljstvom – nastavlja Vrbanović.

Projekcija moguće Uefine sankcije?

– Disciplinska komisija Uefe specifično je tijelo, čine je neovisni ljudi, koji vrlo savjesno rade svoj posao, i teško ćete njihovu odluku oboriti u žalbenom postupku. No, mi idemo dalje, kao da će se ta utakmica igrati pred punim stadionom.

Opasne optužbe

Proteklih dana splitska je tužna priča i ispolitizirana?

– Rastužilo me što se ministar unutarnjih poslova poslužio političkom konotacijom toga događaja. Mislio sam da ćemo se zadržati na razini sporta. To je sad postalo prepucavanje, u kojemu smo mi jedine žrtve, na kraju svi udaraju po nama. Kao, mi smo sad HDZ. Ma dajte, molim vas, ja HDZ!? Prvo, nisam član nijedne stranke, ne zanimaju me političke opcije, nikad nisam bio angažiran i sad bi trebalo reći da sam ja pristaša HDZ-a koji skriva svastiku. Koja je to teorija da bismo mi to sakrili delegatu, stotinama ljudi? Koja bi bila moja skrivena namjera da vidim svastiku, a da ne reagiram? – zaključio je prvi operativac Hrvatskog nogometnog saveza.

>> Ostojić: HNS nije dragovoljno predao snimke, nego je policija došla po njih

>> Zoran Stevanović iz organizacije FARE otkrio kakva kazna očekuje Hrvatsku!

>> Kamere na Poljudu su snimile počinitelja, policija ga sada mora identificirati

>> Uefa potvrdila: Protiv HNS-a je pokrenut disciplinski postupak!

>> Svastika na Poljudu vidjela se dva dana prije utakmice

Pogledajte na vecernji.hr