PREKRASAN DERBI

Desetominutni bijeli uragan Bijeli još jednom unakazili Dinamo

12.05.2003.
u 00:00
Od 46. do 55. minute Hajduk je postigao tri pogotka i nanio modrima težak poraz, treći u derbijima ove sezone
Pogledaj originalni članak

SPLIT - Nije Hajduk Dinamu dopustio užitak da u Poljudu proslavi naslov prvaka, koji će na kraju balade vjerojatno osvojiti. Bijeli su s 4:1 (1:1) razbili Dinamo, po treći put ga ove sezone pobijedili i sami sebi utješno dokazali da su bolja momčad. U samo četrnaest minuta igre, od 41. do 55. minute, Hajduk je, kao da igra protiv kakvog niželigaša, postigao četiri pogotka.

Nije se Zoran Vulić igrao taktičkim varijantama. Formacijski je odigrao onih 3-4-2-1 koji su mu donijeli pobjedu u Maksimiru, ali i odnijeli bodove u Vinkovcima i Velikoj.

Za razliku od njega, Ćiro Blažević preokrenuo je dosta toga u svojoj momčadi. Polovanca je "gurnuo" u veznu liniju, stavio ga u otvoreni "fight" s Darijem Srnom. Jedan na jedan, pa tko pobijedi. Osim Polovanca Dinamo nije imao nikoga na lijevom boku.

No, zato je poput iskusnog građevinara "zabetonirao" Hajdukovu lijevu stranu, odnosno Milana Mikija Rapaića, za kojeg je zaduženje broj jedan imao Mikić, a dvojnik mu je bio Jurić.

U takvim formacijama Hajduk je na krilima navijača krenuo angažirano, pritiskao, a najbolju prigodu imao je Bule u 11. minuti. Njegov šut glavom s crte vrata izbio je Jurić.

Sredinom prvog dijela Dinamo se trgnuo, počeo prijetiti preko opasnih Olića i Mitua. U tom razdoblju Torcida je imala svoj pirotehnički šou, zbog koga je dvoboj bio prekinut na nekoliko minuta.

Hladan tuš vrući Poljud pogodio je u 32. minuti. Đolonga je slabo izbio ubačaj, udarac Sedloskog s vrha šesnaesterca pogodio je nekog igrača u bijelom, a odbijanac je Marić mirno pospremio za vodstvo Dinama od 1:0.

Na izjednačenje se nije dugo čekalo, tek devet minuta. Rapaićev ubačaj odletio je na desno do Srne, povratna lopta za Računicu, koji je desnom nogom svladao nemoćnog Butinu.

Sve u svemu, prvih 45 minuta ponudilo je više nego dobar nogomet, derbi u pravom smislu riječi. Hajduk je imao inicijativu (8:1 u kornerima), ali i Dinamo je bio opasan.

A onda "bijeli šou" kakvom se nitko nije nadao. U samo deset minuta nastavka Splićani su potopili budućeg prvaka Hrvatske, tri puta torpedirali Butinu, 4:1 za Hajduk razgalilo je Poljud. Ćiro Blažević je skamenjen sjedio na klupi, a mrežu Butine su parali Andrić (ubačaj Rapaića), pa Računica iz "slobodnjaka", te Đolonga nakon ubačaja, zna se, Rapaića. Furiozna ludnica u Poljudu, Dinamo na koljenima, Rapaić, Računica, Srna i društvo jurili su poput stršljenova i zabadali se u modro meso.

Ozren MARŠIĆ, Robert ŠOLA

Pogledajte na vecernji.hr