HNL TRŽIŠTE

Dinamo dovodi, Rijeka prodaje, Hajduk pregovara, a Osijek čeka Bjelicu

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Marko Livaja utišao Maksimir rezultat je 1:1
storyeditor/2021-11-17/PXL_020921_34414873.jpg
storyeditor/2022-05-10/PXL_100422_92941189.jpg
storyeditor/2022-03-09/PXL_250321_32293556.jpg
07.06.2022.
u 15:27
Već se uoči iduće sezone naveliko planira i radi u klubovima Prve HNL, prvenstvo počinje već 15. srpnja, a Superkup se igra 9. srpnja
Pogledaj originalni članak

Iako nam je zbog završetka klupskih sezona i trenutačne reprezentativne pauze generalno malo izvan radijusa, u Prvoj HNL se radi punom parom uoči početka iduće sezone. Već za 32 dana na rasporedu je prva utakmica u sezoni, utakmica u kojoj će se Dinamo i Hajduk boriti za trofej pobjednika Superkupa Hrvatske, a već šest dana nakon toga na rasporedu je prvo kolo HNL-a.

To znači da će već ovog i sljedećeg tjedna HNL klubovi lagano započeti s pripremama za novu sezonu, a o kadrovima se već nadebelo i naširoko raspravlja te su neki potezi načelno i finalizirani. Ne bi bilo pretjerano reći da će momčadi iz velike četvorke izgledati drukčije u idućoj sezoni, neke od njih i bitno drukčije.

Stižu Drmić i Ljubičić

U redovima hrvatskog prvaka Dinama već je dosta toga napravljeno po završetku sezone. Odlučeno je da će u klubu kao trener ostati Ante Čačić, a finalizirana je i prodaja Kristijana Jakića u Eintracht za pet milijuna eura. Što se tiče akvizicija, na Maksimiru bi ovog tjedna kao novi igrači trebali biti predstavljeni švicarski napadač Josip Drmić i austrijski veznjak Robert Ljubičić. Drmić će u Dinamo doći kao slobodan igrač iz Norwicha nakon sjajne sezone na posudbi u Rijeci (25 golova u 37 nastupa), dok će za Ljubičića, koji ima ugovor s bečkim Rapidom do ljeta 2024., platiti odštetu između jednog i dva milijuna eura.

Jedan od neuspješnih Dinamovih pokušaja ovog ljeta bio je pokušaj dovođenja Lukasa Kačavende iz Lokomotive. Mladi 19-godišnji veznjak procjenjuje se na 5-7 milijuna eura, što je za kupnju u domaćem dvorištu preskupo. Lokomotiva je stvorila tu moć prodavanja igrača direktno u inozemstvo (Šimić, Dabro...) tako da mogu vagati, a za Kačavendu su već odbili ponudu od sedam milijuna eura iz Genoe.

U redovima osvajača Kupa, Hajduka, koji će i otvoriti sezonu protiv Dinama, bilo je nekoliko lažnih uzbuna javnosti. Govorilo se o Sethu Paintsilu iz austrijskog Hartberga, o dolasku Domagoja Vide, no nijedna od tih opcija nije na stolu za Lukšu Jakobušića i Mindaugasa Nikoličiusa. Ipak, opcija ima na stolu. Budući da se velik broj Hajdukovih napravljenih transfera na prvu činio nemogućima, prikladno je da su i iduće želje jako ambiciozne. Prvi na listi želja iz snova je reprezentativac i Splićanin Nikola Moro koji je u većini slučajeva bio briljantan u dresu moskovskog Dinama po odlasku iz zagrebačkog, dok je drugi na tom popisu Ante Palaversa koji je 2019. otišao iz Hajduka u Man. City za 6,3 milijuna eura, no otad je šetao po posudbama (Getafe, Oostende, Kortrijk). O prodaji igrača se razmišlja u slučaju Stipe Biuka, dok se takvo nije razmišljalo kod Filipa Krovinovića za kojeg klubu stižu ponude.

Dok na izlaznim vratima Hajduka nije toliko prometno, kod Rijeke sigurno je. Nakon odlaska trenera Gorana Tomića, kapetana Hrvoja Smolčića i najboljeg strijelca Josipa Drmića, na izlaznim vratima kluba su i najbolji HNL asistent Robert Murić te sjajni veznjak Domagoj Pavičić. I jedan i drugi su na izlaznim vratima kluba, a izgledna destinacija za obojicu je turski Konyaspor. Neslužbena je informacija da je Konyaspor za Murićevu odštetu spreman platiti 1,7 milijuna eura. Osim spomenutih imena, doznajemo da se sprema još odlazaka iz Rijeke.

Beljo se vraća

Dok je u Osijeku sigurno lijep stvar povratak Diona-Drene Belje s posudbe u Istri (19 golova u 37 nastupa), u Gradskom vrtu planovi za iduću sezonu nisu poznati jer nije poznat ni trener. Nenad Bjelica proteklog je tjedna bio na razgovoru s talijanskim prvoligašem Spezijom te ćemo morati čekati epilog te priče kako bismo uopće znali kadrovski i momčadski plan za iduću sezonu bijelo-plavih.

VATRENO NA POLJUDU

Doznajemo! Vida ne dolazi u Hajduk, ali spominje se drugi vatreni: Bijeli kreću u lov na dva velika talenta

U iduću sezonu HNL-a Hajduk će ući sa svim stožernim igračima koji su mu ove godine donijeli trofej. Marko Livaja, Nikola Kalinić, Lovre Kalinić, Lukas Grgić i Filip Krovinović ostaju na Poljudu. Sada se pokrivaju "rupe" u obrani i na lijevom krilu, a prema informacijama kojima raspolaže Večernji list senzacije u Splitu uskoro neće nedostajati. Domagoj Vida ipak neće doći, ali spominje se jedan drugi reprezentativac i dva talentirana igrača.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ST
stefj
15:50 07.06.2022.

Dinamo, da nije bilo Krznara, donekle kasnije i Kopića, možda bi i prodao neke igrače. Ovako može dobiti puno manje novaca za njih, pa pogledajte, Petković nije odigrao dvije utakmice na istoj poziciji, Oršić je zaboravio kako puknuti loptu... Hajduk je u debelom minusu, tako da puno toga ovisi o tome kako će uspjeti zatvoriti financijsku konstrukciju za slijedeću godinu. No, igrače koje su doveli, s njima su pogodili. Ne treba zaboraviti da treba ostaviti "prostora" i za suce, ako žele suđenje kao ove godine. To bi se u civilnom društvu vjerojatno zvala pozitivna diskriminacija... Osijek mora prvo riješiti trenera, dok će Rijeka opet promijeniti cijelu ekipu.