MALO POVIJESTI Što se dogodilo u svijetu sporta na današnji dan?

Dan kad su Bilić boysi bili svjetska priča broj 1

21.11.2008.
u 08:36
Pogledaj originalni članak

Bila je to glavna svjetska priča, 21. studenoga 2007. godine nikada nećemo zaboraviti. Taj će datum biti uvijek na počasnome mjestu u našim nogometnim analima, ali i u crnim knjigama engleskoga nogometa. Jer, prije godinu dana Hrvatska je pobijedila na Wembleyu, slavila je s 3:2 iako joj nije trebao ni bod jer je već izborila Euro. Slavila je nad favoriziranim suparnikom kojem je i bod bio dovoljan za odlazak na EP 2008.

Kranjčar, Olić, Petrić
Bio je to dan kada smo bili i kraljevi Rusije jer smo poštenom igrom pobijedili ruskog izravnog suparnika i omogućili Rusima odlazak na EP.

Zvali su nas braćom Hrvatima, nudili našim igračima mercedese..., no sve je tada bilo manje važno od te veličanstvene pobjede. “Blitzkrieg” se zbio u samo 14 minuta. Kranjčarov pogodak s 25 metara, pa Eduardova asistencija za Olića i 2:0. Uspjeli su se Englezi vratiti na 2:2, ali tada su u igru ušli Pranjić i Petrić i 13 minuta prije kraja bilo je 3:2 za Hvatsku.

- To je jedna od najbitnijih utakmica u našoj nogometnoj povijesti, možda baš zato što nam pobjeda nije trebala - veli Aljoša Asanović.

Steve McLaren nije pokisnuo, imao je kišobran, ali kišobran ga nije mogao spasiti od paljbe kritika pa i od smjenjivanja.

Hrvatska je igrala u sastavu:

Pletikosa, Ćorluka, Šimić, R. Kovač, Šimunić, Srna, N. Kovač, Modrić, Kranjčar (od 75. Pranjić), Eduardo (od 69. Petrić), Olić (od 84. Rakitić).

Ako je pobjeda Hrvatske u Maksimiru nad Engleskom (2:0) bila magistarski rad izbornika Slavena Bilića, onda je Wembley bio doktorat. A za našu nogometnu naciju bio je to događaj koji neće zaboraviti. I zadovoljština našem savezu, jer uoči utakmice uhićen je njegov glavni tajnik Zorislav Srebrić zbog “otuđivanja” novina. Te pljuska engleskoj bahatosti.

Njihov poraz je teži
Šteta što smo nakon toga malo poletjeli, pa su nas Englezi u kvalifikacijama za SP prizemljili s 4:1. No, time naša velika pobjeda na Wembleyu nije umanjena.

- Nije ugodno tih 4:1, ali taj poraz je došao na početku kvalifikacija, recimo da je njima poraz na Wembleyju, u susretu koji im je bio biti ili ne biti, malo teže pao - dodao je Asanović.

Pogledajte na vecernji.hr