ČEKA SE KAZNA Delegat susreta već je poslao izvješće Fifi, a Balkanci u Disciplinskoj komisiji mogli bi nam dobro doći

Delegatovo nam izvješće ne pomaže

03.04.2009.
u 19:38
Pogledaj originalni članak

Iz bugarskih izvora doznali smo neke detalje iz izvješća delegata utakmice Andora – Hrvatska Mihaila Kasabova. On je, naravno, uredno evidentirao sve baklje koje su u teren bacili hrvatski navijači, nazvao je to “nizom incidenata zbog kojih je utakmica jednom prekinuta”.

Iako su huligani koji su bacili baklje bili smješteni izvan ograda stadiona, to neće biti olakšavajuća okolnost za HNS. Bugarin Kasabov svoje je izvješće poslao u Fifu odmah nakon utakmice jer je poslovno morao otputovati u Peking. Jednako ažuran bio je i ciparski sudac.

Čuva nas Makedonac
Tako će sljedeći sastanak Fifine disciplinske komisije proteći u znaku “balkanske krčme”. U istom košu Hrvati, Srbi i Bošnjaci, svi zbog bakljada. I ništa nam ne pomaže to što su naši u Andori bacili deset, a Bosanci u Genku pedeset baklja. Da su ih naši imali toliko, sve bi one obasjale Communale u Andori!

Možda je naša sreća to što u Disciplinskoj komisiji Fife sjedi jedan Balkanac, Makedonac Haralampije Hadži-Risteski, prijatelj Vlatka Markovića i svih predsjednika s ovih prostora. Kao i svojedobno Bošnjak Mehmed Spaho, i Haralampije se uvijek zauzima za prijatelje. Nikad ne znaš kad će ti trebati...

Podsjećamo da se HNS zbog divljačkog hukanja Heskeyju u Maksimiru izvukao samo s novčanom kaznom, a Slovaci su koju godinu prije igrali bez publike. No, kad je u pitanju “prekomjerno granatiranje” u Andori, možemo se izvući i bez Makedončeve pomoći. Nikada nijedan nogometni savez nije kažnjen igranjem bez publike zbog bakljade. Ispaštali su zbog mnogo težih prijestupa, poput Srba zbog monstruoznog transparenta o Srebrenici.

Grci su zbog bacanja predmeta u teren na utakmici s Turcima kažnjeni igranjem 300 kilometara od Atene, pa su sljedeću igrali na Kreti, pred punim stadionom. Ako vatrenima zabrane igranje u Zagrebu, bit će to jedini način da Split dobije utakmicu A reprezentacije. A zabrana navijačima odlaska na gostovanja bila bi nagrada.

– Uvjeren sam da ćemo i ovaj put dobiti samo novčanu kaznu zahvaljujući visokom rejtingu Vlatka Markovića u Fifi. No, dobit ćemo i posljednje upozorenje. Sljedeći sličan izgred mogao bi nas koštati igranja bez publike – kazao je dopredsjednik HNS-a Ivan Brleković, naglašavajući da Savez nema nikakve odgovornosti za incidente u Andori.

Bez publike u Rijeci
HNS se ipak jednom susreo s tom neugodnom kaznom. Zbog loše organizacije utakmice Hrvatska – SiCG u Velikoj Gorici, kada je publika gađala gostujuće igrače, mlada reprezentacija sljedeću je utakmicu s Bugarima na Kantridi igrala pred praznim stadionom.

Pogledajte na vecernji.hr